Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Cât și pe cine protejează vaccinul împotriva tuberculozei? Simptome la copiii mici

Conspiraționiștii și antivaxerii au tot fel de teorii, care mai de care mai fantastice. Nu vă luați după ei.

Vaccinul împotriva tuberclozei, BCG, îl fac toți copiii din România dintr-un motiv simplu, avem un număr atât de mare de bolnavi încât pun în pericol bebelușii proaspăt născuți. În primele luni de viață sistemul imunitar al nou-născutului e neformat îar infecția cu bacilul tuberculozei, bacilul Koch, poate fi ucigașă.

Vaccinul protejează organismul copilului numai în primii 3-4 ani de viață. Din păcate inocularea microbului prin vaccin nu dă imunitate pentru tot restul vieții. Cea mai urâtă formă de tuberculoză la copii e tuberculoza miliară, o formă în care tuberculii se imprăștie în tot oragnismul cu complicații cerebrale care duc la moarte în chinuri. Vaccinarea ferește de aceste forme agresive. Anul trecut am făcut o colectă publică de lapte praf pentru un bebeluș de 6 luni cu tuberculoză, o luase de la mama lui care nu a știut că s-a îmbolnăvit. Copilașul nu mai putea fi hrănit la sân, dar cu lapte praf și cu ajutorul tratamentului, s-a vindecat, acum e bine.

Mare atenție la simptomele tuberculozei la copii, nu e la fel ca la adulți. Deseori, copiii au simptome generale ale bolii: oboseală, lipsa poftei de mâncare, pierderea greutății corporale, febră periodică până la 37,1 -37,5°, mărirea ganglionilor limfatici în zonele gâtului, bărbiei, subsuorilor, inghinală.  Părinţii ar trebui să se alerteze atunci când:

 • copiii mici nu mai cresc ponderal sau slăbesc, devin capricioşi;
 • copiii de vârstă şcolară obosesc frecvent, devin somnoroşi după efort fizic, se plâng de dureri de cap şi nu reuşesc să se concentreze la lecţii, devin irascibili.

Nu așteptați să ii treacă cu Panadol sau vitamina C, ar putea fi tuberculoză. Aproape 700 de copii se îmbolnăvesc anual de tuberculoză în România. Mult? Puțin? Să răspundă părinții care au copii. Tratamentul este la fel de eficient și în cazul copiilor ca în cazul adulților, dacă tratamentul e făcut conștiincios, vindecarea e sigură.

Avem nevoie de Legea Tuberculozei ca de aer, documentul care așteaptă votul în Camera Deputaților aduce sprijinul social și psihologic care lipsește actului medical.

Vă las aici petiția pentru Legea Tuberculozei, poate mă ajutați să o dăm mai departe celor care încă nu au semnat-o! Mulțumesc!

 

 

 

This article has 4 comments

 1. Angelica

  E cutremurator ce se intampla in tara noastra…

 2. Tudor

  Trezeste-te, femeie, esti dureros de spalata pe creier!

 3. gaga

  Daca sunt toti vaccinati de ce fac tbc?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner