Cazuri de botulism după administrare de botox
Cel puțin 19 persoane au raportat reacții grave după ce au primit injecții cu toxină botulinică- botox de la persoane fără licență sau neinstruite ori în medii non-sanitare, cum ar fi saloane de înfrumusețare și spa-uri, potrivit unui anunț al Centrului de Control al Bolilor – CDC postat pe 15 aprilie.
Reacțiile au inclus vedere încețoșată, vedere dublă, pleoapele căzute, dificultăți la înghițire sau respirație dificilă și alte simptome de botulism.
Dintre cele 19 persoane – toate identificate ca fiind femei cu o vârstă medie de 39 de ani – nouă au fost spitalizate și patru au fost tratate cu antitoxină botulică din cauza îngrijorărilor că toxina botulinică s-ar fi putut răspândi dincolo de locul de injectare. De asemenea, cinci femei au fost testate pentru botulism, dar rezultatele lor au fost negative.
Toate cele 19 cazuri au fost raportate în SUA, CDC, mai multe departamente de sănătate de stat și locale și Administrația pentru Alimente și Medicamente – FDA investighează aceste cazuri, potrivit anunțului.
Potrivit raportului CDC, o parte dintre aceste femei „au primit injecții cu produse contrafăcute sau produse provenind din surse neverificate. Investigarea surselor acestor produse este în curs de desfășurare”. Toate rapoartele, cu excepția unuia, au implicat primirea de injecții cu toxină botulinică în scopuri cosmetice.
Cazurile recente de boli asemănătoare botulismului, posibil legate de toxina botulinică contrafăcută au determinat Societatea Americană de Chirurgie Dermatologică să solicite statelor să sporească supravegherea asistenței medicale în toate spațiile unde sunt oferite aceste servicii, inclusiv saloanele de înfrumusețare sau spa-uri medicale.
CDC îi sfătuiește pe clinicieni să ia în considerare posibilitatea reacțiilor adverse de la injectarea toxinei botulinice, inclusiv din motive cosmetice, atunci când pacienții prezintă semne și simptome compatibile cu botulismul în apropierea locului de injectare. Simptomele botulismului includ vedere încețoșată sau dublă, pleoapele căzute, dificultăți la înghițire, dificultăți de respirație și slăbiciune musculară.
Pentru persoanele care iau în considerare administrarea de toxină botulinică din motive cosmetice sau medicale, recomandările CDC îndeamnă pacientul să verifice în prealabil furnizorul (cum ar fi o clinică, salonul, cabinetul dentar...) dacă sunt autorizați și instruiți să ofere aceste injecții și să întrebe personalul dacă produsul este aprobat medical și provine de la o sursă de încredere și, „dacă aveți îndoieli, nu primiți injecția”.
„Raportările despre oameni care suferă de botulism în urma injecțiilor cu toxină botulinică sunt înfricoșătoare și nu ar trebui să se întâmple niciodată”, a declarat Lawrence J. Green, MD, profesor clinic de dermatologie, Universitatea George Washington, Washington, pentru Medscape.
Aceste rapoarte arată „cât de important este să primiți injecții cu toxină botulinică numai într-un cabinet medical și de la sau sub îndrumarea unei persoane calificate, instruite și autorizate, cum ar fi un dermatolog certificat”, a adăugat dr. Green. „Alte tipuri de practicieni pot să nu adere la aceleași standarde de profesionalism, mai ales că nu pun întotdeauna siguranța pacientului pe primul loc”.
Botoxul este derivat din toxina botulinică, una dintre substantele biologice toxice si este produsa de bacteria Clostridium botulinum care provoacă botulism, un tip rar de otrăvire alimentară.
Sursa informațiilor medicale: www.medscape.com