Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Ce se întâmplă cu Legea Tuberculozei?

Suferă de tuberculoză  rezistentă la tratamentul cu antibiotic, dar refuză să urmeze tratamentul. Doctorița care se ocupă de el l-a adus înapoi cu poliția, dar omul nu are pe nimeni, niciun motiv ca să trăiască, de ce s-ar chinui cu un tratament cu aceleași efecte precum chimioterapia, așa că pleacă din nou de la spital.

În disperare de cauză, doctorița cere ajutorul procurorului, un mandat de aducere, ceva, un sprijin cât de mic , dar extrem de important fiindcă pacientul e contagios, merge cu autobuzul, poate infecta oameni sănătoși:
– Doamnă, lăsați-mă cu prostiile, tuberculoză nu mai există în România! – răspunsul țâfnos al procurorului.

Nu e o poveste imaginară. S-a petrecut în cel mai mare oraș din estul României.

Istorisirea am auzit-o direct de la doctorița care se ocupă de pacientul de care vă vorbesc, la sfârșitul săptămânii trecute când coordonatorii centrelor medicale care tratează bolnavii de tuberculoză au  întors pe toate părțile legea uberculozei aflată acum în Comisia de Sănătate de la Camera Deputaților. Sunt doi ani de când actul rătăcește prin sertarele de la Parlament.

Au fost 11 ore de discuții la care au participat medicii din Programul National de Tuerculoză cordonat de dr. Adriana Socaci, șeful Comisiei de Sănătate, dr Florin Buicu, dr. Alexandru Rafila, din partea Ministerului Sănătății și reprezentatul biroului Organzației Mondiale a Sănătății la București, Casandra Butu. 11 ore în care s-a vorbit despre cum pot fi sprijiniți cei mai amarati pacienți cu tuberculoză să ducă la final tratamentul, să nu renunțe pe parcurs la el din cauza lipsei celor mai elementare mijloace de subzistență. România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul bolnavilor de tuberculoză, cu mult peste cifrele vecinilor bulgari sau unguri. Doar ca o paranteză, în noiembrie am fost în Portugalia într-o vizită de lucru pentru a vedea cum au combătut portughezii tuberculoza și infecțiile HIV. La Porto, vizitând un spital de pneumologie medicul de acolo ne-a spus:

– A, sunteți din România, chiar acum avem doi pacienți români pe care îi tratăm de tuberculoză, sunt muncitori pe șantier.

Dacă termenele sunt respectate de către medici, președintele Comisiei de Sănătate, Florin Buicu  spune că sunt șanse ca  Legea Tuberculozei să fie votată în Parlamentul României până la finalul sesiunii parlamentare.

Avem nevoie de Legea Tuberculozei ca de aer!

Vă las aici și petiția pentru cei care nu ați semnat-o dar vreți să dați un semnal ca sustineți o lege cu impact uriaș asupra sănătății publice din România: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/deputati-votati-legea-tuberculozei

Am fost si eu acolo.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner