Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Chirurgie robotică, medicii români care repară inimi ori redau fertilitatea

Privim fascinați materialele jurnalistice care îi prezintă pe medicii români ce fac performanță pretutindeni în lume, gândindu-ne cu acea mândrie-competitivă a românului: iată că suntem senzaționali oriunde ne facem meseria în lume, în orice mediu cultural, cu alte cutume și lucrând cu oameni din diferite ţări ale lumii. Ne bucurăm că am dovedit și primit recunoaștere. Uităm uneori că avem medici la fel de profesioniști și aici. Sunt cei care s-au pregătit in Europa ori ȋn SUA, dar au luat decizia de a reveni acasă, în România.

I-am privit cu aceeași atenţie și mare curiozitate a jurnalistului și a omului care a ales să se trateze aici ȋn ţară, pe acești chirurgi excepționali, d-na doctor Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie si doctorul Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară. Sunt deschizători de drumuri , au creat acele structuri care pun ȋmpreună echipe de medici din diverese specialități pentru ca pacientul să nu mai fie tratat pe feliuțe, ci integrat.

Cu Dna. Prof. Dr. Elvira Brătilă m-am cunoscut ȋncă de la ȋnfiinţarea academiei de endometrioza, Endomedicare Academy,“one-stop-concept”. Adica un loc unde aceasta problemă de sănătate atât de complicată, endometrioza să fie tratată cu succes. Ce este nou, cum au evoluat lucurile? Cum au primit pacientele acest nou concept, o academie de endometrioză?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Am inființat Endomedicare Academy în jurul unui nucleu, o echipă multidisciplinară de medici specializați în diagnosticul-tratamentul-chirurgia endometriozei pentru a da pacientelor șansa unui “one-stop-shop”, o abordare integrată și o privire 360 de grade asupra unui întreg univers de factori: controlul durerii, obiectivul reproductiv al femeii și prevenirea recurenței bolii. În cadrul academiei am realizat acel model de dialog între specialități pornind de la unicitatea cazului. Pacientele cu acestă boală sunt cele mai informate paciente. Sunt proactive, caută tot timpul să afle ce-I nou în domeniu, cum au progresat metodele si noile tratamente. Vorbesc deja într-un limbaj profesional, nu mai vorbesc demult “pacienteza”. Ne luptăm uneori cu Dr. Google, este motivul pentru care informația trebuie foarte bine selectată. Din respect pentru paciente, susținem în cadrul academiei o informare corectă și constantă. Ne bucurăm că am făcut pionierat, văzând că după ce am inființat prima academie de endometrioză, au mai apărut nuclee si centre dedicate bolii, astfel putem veni în întâmpinarea pacientelor cu informații din sursă medicală credibilă, să le ajutăm să ia cele mai bune decizii atunci când își aleg echipa care să le ofere soluția optimă, personalizată de tratament.”

Dr. Lucian Dorobanţu-coordonator la Cardiomyopathy Center din cadrul Spitalului Monza, al 2-lea mare centru european la nivel de expertiză ȋn tratamentul și chirurgia cardimiopatiei hipertrofice obstructive-completează cu viziune rolul pe care ȋl are formarea unor echipe medicale eficiente sub umbrela unor centre supraspecializate în tratarea unor probleme de sănătate extrem de complicate.

Dr. Lucian Dorobanţu: La nivelul la care se face in prezent chirurgie cardiovasculară în România, pacientul ar trebui să fie bine informat și să se îndrepte către centre recomandate prin rezultate, respectiv număr de intervenții, număr de pacienţi operați cu succes. A trecut vremea aceea când pacientul urma doctorul, a venit timpul să ne adresăm centrului cu cea mai relevantă experiență în domeniu. În centrul de chirurgie cardiacă a Spitalului Monza s-au făcut cca 1000 de intervenții pe cord prin abord minim invaziv. Chirurgia minim invazivă are adresabilitate ȋn majoritatea patologiilor cardiace ale adultului. Am depasit demult momentul în care un diagnostic cu o rezolvare chirurgicala părea acel diagnostic imposibil de suportat. De curând am realizat primele intervenții pe cord robotic cu platforma da Vinci Xi, tehnologie de ultimă generație, devenind primul centru ȋn SE Europei și al 8-lea centru european care face chirurgie cardiacă robotic. Să ai o intervenție pe inimă fără tăierea sternului, prin 3 incizii minuscule, fără traumă sau durere, să poți reveni la o speranță de viață normală în 3-4 zile după intervenția pe cord este un progres excepțional.”

 

Medicii au fost colegi de facultate, iar acum sunt profesori și mentori pentru actualii și viitorii medici. Am fost de curând la un eveniment al studenților de la Cluj și am întâlnit oameni foarte motivați să învețe. Cum privește noua generație de medici viitorul, oare vă vor urma exemplul și se vor întoarce în țară, după ce se vor fi pregătit în alte sisteme medicale?

Dna. Prof. Dr. Elvira Brătilă își aminteste de întâlnirea cu “Societatea Rezidentilor in ginecologie”, unde a deschis o “cutie a Pandorei”, întrebând cu speranţă tinerii rezidenți “Ce vă doriți de la sistemul nostru de învățământ?”

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Am fost deschiși să aflăm ce își doresc tinerii cu adevărat. Și noi am fost studenți și am trecut prin toate etapele firești evoluției profesionale. Școala românească este o școală bună care a format niște oameni excepționali, dovadă sunt și medicii români care profesează cu succes oriunde în lume. Noi ne-am format pe umerii titanilor, cărora le vom purta tot timpul recunoștință. Trebuie să conștientizăm că profesia aceasta se face cu mult efort, cu pregătire și cu o mare ambiție. Este esențial ca omul sa își construiască evoluția, cu mintea și “cu propriile mâini”. Trebuie ca tinerii să înțeleagă că în viață, ca să primești ceva, trebuie să știi să ceri, să fii perseverent, să fii tot timpul într-o căutare de ce este de actualitate în domeniul tău în România și în lume. Incurajăm tinerii medici să pună ei înșisi “o cărămidă” în acest proces de învățare-educare, cum am procedat și noi. Progresul domeniului este permanent si se inovează continuu. Nu există “nu se poate”! Trebuie să îți dorești să îți depășești limitele mentale și să evoluezi.”

Sunt limitele noastre cele care ne trag înapoi sau este și un sistem care pune totuși restricții tinerilor medici?

Dr. Lucian Dorobanţu: Din păcate, încă nu putem vorbi despre cel mai prietenos sistem de formare. Dovadă stă. de pildă, faptul că tinerii rezidenți nu se pot specializa în sistemul privat. Este o mare lacună, pentru că noi am avea mare deschidere să învățăm viitorii medici ceea și noi am avut șansa să învățăm în stagiile de pregătire în țară sau în străininătate. Nu putem decât spera că lucrurile s-ar putea îmbunătăți si acești tineri vor avea toate opțiunile deschise și vor alege ei unde cred că îi avantajează. Dacă vorbim despre sensul formării unui profesionist îl găsim în a descoperi tot timpul un nou orizont de cunoaștere, altfel spus să îți dai tot timpul o nouă provocare. Am să mă exprim prietenos: Studentului trebuie să îi arăți un iepure după care să alerge, apoi altul și altul. Țelul este să îi deschizi un orizont de așteptare a unui nou început, pentru a se auto-motiva . Acesta este spiritul evoluției. Experienta din SUA, de pildă, m-a învățat entuziasmul începutului. Se muncește mult, poate 10-12 ore pe zi, dar nu simţi oboseala, nu simți când trece timpul, pentru că ți se dă permanent un “challenge”. Medicina este un domeniu în care să fii bun este echivalent cu a nu te plafona. Ieri, clasic, astăzi minim invaziv și robotic, mâine o nouă tehnologie sau tehnici hibride, în care să ne redefinim permanent într-un “alter ego”, ȋn cea mai bună versiune a noastră.

Ieri, clasic, astăzi minim invaziv și deja robotic, ce spun primii chirurgi care au intervenit robotic, fiecare în domeniul său. Ce ne rezervă viitorul pentru pacienții noștri, îl putem previziona în ce vă privește?

 Prof. Dr. Elvira Brătilă: Îmi doresc să pun bazele unei școli de chirurgie minim invazivă, să construiesc nuclee sau echipe interdisciplinare, care să ridice calitatea actului medical și calitatea vieții pacientelor noastre. Primul și ultimul nostru obiectiv este și va rămâne responsabilitatea actului chirurgical, realizat cu o mare acuratețe și cu grijă pentru deciziile care pot influența viața pacientelor noastre pe termen lung.

V-ați gândit atunci când ați realizat prima intervenție pe cord robotic la vorbele lui Neil Armstrong la acel “pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire.”? Ce țel profesional mai are un chirurg după o astfel de intervenție?

Dr. Lucian Dorobanţu:: Aș vrea să privim onest acest mare progres, ca pe o inovație în slujba omului. Sensul nostru este “mai bine, mai blând, mai ușor pentru oameni”, acestea ar fi cuvintele cheie pentru progresul adus de noua tehnologie robotică în ce privește recuperarea pacienților. Dacă după intervenție, pacienții în câteva zile revin într-o speranță de viață normală, ca după orice altă intervenție, înseamnă că ne-am îndeplinit menirea. Când îți alegi această profesie în centrul universului tău trebuie să stea binele și siguranța pacientului. Nu ne-am gândit niciodată la această profesie altfel decât ca aducătoare de bine pentru oameni.

Cu o mare deschidere și cu multă onestitate, așa a fost interviul nostru. Ca jurnalist, urmăresc evoluţia acestui sistem medical și mă bucur de ȋntâlnirea cu astfel de oameni! Iar ca pacient ce a ales să se trateze în România aș vrea să cred că spiritul, deschiderea și modestia celor doi chirurgi vor fi molipsitoare. De dragul medicilor noștri, de dragul noilor generații de medici și mai ales spre binele pacientului român care, iată, are alternative de a se trata și în România la standarde comparabile cu centrele mari din Europa si din lume. Nu putem previziona viitorul, dar putem pune fiecare “o cărămidă” la această construcţie. Important este să visăm și să rămânem deschiși tot timpul către noi orizonturi de cunoaștere.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner