Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Caravana cu medici, doctorii voluntari care fac România bine

La început au fost 5 rezidenți curajoși, nebuni ar spune unii, era prin 2014, nu demult, acum trei ani și au plecat de la ideea ca dacă bolnavii nu reușesc să ajungă la doctor, merg doctorii la ei. Cei cinci medici rezidenți  au început să strabată în timpul lor liber sate uitate de lume și de civilizație din care oamenii nu au mai ieșit ca să ajungă la medic poate niciodată în utimii 25 de ani.

Din cinci, în trei ani au ajuns să fie 250 de voluntari care  acolo unde merg fac o policlinica reală. Nu merg toți odată, ci fiecare în funcție de cum le permite programul. Caravana cu Medici aduce în comunitățile unde ajunge nu doar doctorii, ci și aparatură: ecografe, laboratoare mobile pentru analize de sânge și urină,  instrumentar pentru ginecologie, scaune și aparatură pentru stomatologie. O parte dintre pacienții care ajung la ei văd un medic specialist în care și oase pentru întâia oară. Vorbim de România săracă, sate aflate a depărtare de oraș locuite de oameni bătrâni care trăiesc dintr-o pensie  una amărâtă, de CAP, puțin peste 400 de lei.

Lucrează organizat, pentru că nu merg în acele sate doar ca să facă un exercițiu de imagine. Mai întâi o echipă formată din 2 voluntari ai Caravanei cu Medici, împreună cu două-trei asistente Synevo ajung cu o săptămână înainte în sat pentru a recolta analize. Vine apoi caravana în localitate. 30-40 de voluntari compusă din medici specialiști, medici rezidenți și studenți la medicină, cu analizele în față îi consultă pe pacienți, totul gratuit. Unora nu le vine să creadă că se întâmplă în satul lor.

Și nu e tot. Într-o Românie în care dacă nu ai relații, pe cineva care să cunoască pe altcineva, atunci când ești bolnav de multe ori ești al nimănui. Medicii nu doar că îi consultă, le scriu rețete, dar le crează și rețeaua necesară ca sa ajungă la spitalele din oraș atunci când situația o impune. Le lasă numere de telefon, contacte personale ca să-i poată sprijini atnci când ajung la oraș.

Caravana cu Medici a străbătut nu mai puțin de 21 de locuri unde era nevoie de ei. Caravana nu e un autocar cu doctori, așa cum poate vă imaginați. Nici vorbă. Imbarcați în mașinile lor personale, câte patru-cinci într-o mașină merg spre satele pe care le vizează, pe cheltuiala lor, în timpul lor liber, consultând și cate doua sute de oamenii în două zile de weekend.

Eu i-am văzut la lucru la Slobozia-Arges. Comuna e la aproape 100 de km distanță de București, se merge pe autostrada, pe un drum national, câteva județene iar apoi se termină asfaltul și începe aventură. Din praful drumului apare comuna Slobozia. Policlinica ad-hoc de aici a fost una ieșită din comun, fiindcă o firmă din localitate, DanBred, a pus la dispoțiie o sală potrivită, dar asta a fost o excepție, o situație fericită. Spitalul ambulant campează prin școlii, prin cămine culturale, prin primării de țară.

Eu am ajuns acolo sprijinită de prietenii mei de la Automobile Bavaria care mi-au pus la dispoziție o mașină 4X4. Nu a fost atât de provocator drumul. dar fără ei, probabil ca luam locul unui doctor din caravană, ceea ce nu îmi doream. Am avut senzația că am ajuns la capătul lumii, acolo unde m-a dus un Countryman Cooper, o mașină pe care nu o vedeam pe drumuri de țară dar s-a ridicat la înălțimea misiunii Caravanei cu Medici.

Acum, doctorii din Caravana cu Medici se pregătesc de următorul pas: o rulotă în care se fie amenajate niște cabinete medicale: ecografie, stimatologie, ginecologie.
Ei sunt medicii care fac România bună și bine. Îi găsiți și pe www.caravanacumedici.ro.

Am să revin cu povești despre ei, pentru că dacă din rândurile astea ați înțeles că e o poveste de succes, e bine, dar greutățile cu care se confruntă sunt și ele adevărate, multe, tipic românești. (va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner