Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Bolnavii români șantajați de producătorii de imunoglobulină. Cele mai mari firme, scutite de taxe, nu au adus nicio fiolă de la declanșarea crizei (documente oficiale)

Up-date:  “Romania va activa mecanismul de protectie civila in cazul imunoglobulinei. Pentru luna martie nu se preconizeaza nicio fiola, desi lunar avem nevoie de 5.000 de fiole, Motivul este simplu, lipsa imunoglobulinei de pe piata, pacientii au ramas fara acest medicament. Am facut toate eforturile. Guvernul a suspendat taxa clowback si totusi nu s-a intamplat nimic. Pentru luna martie se preconizeaza sa nu intre nicio fiola. Pentru aprilie sunt promisiuni. Am primit acceptul premierului sa declansam aceasta prcedura. Este o alerta la nivel european, solicitam la nivel european doze de imunoglobulina”, a declarat Sorina Pintea ieri. 

Suntem  în luna martie, iar cei mai mari producători de imunoglobulină nu am mai adus în România nicio fiolă de la criza de anul trecut când a murit un om din această cauză. Ca să deblocheze situația care ducea la moartea pacienților, în pană de soluții,  Florian Bodog a suspendat atunci taxa clawback pentru imunoglobulină și produsele din plasmă: albumină, factor de coagulare  care se folosesc la tratarea unei liste lungi de afecțiuni, de la infecții la diverse forme de cancer.

Sunt “medicamente” care se fabrică din plasmă umană. Cei mai puternici jucători de pe piața acestor medicamente după ce au obținut să nu mai plătească taxa către statul român, nu au mai  adus in România nicio fiolă de imunoglobulină, doar alte derivate din plasmă. Asta înseamnă că profiturile lor au crescut cu 20 la sută pentru toate produsele din plasmă pe care ni le vând, dar nu aduc ceea ce ne lipsește: imunoglobulină.Conform datelor oficiale de la UNIFARM , compania națională care aprovizionează cu medicamente în situații de criză, este vorba despre companiile medicale din tabelul de mai jos, singura firmă care a mai adus în România imunoglobulină fiind una din cele mici, Biotest-Germania.

UNIFARM: principalii producători de imunoglobulină la nivel global

După suspendarea taxei clawback pentru produsele derivate din plasma umană, doar două companii au reluat livrarile de imunoglobulină către spitalele din Romania, respectiv Biotest (Germania) și Kedrion (Italia). Vânzările globale însumate ale acestor două companii, care au reluat livrările de imunoglobulină, reprezintă doar o zecime din vânzările globale cumulate ale celorlalți patru producători de derivate din plasmă umană, care sunt activi pe piata românească, dar, cel puțin în primul semestru al anului 2018, nu vor relua livrările de imunoglobulină umană normală.” Este declarația  directorului general UNIFARM, Adrian Ionel.

Datele confirmate de Casa Națională de Sănătate, au fost făcute publice de președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

CNAS: cătă imunoglobulină și căte produse din plasmă consumă pacienții români

Practic piața derivatelor de plasmă pentru care cele mai mari firme producătoarea nu mai plătesc taxe  a fost miza șantajului în care a murit o femeie din lipsă de imunoglobulină în toamna trecută. O criză despre care se știa că va veni, singurul care nega evidențele fiind ministrul Florian Bodog (video).

 

Pe 19 februarie, ministrul Sorina Pintea declara că:“Urmează să intre cantităţi noi în ţară pe baza unor promisiuni ferme. Dar până când nu văd intrate medicamentele, nu pot să spun că acest lucru mă încântă. În fiecare zi ţinem legătura cu cei care trebuie să facă acest lucru şi îi presăm să îşi respecte contractele, contracte care deja există. Urmează să intre în ţară 200 de fiole dintr-un produs cu administrare subcutanată pentru copii la începutul lunii martie, iar livrările celelalte sper să decurgă conform contractelor. Asta cel puţin ne-au asigurat distribuitorii”

Am cunoscut-o zilele trecute pe Otilia Stanga de la Asociatia Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare, asta scria pe 17 februarie:

Jurnal de pacient
Ziua 208 fără imunoglobulină pentru Maia

Da, știu, vom primi săptămâna viitoare o tură de imunoglobulină. Da, IG Vena, din aia de care are Maia nevoie. Știți cum se numește asta? Praf in ochi, atât cât să ne facă să pornim numărătoarea zilelor de la 0. Au intrat 1600 de flacoane de imunoglobulină săptămâna trecută, depozitele Unifarm sunt deja goale. Mai intră niște flacoane, nu știm din care, la sfârșit de martie (în traducere liberă probabil ca ajung in venele pacienților pe la jumătatea lui aprilie). Mai există promisiuni pentru prima jumătate a anului, cantități de avarie, cât să nu se zică că nu primim nimic. Apoi, din iulie, potopul. Nimic. Niente. Nada. Nici un contract semnat, nici un angajament ferm, poate niscaiva promisiuni vagi, ușor de încălcat. Autoritățile dau vina pe companii că au suspendat taxa de clawback și tot nu vor să aducă. Companiile dau vina pe autorități că nu sunt dispuse la negocieri, că vând in pierdere in România.
A cui e vina? Nu știu și nici nu-mi pasă. Știu doar că au trecut 208 zile și nu s-a schimbat nimic. 208 zile în care s-a jucat ping-pong cu viețile pacienților. Asta e ceea ce nu trebuie să uite autoritățile române și companiile producătoare: că nu negociază taxe și prețuri ci negociază vieți.

Un șantaj ordinar în urma căruia mor oameni. O fiolă de imonoglobulină are 5 miligrame, în vreme ce cantitatea necesară pacienților români este de 130 de litri anual, adică 26 de mii de fiole. Suntem singura țară din Estul Europei la mâna marilor producători de imunoglobulină și produse din plasmă, Ungaria, Ucraina sau Bulgaria îndeplinesc toate condițiile impuse internațional pentru fabricarea acestor medicamante umane, au fabrici de fracționare a plasmei ca să nu depindă de acesată formă de șantaj care duce la moartea pacienților.

Până în clipa de față în România au intrat doar 900 de fiole de imunoglobulină de la începutul anului de la Biotest.  (va urma)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner