Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
foto: pixabay.com
Sănătate

Consultații gratuite la distanță pentru 1200 de pacienți de la sate, cu ajutorul telemedicinei

Știți ce e telemedicina?
– Atunci când medicul și pacientul comunică la distanță cu ajutorul tehnologiei, via internet. Analize, examene radiologice ori computer tomograf,, efectuate la Deta pot fi interpretate la București la Fundeni, ori  într-un spital din San Francisco sau mai aproape de casă dacă vorbim de un caz simplu.   Poate numele duce cu gândul la un domeniu nou, apărut odată cu cele mai recente progrese ale științei, telemedicina are deja o istorie mai lungă de o jumătate de secol.
Primele încercări în acest domeniu datează încă din anii ’60 și au fost folosite de NASA pentru monitorizarea sănătății astronauților.

Consultațiile de telemdicină din Timiș și Caraș au fost posibile datorită susțineri financiare a celor de la Fundația Vodafone  care asftfel a făcut posibil proiectul Fundației Profilaxis.

729 de pacienti , persoane în vârstă au beneficiat deja de 1.600 de consultații în șapte specialități medicale

Soluția de telemedicină dezvoltată pentru pacienții din zonele rurale dezavantajate din județele Timiș și Caraș-Severin a fost extinsă și la cele doua spitale orașenești din Sânnicolau Mare, respectiv Deta. Aceasta acțiune reprezintă a doua etapă a proiectului dezvoltat de Fundația de Ajutor Medical Profilaxis în regiune, fiind finanțată de
Fundația Vodafone România, prin programul Connecting for Good, cu 225.000 de lei.
Bugetul total asigurat de Fundatia Vodafone Romania pentru întregul proiect ajunge astfel la aproape 650.000 lei.
În prima etapa a proiectului, încheiată în primavara acestui an, 729 de pacienti din cele două județe, în marea lor majoritate persoane în varsta, au beneficiat de 1.600 de consultatii în șapte specialitati medicale. Pentru a doua etapă, care se va desfașura pe durata unui an, sunt estimate alte 1.200 de consultatii de specialitate gratuite. Solutia de telemedicina implementată în zonele rurale permite medicilor de specialitate sa consulte la distanță pacienții care nu se pot deplasa la spital din diverse motive. Mulți dintre cei care au beneficiat deja de aceasta soluție nu mai fusesera examinati de un medic de specialitate de cinci sau chiar zece ani. În absență soluției de telemedicina, pacienții vizați ar trebui să parcurgă între 40 si 100 km pentru a ajunge la un spital din Timisoara. Consultațiile pun accent pe cardiologie si medicina internă, specialitati cu risc vital, care înregistrează cea mai ridicată mortalitate în zona de vest a țării. Pentru completarea diversității actului medical, soluția de telemedicina acoperă in plus alte
cinci specialitati si anume endocrinologie, dermatologie, oftalmologie, pneumologie si ORL.
Proiectul functionează cu o echipă de medici specialiști, localizată ăn stația fixă din Timișoara, și o echipă mobilă, care se deplasează în cinci puncte de lucru: Ghilad, Buziaș, Sînnicolau Mare și Deta din județul Timiș, si Bocșa, din județul Caraș-Severin. Cu ajutorul unor echipamente de investigatie portabile si al unei conexiuni la internet, consultația efectuată la fața locului este transmisă în timp real medicului specialist din Timișoara.
Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis este o organizatie neguvernamentală înființată în
Timișoara în 1997.  Misiunea fundatiei este creșterea calității vieții copiilor, adulților și varstnicilor.

Datorită tehnologiei prin satelit, sunt disponibile conexiuni digitale de mare viteză, astfel încât pacienții pot primi un diagnostic și ajutor de specialitate și în zone aflate la mare distanță de civilizație sau în largul oceanului. Medicii pot monitoriza funcțiile vitale, comunică prin transmisii video cu echipele de salvare și oferă instrucțiuni.

Sper să filmez curând acolo în zonă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner