Cancerele de sânge se vindecă, fiecare dintre noi poate ajuta la tratarea lor. Cum? Simplu de tot, vă explic în textul de mai jos
Cancerele de sânge, leucemiile (mai puțin leucemia acută, dar și acolo există o șansă) au o rată mare de vindecare cu ajutorul celulelor stem de la donatori compatibili. E mare norocul cuiva diagnosticat cu leucemie să fie compatibil cu cineva din familie care îi poate dona celule vindecătoare, dar astea sunt cazuri destul de rare.
Majoritatea pacienților aflați în aceasată situație caută un donator compatibil în băncile de celule stem, avem și noi, în România, dar căutarea compatibilității se face în registrele de donatori din întreaga lume. Asta pentru că aproximativ 8% dintre pacienți nu găsesc un donator compatibil.
M-au ajutat să explic de ce e importantă donarea de celul stem domnele doctor Alina Tănase, medic primar hematolog cu supraspecializare în transplantul medular, doctor în Științe Medicale și coordonator al Programului de Transplant Medular împreună cu dna doctor Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Donarea acetor celule stem e ca o donare de sânge iar înscrierea în registru-celule-stem.ro este banală, dar un act de generozitate supremă fără durere, fără operație, aproape fără efort puteți salva viața cuiva care atârnă de un fir de păr. Las aici o explicație video realizată cu ajutorul celor două doamne doctor care până acum au salvat peste 300 de vieți.
Vă mai las câteva date care contează enorm ca să înțelegem de ce e important să fim înscriși în registrul român al donatorilor de celule stem:
- Registrul Roman al Donatorilor de Celule Stem a împlinit 9 ani de existență, dar avem doar 84.661 de donatori înscriși, e puțin la o populație cât a României;
- Orice persoană sănătoasă clinic cu vârsta între 18 și 45 de ani se poate înscrie în registrul donatorilor;
- Anul trecut 33 de români au donat celule stem care au salvat viața a 17 români și 16 pacienți din alte țări;
- Pacienții români sunt salvați în principal de donatorii compatibili din alte țări
- La nivel înternațional sunt înscriși 40 de milioane de donatori în registre publice din 61 de țări, asta înseamnă peste 600 de mii de donatori în medie, iar România nu adună nici măcar 90 de mii;
- Irael are 13% din populație înscrisă în registrul donatorilor, Cipru, 11%, România abia 0,33%.
Transplantul de celule stem hematopoetice înseamnă VIAȚĂ, cu condiția să găsești donatorul compatibil. Dacă el nu e înscris într-un registru de donatori, salvarea poate întârzia până nu mai poate fi făcut nimic.
De la începutul anului până acum în registrul de donatori din România s-au înscris 2.678 de persoane, un număr mic față de nevoile noastre.
36 de pacienți români sunt acum în așteptarea unui donator compatibil care ai putea fi chiar tu – asta nu e o propoziție de maketing. In locul acestor pacienți am putea fi oricare.
Puteți cere chitul de înscriere și să aflați mai multe detalii de pe https://registru-celule-stem.ro/implicate/https://registru-celule-stem.ro/implicate/ sau de la numărul de tel verde 0800 88 STEM(7836)
Donează o șansă la viață!
#doneazaosansalaviata #ziuacancerelordesange #celulestemhematopoetice