Ce mai întreabă românii despre astm?
Știți deja ca scriu de ceva vreme despre boala astmatică, nu e un secret. E evidentă însă lipsa unei educații medicale publice care să ne ajute să luăm mai ușor calea către medicul potrivit.
Am adunat aici întrebări primite în emisiune, pe rețelele de socializare, pe mail sau direct, de la om la om. Mi-am luat și “asistentă” personală pentru a răspunde corect întrebărilor venite de la voi, pe GINA. Glumesc, desigur este vorba Global Initiative for Asthma, pe scrut GINA pe care îi găsiti și aici www.ginasthma.org și care sprijină în principal corpul medical în identificarea celor mai bune soluții de tratament pentru astm, inclusv pentru formele severe. Intrebările vă aparțin, răspunsurile vin direct de la GINA, documentate, formulate de profesioniști care tratează astmul și care adună împreuna experiența a milioane de medici și pacienți.
Așadar să o luăm cu începutul: astmul este o boala cronică. Deși nu poate fi vindecată, simptomele sale pot fi controlate. Modul în care boala se manifestă nu este constant de-a lungul timpului, fiecare persoana cu astm având zile bune și zile rele.
Astmul este o boală frecventă. Statisticile arată că o persoana din zece va face astm la un anumit moment în viață, boală ce poate fi declanșată de factori genetici, poluare sau condiții precare de mediu. Unele persoane pot avea o formă ușoară de astm, în timp ce altele pot avea un tip grav de astm, care interferează cu activitățile zilnice și care poate duce la un atac de astm sever care poate pune viața in pericol.
Ce este inflamația din căile aeriene?
Inflamația este o reacție la infecție sau alți factori declanșatori (triggeri) la nivelul căptușelii (foto) căilor aeriene și a straturilor din grosimea peretelui acestora. Din cauza inflamației, căile aeriene devin roșii și umflate, se ingustează și sunt foarte sensibile la factori iritanți.
Cum afectează inflamația din căile aeriene astmul?
Inflamația din căile aeriene determina simptomele de astm (wheezing, senzația de lipsă de aer, de constrictie toracica si tuse), ca urmare a micșorării sau limitării fluxului de aer spre și din plămâni. Acest lucru se produce din cauza:
- Ingroșării pereților căilor aeriene, ceea ce le face mai înguste
- Constricției mușchilor care înconjoară căile aeriene (se numește bronhoconstricție), ceea ce le face și mai înguste
- Producției unei cantități mari de mucus, tot din cauza inflamației, care poate bloca căile aeriene
- Modificărilor permanente ale peretelui căilor aeriene, tot din cauza persistenței procesului inflamator, fapt care împiedica deschiderea larga a acestora, asa cum se întâmpla în cazul căilor aeriene normale.
Căile aeriene care sunt inflamate de mult timp devin foarte sensibile. Asta înseamnă că vor reacționa mai repede și mai puternic la diferiți factori Declanșatori, cum ar fi alergenii, virusurile, praful, fumul și stresul.
Cine se îmbolnavește de astm?
Astmul tinde să se transmită în familie, ceea ce înseamnă că este mult mai probabil să faci astm dacă cineva din familia ta are deja astm. Copiii cu eczeme sau alergii la alimente au șanse mai mari să dezvolte astm. Alergia la polen, praf de casă sau animale, de asemenea, crește șansa de a face astm. În plus, expunerea la fumul de țigară, poluarea atmosferica sau alți iritanți inhalatori pot să declanșeze simptome de astm la persoanele care au o risc de astm.
La ce vârstă apare astmul?
Astmul poate debuta la orice vârstă, deși aproape jumătate din persoanele cu astm au avut primele simptome de astm în jurul vârstei de 10 ani. De asemenea, mulți copii cu astm au avut primul atac de astm înainte de vârsta de 6 ani.
Care sunt cauzele astmului?
Cauza apariției astmului nu este pe deplin înteleasă. Cel mai probabil, boala este determinată de un cumul de factori ereditari (cu care te naști) și factori din mediu, însă deocamdată nu se cunoaște pe deplin modul în care acești factori acționează împreună. Cele mai cunoscute cauze sunt alergenii din praful de casă sau animalele cu blană, însă boala poate fi cauzată de mulți alti alergeni, cum ar fi polenul sau mucegaiul. Pe de altă parte, există pacienți cu astm în cazul cărora nu se cunosc exact alergenii care au produs boala.
De ce este greu să identifici cauzele unui atac de astm?
In general, persoanele cu astm alergic pot identifica cu ușurinta factorii declanșatori ai bolii, cum ar fi polenul sau animalele de casă. Cu toate acestea, multe persoane cu astm bronșic netratat sau incomplet tratat prezintă o inflamatie permanentă a cailor aeriene de care nu sunt conștienti. Aceste persoane vor reacționa rapid la o bună parte din factorii iritanți, alergeni sau infectii, astfel încat este greu sa identifici exact care este principalul declanșator al atacului de astm.
Este astmul o boală cronică?
Da. Astmul este o boală cronică (de lunga durată) care determină inflamația și ingustarea căilor aeriene. De obicei, un anumit grad de inflamație este prezent chiar si atunci când o persoană nu manifestă simptome. Astmul netratat conduce la atacuri repetate de astm. Atacurile ușoare pot înceta fără tratament, însă tratamentul grăbește procesul de vindecare. Tratamentul adecvat poate, de asemenea, reduce riscul atacurilor viitoare. Dacă ai un atac serios trebuie sa mergi urgent la medicul de familie sau la medicul pneumolog. Astmul nu se manifesta la fel de-a lungul timpului, ci are o evolutie schimbatoare. Cu toate acestea, dacă este adecvat tratat, pot exista perioade lungi de timp fără simptome sau atacuri de astm.
Există riscul ca astmul să se agraveze de-a lungul timpului?
Da, acest risc trebuie luat în calcul. Astmul tratat necorespunzator se va înrăutăți cu timpul, iar plâmânii persoanelor cu astm necontrolat vor functiona mai greu decât ai celor fără astm.
Mulți medici care tratează astmul sunt siguri că tratamentul preventiv, regulat, cu medicamente care controleaza astmul poate preveni înrăutățirea bolii și ajută la menținerea funcției pulmonare. Cand astmul este bine controlat, căile aeriene sunt libere, iar aerul circulă cu ușurință în interiorul și în afara plămânilor.
Este mai rau să faci astm cand ești mai în vârstă?
Nu neapărat, însă astmul este de obicei mai sever dacă debutează la vârste mai înaintate. Atacul de astm se trateaza mult mai greu la o persoana mai în varsta, care are si alte probleme medicale, decât la o persoana tânără.
În anumite cazuri, ceea ce se poate considera a fi astm la persoanele în vârstă este de fapt o alta patologie, numita bronhopneumopatie obstructiva cronică – BPOC.
Confuzia poate aparea din faptul că multe dintre simptomele BPOC-ului sunt asemănătoare cu cele ale astmului (senzația de lipsa de aer, wheezing, producerea de mucus în excces, tuse). BPOC este un nume colectiv pentru bronșita cronică si emfizem, două boli care sunt de cele mai multe ori cauzate de fumat. BPOC este, în general, o boala mult mai serioasă decât astmul, deoarece modificările produse la nivelul plămânilor sunt ireversibile și mult mai greu de tratat, de obicei, are un prognostic mai rău. Din nefericire, BPOC poate determina o dizabilitate mai mare, de lungă durată și are un impact asupra intregului organism, în special asupra inimii. Medicul poate face diferența între cele două afecțiuni,
stabilind diagnosticul corect. Există și situatii în care astmul si BPOC-ul pot coexista.
Este astmul o boală psihologică, psihosomatică?
Nu, astmul nu este o condiție psihologică; este o boală inflamatorie cronică în care căile aeriene devin foarte sensibile și ușor iritabile, în special dacă nu este adecvat tratată. Cu toate acestea, stresul emoțional poate declanșa un atac de astm. De exemplu, problemele financiare, insatisfactia la locul de munca sau grija pentru familie pot declanșa astmul.
Sursa răspunsurilor: www.ginasthma.org
Dacă mai aveți întrebări e posibil ca răspunsurile la ele să le găsiți aici: www.viatacuastm.ro , dați un clic, site-ul are informații clare verificate și de folos pacienților și familiilor lor.