Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Boala care duce la infertilitatate, endometrioza tratată într-o academie românească de specialitate – EndoCare Academy

Femeie 39 de ani, endometrioză profundă, leziuni de 3-4 cm pe ovarul drept și trompele aproape nefolositoare. Rezerva ovariană extrem de scazută. Nu are copii…

“Poate ar fi timpul?!?” întreabă blând medicul Elvira Brătilă, căutând discret adevărul în ochii ei…

Adevărul este încercase de ani de zile să aducă pe lume un copil. Durerile resimțite sunt de-a dreptul invalidante. Venea dupa 6 intervenții de asupra leziunilor, își pierduse ovarul stâng deja. Și acum nici dreptul nu se simțea prea bine. Viața ei era un șir de luni și ani, care se succedau amețitor, în care învățase totul despre foliculul primordial, stia cum crește cam…1,5-2 mm/zi și cum se pregătește endometrul să se îngroașe gata de sarcină. “Se pare ca avem tot ce trebuie luna asta!” i se parea replica zilei. Și învățase chiar 3 pași prin care să determine un barbat să spună: “Fix acum doresc să te iubesc!”. Fiecare lună părea însă, ca este luna altei femei. Prietena, sora, colega…care desfăcea o șampanie, obligatoriu fără alcool, să nu dauneze sarcinii… pentru că “o sa avem un bebeluș. Yuhuu!”. Și în afara de strângerea aceea de mână de “felicitări!”, pe care sigur, din politețe, din prietenie și chiar din suflet, pe bune, i-o adresa viitoarei mame…nu putea sa nu se intrebe: “Oare de ce…eu, nu? Și ea…abia a surâs…și a rămas gravidă?!?”

Am stat de vorbă cu prima echipă medicală din România care a creat EndoCare Academy, medicii Elvira Brătilă și Rubin Munteanu, specialiși care și-au pus la un loc experiența  în căutarea unor soluții cât mai puțin invalidante și traumatizante  pentru limitarea consecințelor endometriozei. O poveste emoționantă despre transformările prin care trece o femeie de la infertilitate la a deveni mamă.

-Poate ar fi timpul?!?…Dna Prof. Dr. Elvira Bratilă?
– În cazurile acestea de endometrioză profundă și “atot-invadantă” este nevoie de multa strategie, îmi explică profesorul Elvira Bratilă,  medic-fondator al  EndoCare Academy, un nou concept integrat în tratarea endometriozei, lansat de curând. Endometrioza este o boală complexă, ale carei cauze sunt neelucidate și al carui tablou clinic arată extrem de diferit și necesită multă analiză circumstanțială. Împreună cu chirurgul Rubin Munteanu am creat  o echipa multidisciplinară care să ofere tratamentul complet adaptat fiecărei paciente în parte.

 – Sunteti si fondatorul “Societatii de Endometrioza si Infertilitate Est Europeană”, cum ați început această “odisee” a endometriozei?
– 
Trebuie să recunosc că m-a fascinat aceasta patologie a femeii. Ați numit-o foarte corect “odisee”, pentru că așa și este endometrioza. Este comparabila cu suferința oncologică. Și foarte dureroasă și invalidantă social și familial. Am ales să abordez chirurgical boala chiar de la începutul carierei mele. Vorbim de anul 2007, după ce am devenit medic specialist și am obținut competența de laparoscopie și competența în infertilitatea cuplului si reproducere umană asistată, m-am concentrat în special pe tratamentul endometriozei. Am înțeles degrabă ca  endometrioza este o boală care nu se termină cu un simplu act chirurgical ori un tratament medical. Este o afecțiune complexă ce afectează femei tinere, supuse la intervenții chirurgicale repetate, pierzandu-se din vedere faptul că trebuie sa avem în primul rând grijă să le ajutăm să procreeze. Asta m-a făcut să caut noi soluții chirurghicale pentru endometrioză, voiam să practic aceste tratatamente altfel decât se făcea până în acel moment. M-a fascinat modul în care marele  chirurg  Marc Possover a pus problema femeii cu durere cronica pelvina – femeia care sufera fara sa i se descopere, de cele mai multe ori, cauza bolii, neputand sa i se ofere o solutie de catre medic.

EndoCare Academy: e nevoie de o echipă interdisciplinară pentru tratarea cu succes a endometriozei

– În cazul despre care povesteam inițial, după o altă intervenție chirurgicală, ce șanse are femeia să își împlinească visul, acela de a deveni mamă?
-Cazul de față este într-adevăr unul extrem de complex. De aceea, ne-am mobilizat în această “academie a endometriozei”-EndoCare Academy, în cadrul spitalului Monza. Împreună cu doctorul Rubin Munteanu, medic primar de chirurgie generală, am înțeles că numai dacă vom coaliza o echipă chirurgicala cu expertiză în domenii complementare, de la chirurgie pelvică, uro-ginecologică și abdominală, alături de specialiști în infertilitate, embriologi, imagiști, anatomo-patologi, psihologi; putem reuși rezolvarea acestor cazuri complexe.  În plus, munca de cercetare pe care am inițiat-o cu colegii mei  din cadrul Facultatii de Medicină și Farmacie  “Carol Davila”, alături de cercetătorii în metabolomică de la Institutul de Biochimie al Academiei Române, avem speranța că va da roade în curand. Ne interesează foarte mult cauzele acestei boli și avem perspectiva că vom veni cu rezultate concrete, foarte curând.

-Apropos de chirurgia robotică, cum vi se pare că ajută robotul în tratarea endometriozei?
– 
Atunci când știi să îl manevrezi, îti pune in valoare toate abilitățile tale chirurgicale. Ne ajuta extraordinar, ca precizie a mișcărilor, ca mobilitate. Din punct de vedere al chirurgului este, fără dubiu, un progres. Ce este de remarcat este beneficiul pe care îl aduce pacientelor post-operator. Perioada de recuperare scazută, 3-4 zile, riscuri mici de sângerare, de complicații, reducerea riscului infecțiilor post-operatorii.

-Revenind la cazul prezentat, poate ar fi timpul să  se încheie “odiseea endometriozei” printr-o sarcină?
-Mi-ar plăcea să cred că da! Pentru cât mai multe paciente. Nu este nimic mai frumos pentru o femeie doctor decât să ajute o altă femeie să devină mamă. Încerc să fac din aceasta “odisee” a sarcinii o călătorie cât mai ușoară, mai puțin stresantă și cât mai frumoasă. Sarcina nu e o boală, e o bucurie! Așa trebuie să fie. Miracolul vieții. Am grijă să îi fie bine femeii! Pentru a dărui din binele ei copilului nou venit pe lume si familiei.

-Cum privește “femeia-doctor” călatoria aceasta de descoperire? Poate suna straniu dar…ce va place la o femeie?
-Ați intuit foarte bine: este vorba de “a descoperi”. În fiecare zi descoperim o altă femeie, chiar în aceeași femeie. Sună straniu, nu? Sub impactul a ceea ce traim, a experiențelor noastre, a oamenilor cu care venim în contact, a suferințelor prin care ne e dat să trecem, ne transformăm. Îmi place asta la o femeie, transformarea, unicitatea ei. Și ochii (spune zâmbind)…aș adăuga, cu umor, desigur, ochii sunt oglinda sufletului unei femei. Mi se pare ca femeia este chimie si alchimie. De asta i s-a și dat acest dar: de a “crea” viața pe pământ. I s-a dat “o sămânță”, pe care a plămădit-o și a transformat-o în nou-născut, în viață! Din pacate, timpul care ni s-a dat să procreăm este extrem de scurt, 20-30 de ani pentru o femeie și trebuie să avem grijă de acest timp. Să respectăm corpul femeii, să intervenim cât mai puțin invaziv, să respectăm țesutul și să încercăm să îi prezervăm capacitatea de reproducere. De aceea, ca femeie medic, ce admir la o femeie este “grija” pentru ea, ca prima condiție pentru grija ce le-o poartă celor din jur.

-“Grija pentru ea.” O calitate esențială la o femeie, în aceasta viață cu ritmul ei ametitor…Cum să facem asta?
-Da. Grija pentru ea. Să ii fie bine! Să fie sănătoasă și prezentă în viața ei. Este și motivul pentru care am pornit acest demers: EndoCare Academy, practic o academie de excelență în tratamentul acestei “boli a femeii neiubite”, cum este numita popular endometrioza. Un loc care să insemne grija pentru femeie și respect pentru corpul ei, tratamente de ultima oră, intervenții minim-traumatizante și posibilitatea de recuperare rapidă. Pentru ca ea să revină la o viață normală. Și, dacă își dorește, să devină mamă!

-“Miracolul vietii!” Ce frumos, d-na. profesor. Știu că sunt oameni care zilele acestea de sărbătoare v-au mulțumit măcar în gând pentru ca i-ați ajutat să aducă un copil pe lume.
-Sunt sigură că da! Am adus mulți copii pe lume. Mă bucur tare mult când primesc poze și îi văd cum cresc de frumoși și îmi aduc aminte prin ce am trecut împreună cu aceste cupluri. Îmi doresc ca ei să prețuiască acest dar. Și să se bucure! Știti ce am realizat în timp? Că multe cupluri stăruiau să facă din acest copil “mult-așteptat” obiectivul vieții lor. Firesc! Dar cu cât insistau în acest fel, cu atât lucrurile parcă întâmpinau rezistență. Am realizat în timp și am încercat să le dau o altă perspectivă: obiectivul este să fim fericiți împreună…cu sau fără acest copil! Totul în viață este chimie și alchimie! Așa se fac copiii, să știți!

 

This article has 1 comment

  1. cristina

    Multumesc pentru ca ai ales sa abordezi acest subiect, sunt foarte multe romance care sufera de aceasta boala nemiloasa. Este cazul unei mediatizari puternice pentru a creste nivelul de constientizare asupra ei, mai ales din partea statului. Sunt doctori dedicati, dar putini care cunosc cu adevarat aceasta boala, operatiile facute in sistemul privat nu sunt decontate de CAS, in sistemul de stat doctorii sunt coplesiti de numarul mare de paciente. Este o boala cronica, o boala care necesita urmarire si de catre alte specialitati (psiholog, nutritionist, endocrinolog…), romancele nu au bani pentru a beneficia de toata gama de solutii, noi ne limitam la ce este mai ieftin, in alte tari femeile cu aceasta boala sunt sutinute, exista programe, la noi din pacate nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner