Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Cel mai mic pacient din România, un bebeluș de 8 zile operat pe cord la Târgu-Mureș

Când am intrat în sala de operație nu se auzea decât zgomotul aparatelor, un zgomot de fond destul de mare, peste care se auzeau bătăile inimii. Asta în ciuda faptului ca doi chirurgi deja deschisesera pieptul copilașului de numai 8 zile, o asistentă monitoriza aparatele, o alta urmărea daca parametrii circulației extracorporeale (sângele e scos din organismul bebelușului și e pompat cu o inimă artificială, iar niște plămâni artificiali îl oxigenează).

Micuța de numai 8 zile s-a născut cu o malformație gravă, care dacă nu e corectată fetița nu are nicio șansă la viață: vasele mari de sânge care alimentează inima sunt încrucișate între ele. Doctorul Horațiu Suciu știe ce urmează, aproape o jumătate de zi de operație, în care vase mici de sânge, mai subțiri decât un băț de chibrit trebuie desprinse și apoi reimplantate într-o inimioara nu mai mare decât o căpșună.

Am privit totul prin ochiul camerei de filmat, cumva protejându-mă de emoții. La minutul 2.46, în ecranul mic se văd primele bătăi ale micii inimioare după ce a fost oprită câteva ceasuri pentru reparația chirurgicală.

 

Doctorul Suciu a realizat la Tîrgu-Mureș cca 200 asemenea operații în ultimii 14 ani. În România se nasc aproximativ 50 de copii cu asemenea malformații însă numai jumătate dintre ei ajung în timp util la operație care trebuie făcută în primele săptămâni de viață. Numărul chirurgilor care repară cu precizie de ceasornicar inimioare atât de mici este unul infim în România, iar copii care nu sunt operați în țară, fie ajung la echipe din străinătate dacă rezistă, fie nu au nicio șansă de supraviețuire. Am realizat filmul asta după ce am citit un studiu realizat de Raiffeisen Bank despre responsabilitate. 89% dintre români cred la unison că meseria care cere cea mai mare responsabilitate e cea a unui medic. Filmul ăsta demonstrează însă altceva. E vorba despre #ADNulresponsabilitatii, pentru că nu oricine poate face ceea ce face dr Horațiu Suciu #asacumtrebuie.  Ceea ce mi se pare interesant este cum privesc românii ceea ce trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a deveni mai responsabili. Vă las graficul de mai jos.

Studiul e realizat pentru Raiffeisen Bank de compania de research Ipsos Romania, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2018, pe un eșantion de 1088 respondenți, bărbați și femei (16+), reprezentativ la nivel național.#ADNulResponsabilitatii  #asacumtrebuie


Materialul e realizat în colaborare cu Raiffeisen Bank, care desfășoară, în această perioadă, campania “E timpul să punem responsabilitatea în lumină”. Cred că e momentul să ne alegem modele și nu idoli, să punem în lumină educația, pregătirea profesională, actul responsabil și nu talentul de a “ne descurca”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner