Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Casa de Sănătate, călăul pacienţilor, cămătarul doctorilor. Scrisoarea unui medic

Doctorul Florin Chirculescu e medic la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Rândurile de mai jos sunt despre ei, medicii; despre noi, pacienţii şi despre el, statul… ori Casa de Asigurări de Sănătate sau Curtea de Conturi.

” Stimată Casă de Asigurări de Sănătate, ai idee în ce hal mă încurci? Vine urgență, da? O internez. După aia vii tu, Casă de Asigurări de Sănătate, și-mi umbli în foi. Și găsești niște neasigurați, care au fost urgențe și care, între timp, au fost tratați. Și-mi impuți cheltuielile, mă ameninți că trebuie să plătesc eu, medicul curant, pentru că l-am tratat pe X, sau pe Y, care nu erau asigurați.
Prin urmare, data viitoare când vine urgența, normal că mă uit să văd: e pacientul asigurat? Și dacă văd că nu e, ce fac, stimată Casă de Asigurări? Refuz urgența pentru că-mi invalidezi tu foaia? Dacă aș face așa, ar veni procurorii peste mine, și pe bună dreptate…
Așadar, stimați angajați ai Casei de Asigurări, ia ridicați nasul din dosare, ia coborâți pe pământ, pentru că „hârtiile și fotografiile nu sângerează”, după cum spune o vorbă chirurgicală, pe care voi n-aveți de unde s-o știți, pentru că operați doar documente. Ia asumați-vă răspunderea, public, și spuneți în gura mare că VOI n-aveți chef să plătiți nu-știu-câte urgențe, căci eu, medic curant, n-am chef să dau ochi cu procurorii, și nici să mă fac de râs în fața pacienților pentru că voi faceți artificii cu banii lor.” 

Statul i-a răspuns ceva, aşa în bătaie de joc. Iar dl doctor revine cu completări. Aşa aflăm că nu de puţine ori statul nu tratează ci omoară bolnavul, medicul, sistemul sanitar.

„Niciun medic nu a fost pus să plătească pentru urgență,” CNAS dixit.
În regulă, înțeleg poziția CNAS, e omenească – să înțeleg, însă, că CNAS n-are habar de miile de servicii medicale (corecte!), pe care le-a invalidat în toată țara? Îmi cere exemple? Le dau numai două: un caz de cancer de sân, la bărbat, pe care CNAS l-a invalidat, motivând că un bărbat nu face cancer de sân – fapt care ne arată lipsa unor elementare cunoștințe medicale la angajații CNAS – și un caz cu Hemoglobină 6 și INR 8, care ne arată cam ce noțiuni despre urgențe au aceiași angajați ai CNAS. Nu încercați, stimată CNAS, să căutați respectivele cazuri printre foile mele, căci nu le veți găsi. Ceea ce dvs. nu pricepeți e că eu nu vorbesc doar în numele meu, ci în numele tuturor medicilor din țară, care ar râde în hohote de criteriile prin care le-ați invalidat cazurile, dacă respectivele cazuri n-ar ajunge, după vizita CNAS, să facă obiectul unor discuții cu Curtea de Conturi.
Curtea de Conturi, stimată CNAS, Curtea de Conturi a recomandat, pe baza invalidărilor operate de angajații dvs., ca medicilor să li se impute cazurile despre care vorbim. Dar, pentru că niște motive cum sunt cele de mai sus nu stau în picioare, și pentru că spitalele și medicii au efectuat servicii care au costat bani, s-au primit recomandări ca spitalele să dea CNAS în judecată, pentru că trebuie recuperați banii de care dumneavoastră ați privat întreg sistemul sanitar, nedorind să decontați serviciile noastre…
Cum-necum, însă, CNAS a făcut public mesajul de mai sus, și anume că medicilor nu li s-au imputat niciodată urgențele. Eu sper ca mesajul cu pricina să fie valid nu numai pentru trecut, dar și pentru viitor, motiv pentru care eu, personal, o să dau un print respectivei declarații, cu promisiunea că o voi atașa în absolut TOATE foile de observatie ce pot face obiectul discuției pe care am deschis-o. Și am să fac acest lucru pentru că-mi este imposibil să nu mă ocup după toată știința mea de pacienții veniți în urgență sau nu, indiferent de statutul lor de asigurați sau nu, așa cum și celorlalți medici le este imposibil să stea cu mâinile în sân și doar să se uite la un caz potențial invalidabil de CNAS.
În altă ordine de idei, să știți, stimată CNAS, că doresc să aflu, alături de toți colegii mei, cine plătește pachetul minim, cel pentru neasigurați. Vrem să-i vedem și normele de aplicare, cu tot cu definiția urgenței, astfel încât să nu ne mai trezim că medicina este schimonosită în cursul unor controale efectuate de cei care-și petrec nopțile în paturile lor, în timp ce urgențele curg în camerele de gardă.
Vă întrebați, poate, de ce vrem să aflăm CINE plătește acest pachet?
Vă spun imediat. Vrem asta ca să nu ne mai pomenim că spitalele unei țări întregi efectuează servicii, după cum vă place să le denumiți, servicii pe care apoi nu le decontează nimeni. Și mai vrem asta și pentru pacienții care au asigurările plătite la zi, dar care n-au acces la tot ce ar avea dreptul să primească, pentru că dvs. nu ați găsit o soluție pentru a deconta toate acele servicii, pe care CNAS sau guvernul, trebuie, până la urmă, să le deconteze.
Nu se poate practica medicina doar cu tăieri, stimată CNAS! Iar dacă nu aveți bani disponibili pentru medicină – spuneți-o public, nu aruncați vina toată în spinarea corpului medical.
P.S. Dacă vă imaginați și acum că nu avem ce exemple să vă dăm, oferiți-ne doar puțin timp, și-o să vă aducem foi invalidate pe criterii absurde din toată țara. ”

 

PS: Mesajul îi aparţine aproape în totalitate medicului Florin Chirculescu şi e postat cu acordul domniei sale.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner