Sănătate

Condamnarea la moarte a bolnavilor români vine prin Hotărâre de Guvern

In țara unde președinții, premierii și puternicii pe care i-ați ales se tratează în străinătate, nouă ne aruncă ciosvârtele care cad de la masa lor.  PSD a promis în campania electorală medicamente mai ieftine cu 35 la sută, dar nu vă bucurați: cei care produc medicamente eficiente vor pleca cu tot cu medicamentele și rămânem pe mâna celor care fabrică leacuri cu patent în China sau pe vapor venind din India.

Știu că pare metaforă titlul, dar nu e așa și vă explic.  După 1990, printre primele lucruri pe care le aduceau românii din Germania erau medicamentele. Asprinia Bayer era în topul listei, dar se aducea orice, de la vitamine la medicamente de cancer. Rețele de medicamente la plasă au câștigat enorm atunci fiindcă întrasem într-o bulă în care orice venea de afară era mai bun decât ce se găsea acasă. De atunci, fabricile de medicamente  românești s-au inchis una câte una ori au fost preluate de firme străine.  Acum, Bayer se pregătește să își incheie socotelile cu pacienții români, dar nu e singura companie farmaceutică ce face asta fiindcă partidul vrea medicamente mai ieftine cu orice preț, inclusiv acela al dispariției medicamentelor de pe piață, de tot.  Prețul ieftinirii anapoda va fi plătit de pacieți, nu de politicieni.

Bolnavii nu ies în stradă la proteste,

bolnavii mor  

Miercuri ar urma să fie aprobată hotărârea de guvern  de scădere a prețului tuturor medicamentelor cu 35 la sută. In unele cazuri, puține e drept, e binevenită decizia. Insă când e vorba de tratamente țintite precum antibiotice, medicamente pentru cardiaci, cele pentru tratarea tuberculozei multidrog rezistente, tratamente oncologice, etc, tăierea prețului cu 35 la sută  duce la dispariția lor de pe piață. Nu aduce nimeni medicamente în România ca să  le vândă în pierdere, nicăieri, nici măcar la piață, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o industrie care face cercetare ani de zile până să scoată spre exemplu Seretide. Ceea ce propune guvernul e “scăderea preţului la medicamente sub minimul european”.

O decizie de un populism vulgar. PSD se va împăuna sub sloganul “am scăzut prețul medicamentelor”, dar nu vă va spune până la capăt  că l-au scăzut, pe el, prețul, și ele au dispărut de pe piață și că dacă aveți nevoie de Augmentin o să-l plătiți cu asupra de măsură, în euro, ca să vi-l aducă cineva din străinătate. E un sabotaj politic împotriva celei mai vulnerabile categorii de cetațeni din România, bolnavii.

Mai multe firme producătoare de medicamente l-au anunțat de luni pe șeful de la Sănatate că plecă din România, o confirmă direct ministrul Sănătății, Florian Bodog: “Ei au obligația, timp de un an, să asigure necesarul național de medicamente. Mă voi asigura prin măsuri legale că acest lucru se va întâmpla. Voi solicita ca producătorii care doresc să se retragă de pe piață să facă în scris acest lucru pentru ca Unifarm-ul să găsească medicamente generice sau înlocuitoare pentru cele care ar urma să se retragă de piață”. Off the record le-a spus producătorilor că e un ordin venit de sus și că nu are ce să facă.  I-am întrebat pe cei de la asociațiile de pacienți de ce nu fac nimic, mi-au răspuns că ei nu pot scoate pacienții în stradă și că au auzit de la televizor ordinul lui Liviu Dragnea că programul de guvernare trebuie pus in practică exact așa cum e și că ei nu pot lupta cu acest tăvălug politic.  Cinic program politic.

-Suntem condamnați la moarte! mi-a spus Cezar Irimia de la Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Și acum să vă arăt ceva și să îmi spuneți dacă credeți că politicienii noștri vor alege să cumpere medicamentele înlocuitoare cu care am rămas după ieftinire sau vor avea niște rețele de lux care-i vor aproviziona cu medicamente din Germania, ca in anii ’90:

 

Iată cronologia puternicilor României operaţi în alte ţări:

  • Ion Iliescu, preşedinte – intervenţie cardiacă 2006 – PSD
  • Traian Băsescu, preşedinte – operaţie la coloana vertebrală 2006 – PDL
  • Călin Popescu Tăriceanu, premier – operaţie la genunchi 2007 – PNL/ ALDE
  • Sorin Oprescu, medic, primar general -operaţie dentară 2009 – PSD
  • Victor Ponta, premier – operaţie la genunchi, 2015 – PSD
  • Adrian Năstase, premier – montarea unui stent cardiac 2015 – PSD

Mâine la ora 14 e programată dezbaterea publică a acestei hotărâri de guvern. Un moment perfect ales, fiindcă toată presa se va concentra pe dezbaterea publică despre elefanții de la justiție, iar bolnavii nu au glas suficient ca să strige mai tare pentru sănătatea tuturor.  Sper totuși că decizia luată va fi una în sprijinul bolnavului român, nu împotriva lui.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.