Chirurgia robotică, operația fără bisturiu se face în spitalele de stat din România. Și e gratuită
Atunci când medicii mi-au zis că trebuie să îmi scoată un plămân, primul gând a fost: și cum o să trăiesc cu un singur plămân? Cât de grea va fi operația? Pe unde mă taie și cât va dura până o să mă pot da jos din pat? Cât va dura până voi putea să revin la viața pe care am avut-o înainte de operație?
Intrebările astea se învârt în capul oricărui om care știe că va trece printr-o operație. Întrebările și frica de durere, de invaliditate. Am auzit de ceva vreme de chirurgia robotică, dar nu știam mare lucru despre ea. Până când am călcat în blocul operator de la Spitalul Militar am crezut că e un fel de chirugie superficială, făcută de un robot care repară probleme relativ mici. Numai că realitatea e alta. Robotul Da Vinci pe care spitalul Militar București l-a cumpărat din fonduri Europene (deci se poate) era în sala de operație gata pregătit pentru intervenție. O doamnă care suferă de hernie hiatală urmează să fie operată. Boala ei face ca printr-o gaură din abdomen, stomacul si alte organe să treacă în torace, acolo unde ar trebui să fie doar plămânii și inima, o boală care face ca viața pacientului să fie un coșmar.
– Chirurg mare, tăietură mare, îmi spune domnul doctor Florin Săvulescu, șeful secției Chirurgie II de la Spitalul Militar București. Așa stăteau lucrurile în chirurgia clasică. Operația de hernie hiatală însemna o tăietură pe burtă de la stern până sub buric, practic toată burtă era despicată iar chirurgul trebuia să tragă cu mâna organele înapoi la locul lor. O recuperare dificilă, cu dureri mari.
– Azi operați cu Da Vinci, chirurgie robotică ce înseamnă asta pentru pacient?
– Păi taietura nu mai există. Robotul întră în abdomenul pacientului prin trei orificii mici, iar eu, chirurgul nici nu pun mâna pe pacientul operat. Cu brațele robotului Da Vinci, întreaga operație e făcută de la distanță, eu manevrez pensele și celelalte instrumente de la un pupitru unde imaginea este trimensională, aproape că nu curge sânge.
Sunt discuțiile purtate cu dl doctor înainte de operație. Iar filmul pe care l-am făcut în blocul operator arată exact cum stau lucurie, priveam în burta pacientului fără ca bisturilul să fi atins vreun organ. Nu am văzut sânge, doar o mână de profesioniști care roiau în jurul pacientului: doi chirurgi secunzi, anesteziștii, un medic care manevra tehnic robotul Da Vinci și asistentele atente la orice solicitare. Operația fără bisturiu nu lasă decât niște cicatrici mici de maximum doi centimetri, iar pacienta a plecat acasă după o zi de spitalizare. Filmul întreg e la final.
Robotul operează cancer de prostată, cancere de rinichi de vezică, cancer de colon sau rect, cancer de stomac sau esofag. Știți ce e bypass-ul gastric, operația de micșorare de stomac, chirurgul Da Vinci operează și asta. Problemele chirurgicale ginecologice: histerectomie, fibroame uterine pot fi operate cu ajutorul robotului Da Vinci.
Până sa ajung la Spitalul Militar din capitală credeam că operațiile care par aduse din viitor sunt costisitoare și doar la îndemâna celor mai norocoși. Nu e așa! Operația e gratuită. E important să știți că e suportată de Casa de Asigurări de Sănătate și că nu aveți de plătit nimic, înafara unei coplate de vreo 10 lei pentru spitalizare. Aveți nevoie de o trimitere de la medicul specialist, de o evaluare clinică în care chirurgii decid dacă diagnosticul și condiția peciantului permite întervenția cu robotul Da Vinci iar restul e făcut de echipa de medici condusă de la colonelul doctor Florin Săvulescu de la Spitalul Militar București.
Pe cand un medicament care sa inlocuiasca Distonocalmul?
Cat Ar Costa operatia de stomac taiere DIN stomac multumesc
Iertati-mă ptr rugaminte puteți sa-mi indicați un nr.de tel al dlui dr sunt disperata am nevoie de o operație de histerectomie imi e frica de durere ingeneral, am asigurare medicala dar nu am nici o cunoștință la spitalul militar deși socrul meu a fost medic militar,dvs sunteți singura mea ‘pila’
va multumesc