Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Ce l-a făcut pe ministrul Sănătății să anunțe că dă banii pentru tratarea tuberculozei? Culisele unui anunț de presă precipitat. Prima victorie.

În urmă cu două săptămîni când scriam că fondurile internaționale care au tratat până acum bolnavii cu cele mai grave forme de tuberculoză din România se termină și că Guvernul taie 30 de milioane de euro, bani pentru pacienți. Nu se mai cumpără medicamente și aparatură de diagnostic rapid – Ministerul Sănătății a ieșit public cu o declarație falsă: “Fondul Global şi-a anunţat prezenta în România şi pentru anul viitor.”Declarația publică e aici.

In urmă cu câteva ceasuri Ministerul Sănătății  s-a sucit și a anunțat că va aloca toti banii pentru tratarea pacienților cu tuberculoză pentru 2018. Comunicatul vine înainte cu 12 ore de întâlnirea de mâine cu cei mai mari finanțatori ai tratamentelor de tuberculoză din România la care e invitat și ministrul Forian Bodog. Nu știu dacă va participa la întâlnirea de mâine, dar minstrul știe un lucru, că banii înternaționali se termină, iar ceea ce mai finanțeză aceste organisme va merge doar spre instruirea personalului, spre achiziționarea de tehnologie medicală nicidecum spre medicamente. Altfel spus, presiunea publică, presiunea medicilor, presiunea ong-urilor, presiunea pacienților și acum presiunea finanțatorilor l-au făcut pe Florian Bodog să iasă cu acest anunț înainte ca cei mai serioși partenieri ai Guvernului României în tratarea tuberculozei să ii bată obrazul față în față. Intâlnirea Ministerului Sănătății cu finanțatorii e programată pentru ora 9, joi dimineață.

Numai Fondul Global, coordonat de fundația lui Bill și Melinda Gates a cheltuit în România 70 de milioane de dolari pentru tratarea celor mai grave forme de tbc. Medicamentele ale căror costuri se ridică la 10 mii de euro/lună/bolnav au fost cumpărate și de Fondurile Norvegiene.

Mă bucură anunțul făcut asta-seară de Ministerul Sănătății, pentru că pacienții, organizațiile neguvernamentale, medicii cer de un an de zile ca Guvervul să nu se trezească în ceasul al 12-lea că nu avem bani ca să tratăm tuberculoza din România.

In fiecare zi trei români mor din cauza tuberculozei.
Suntem pe locul I în Uniunea Europeană la tbc, 25% din cazurile europene sunt sa noi.
Din 28 de medicamente pentru tratarea tuberculozei în România lipsesc sau nu se gasesc temporar, 15.
Avem nevoie de Legea Tuberculozei ca de aer si strângem în continuare semnături pentru petiția “Parlamentari, votați Legea Tuberculozei” . Dați și voi un clic pe ea ca să ne ajutați.  Suntem deja 6 mii de semnatari.

Aici e comunicatul Ministerului Sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner