Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Care-i treaba cu prostata? 11 lucruri esențiale pentru orice bărbat

La întrebarea asta au răspuns aproape o mie de bărbați iar unii au cam ratat răspunsurile care contează (tot ce e cu galben).


9 din 10 bărbați știu ce este prostata.  

  • 2 din 10 bărbați cred că și femeile au prostată.
  • 5 din 10 bărbați nu știu cum arată prostata și care e rolul ei în organism. 
  • 7 din 10 bărbați nu știu nimic despre felul in care se poate pune diagnosticul de cancer de prostată.
  • 7 din 10 bărbați nu și-au făcut niciodată un test de sănătate a prostatei, analiza PSA care se face din sânge.


7 din 10 bărbați cred că testul PSA ar trebui făcut anual după vârsta de 45 de ani.

Acum, de ce au importanță datele acestui studiu făcut în rândul bărbaților români?

Conform celor mai recente date Globocan[1], în România, cancerul la prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă pentru bărbați și a treia cea mai frecventă cauză de deces dintre afecțiunile oncologice. În timp ce statisticile internaționale arată că, în medie, 1 din 8 bărbați[2] va dezvolta la un moment dat în cursul vieții cancer la prostată, cel mai important pericol este faptul că adesea, în fază încipientă cancerul de prostată nu prezintă deloc simptome. De aceea, includerea testului PSA, antigenul specific prostatic, în analizele de sânge anuale, poate prezenta un beneficiu vital în depistarea și intervenția timpurie asupra bolii.

Riscul dezvoltării acestei afecțiuni crește odată cu vârsta, iar un alt factor important de risc este cel familial – dacă există istoric de diagnostic cu această boală în familie, șansele de a dezvolta cancerul de prostată sunt mai ridicate.!!!!
Acum scriu pentru bărbații tineri, sigur e un cancer care se dezvoltă cu precădere peste vârsta de 65 de ani, DAR nu există nicio garanție că boala vine atât de târziu. În plus, un cancer de prostată depistat la un bărbat mai tănar de 65 de ani poate înseamnă un cancer mai agresiv chiar dacă e depistat înainte de a apărea simptomele.

Vă las aici o poza cu cele 11 simptome care ridică semne de întrebare în privința unui posibil diagnostic de cancer de prostată.

Graphical user interface, text, application

Description automatically generated

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, cereți medicului urolog sau medicului de familie să vă prescrie un test PSA, se face simplu, din sânge, dar depistarea precoce vă poate scuti de multe neajunsuri.

Cancerul de prostată e tratabil cu condiția să nu fie depistat prea târziu, când a invadat țesuturi vitale învecinate sau îndepărtate. Află mai multe informații despre afecțiune.

Campania Care-i treaba cu prostata?”, inițiată de Janssen România și susținută de FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), Asociația Română de Urologie, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală își propune să informeze bărbații români referitor la propria anatomie și de ce e necesar sa adopte  un comportament preventiv în ceea ce privește cancerul de prostată.


[1] https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

[2] https://cambridgeoncometrix.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner