Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Boala care ucide 150 de mii de români anual, dar pentru care avem doar două spitale de recuperare, niciunul la București

În cabinetul medical se aude suflul hârâit al aparatului care verifică bătăile inimii. Asistenta se învârte în jurulul pacientului, un bărbat tânar, trecut ușor de 40 de ani dar care arată ceva mai tânăr.

– Domnule doctor, veniți puțin! Îi arată hârtia care iese din aparat cu semnele alea are arată ca niște mâzgălituri.
– Mai fă-l o dată! Zice cu liniște in glas doctorul și se îndreaptă către pacient.
– V-ați simțit rău?
– Nu, domnule doctor, n-am avut nimic niciodată. Poate vreo suferință când am mancat mai mult, zice râzând.
– Și de ce ați venit?
– M-a durut rău stomacul într-o noapte acum o săptămână, iar soția care e mai fricoasă a chemat salvarea. Mi-au dat o injecție și au plecat, că nu era nimic grav. Iar după aia nu am mai scapat de gura soției până nu m-am dus la medic. Și așa-i când mergi la doctor, te caută până îți găsesc ceva, zice râzând din nou.

Între timp din aparat a ieșit a doua hârtie ce pare mâzgălită de cineva care verifică o unealtă de scris.
– Ați suferit un infarct de curând. Asta zice EKG-ul pe care l-am repetat. Sune medicul care nu pare a avea chef de glume.

Așa imi imaginez ca ar fi fost discuția dintre medic și fostul meu coleg de școală dacă ar fi ajuns la medic. Din păcate episodul ăsta nu a avut loc. Colegul meu de școală a săpat în livadă, la un moment dat i s-a făcut sete, a coborât a fântână, acolo a căzut. Când au ajuns salvatorii nu au mai putut să constate decât un infarct masiv, devastator. Acolo lângă fântână a privit soarele pentru ulima oară. Avea 42 de ani! Partea asta este adevărată.

Principalele cauze de mortalitate în țările UE, sursa: Eurostat

Și acum niște cifre despre România, bolile de inimă, de circulație omoară cei mai mulți oameni, nu cancerul, așa cum poate credeți. La fiecare jumătate de oră un român face infact, asta ridică la 150 de mii numărul morților din cauza problemelor inimii intr-un an de zile. Ce se întâplă cu cei care scapă? Numai în Bulgaria mor mai mulți de inimă decât in România. Aveti aici statisticile. Și cu toate acestea avem  două, DOUĂ, 2 Clinici de recuperare Cardiovasculară în țară. Niciuna la București. La Timișoara și la Târgu-Mureș. Si niciun proect care să încerce o acoperire mai largă a nevoilor în ceea ce privește boala care ucide cei mai mulți români anual. Asta înseamnă că înainte să ne bazăm pe un sistem medical care dă rateuri spectaculoase, e preferabil să știm ce să facem ca să nu ajungem într-o ambulanță la limita dintre viață și moarte. Medicii cardiologi de la FOBAC împreuna cu medicii de familie vă învață cum să recunoașteți din timp un infarct, ce să faceți ca să-l evitați, cum să știți dacă sunteți predispuși. Trebuie doar să accesați www.inimisanatoase.ro.

Vă las aici o mostră, ca să înțelegeți cât de ușor putem confunda infarctul cu orice altceva: cele mai frecvente simptome ale unui infarct sunt durerea în mijlocul pieptului care poate iradia înspre brațe, la baza gâtului sau în mandibulă, uneori durerea poate apărea în abdomen. Respirație greoaie, față palidă, transpirații reci, anxietate, palpitații, greață sunt alte simptome care anunță un infarct.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner