Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Concediu plătit pe toată perioada tratamentului; suport de hrană pentru pacienții cu tuberculoză în tratament și suport psihologic – Mâine în Comisia de Sănătate

Cele mai importante modificări pe care le aduce Legea Tuberculozei vor fi dezbătute mâine la Comisia de Sănătate de la Camera Deputaților.

In ședința de săptămâna trecută au fost luate în discuție articolele introductive ale legii. Abia marți ((09.10.2018) vor ajunge în dezbaterea parlamentarilor partea cu adevărat împortantă a  Legii Tuberculozei. 

Concediu plătit pe toată perioada tratamentului – e modificarea pe care o așteaptă toți pacienții care au avut ghinionul de a se infecta cu microbul rezistent la tratamentul cu antibiotice, MDR sau XDR. Pacienții ăștia știu din start ca au în față măcar doi ani de tratament, dar statul nu le acordă decât un an de concediu, după care este pensionat forțat. Majoritatea acestor pacienși sunt obligați să trăiască cu cca 4-500 de lei pe lună, venitul minim garantat, deși statele europene acordă concediu medical plătit de stat pe toată durata tratamentului. Tuberculoza este vindecabilă, iar pacientul este perfect reintegrabil.
Suport de hrană pentru pacienții aflați în tratament – tratamentul de tuberculoza e echivalentul chimioterapiei: rău, greață, vărsături, dureri insuportabile; iar la pacienții cu MDR și XDR, efectele adverse provoacă surzenie pe viață, halucinații pe lângă celelelate efecte menționate mai devreme. Oameni amărâți, cei care rezistă cu greu la aceste efecte adverse și cae sunt tentați să abandoneze tratamentul dur  în speranța că așa vor putea reveni la muncă pentru a aduce ceva venituri familiei lor, vor fi ajutați pe perioada tratamentului cu un suport financiar menit să îi ajute să cumpere mâncare.
Suport psihologic cu echipe interdisciplinare – duritatea tratametului și stigmatul ce vine la pachet cu diagnosticul de tuberculoză generează depresii, tendința de abandon… și mai mult decăt atât. Dacă nu au norocul ca spitaul unde se tratează de tuberculoză să fie unul care are psihologul propriu, pacienții cu tuberculoză nu sunt primiți la consiliere câtă vreme sunt în tratament de către cei mai mulți dintre psihologi. E o realitate pe care Legea Tuberculozei vrea să o schimbe.

Mâine, la 12 voi fi la Comisia de Sănătate. Nu singură, ci împreuna cu alte asociații de pacienți, Ministerul Sănătății și Institutul Marius Nasta. Avem nevoie de avizul pozitiv al Comisiei de Sănătate înainte ca legea să plece spre plen.

Parlamentari, Votați Legea Tuberculozei!

Avem nevoie de acestă lege ca de aer!

25 de mii de români sunt tratați anual de tuberculoză.
3 români mor în fiecare zi din cauza tuberculozei.
Tuberculoza se vindecă. Tuberculoza este ucigașă fără tratament!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner