Cred că cei mai buni stomatologi din Europa sunt în România
O să încep povestea asta cu ceea ce mi-a spus un pneumolog renumit din San Franisco atunci când nu știam unde să ma operez de plămâni după sechelele lăsate de tuberculoză: “fă operația în România, medicii de acolo știu mai multe despre sechelele de tuberculoză decât cei mai reputați pneumologi din lume care nu au întâlnit niciodată vreun caz de tuberculoză”.
Cam așa stau lucrurile și în ceea ce privește experiența stomatologilor din România, țara care are cel mai scăzut nivel de utilizare al pastei de dinți din UE. Suferim mult ca nație din cauza dinților.
Clinica dentară în care miroase a hotel cu multe stele
Am avut nevoie de curând de niște servicii dentare și am trecut pragul unei clinici care s-a dovedit a fi o poveste, nu doar un serviciu medical. Am nevoie de două implanturi dentare, dar cum pentru mine dentistul a fost ani mulți sinomim cu suferința, m-am apucat să îmi fac temele ca să pot lua o decizie grea.
Am ajuns la DentalMed într-o după-amiază de februarie, voiam să vorbesc cu un medic stomatolog despre nevoile mele. În ușă m-a întâmpinat un robot de infoliat încălțările, iar o domnișoară de la recepție mi-a oferit un halat de protecție și o mască nouă, doar e pandemie. Mirosea a hotel, nu a stomatologie, iar asta a dizolvat ca prim minune ghemul din stomac pe care îl aveam de dimineață știind că merg la stomatolog.
Asta e atmosfera în care am discutat cu doi stomatologi, nu cu unul, și cu un medic anestezist.
“Am avut un pacient căruia i-am făcut 14 implanturi o dată”
Doctorul Mihnea Velisarato, specialist in chirurige orala si membru al consiliului de conducere DentalMed, se pregătea pentru sosirea unui pacient caruia urma să îi pună în acea după-amiază 4 implanturi, dar a venit să îmi răspundă a întrebări. Sincer, informația cu cele 4 implanturi efectuate într-o singură ședință m-a luat pe nepregătite. Insă ceea ce urma mi s-a părut spectaculos și promițător:
– Am avut un pacient căruia i-am făcut 14 implanturi o dată, cu operație paradontală. Vin de obicei cazuri grele, cu dinți pe care noi trebuie să îi scoatem. De multe ori în zonele alea poți să pui imediat un implant în alveolă. (…) După o operație așa de amplă sigur că simți inflamația 48-72 de ore, dar acestea sunt cazuri excepționale. În general, e foarte mică perioada de disconfort. De obicei dinții provizorii ai pacientului îi facem dinainte de a începe intervențiile. Facem digital toate simulările pentru dinții provizorii care respectă fizionomia 95% , iar pacientul pleacă acasă după întervenție cu dinți provizorii.
“I-am pus implant la 89 de ani. De fapt i-am pus 10 implanturi într-o singură operație”
Simțeam cum mi se spulberă miturile pe care le-am tot auzit despre implanturi, mai ales că pe hol erau oameni care așteptau senini intervenția. O jumătate de oră mai târziu făceam cunoștință cu dr Dragoș Popescu, fondator al clinicii DentalMed si medic in echipa de chirurgie-implantologie. Ne-am obișnuit să ne uităm la medicii buni ca la zei, dar ceea ce am simțit era ca vorbesc cu niște oameni care empatizează cu suferințele dentare ale pacienților. Ambii (dr. Dragos Popescu si dr. Mihnea Velisarato) fac stomatologie performantă cot la cot în clinica, o afacere de familie 100% românească. Am purtat o discuție care poate vă ajută și pe voi să vă faceți o imagine ce e cu implanturile și ce decize ar trebui să luați dacă aveți nevoie de ele.
– Mihnea (n.r. dr Mihnea Velisarato) are o poveste cu tatăl lui – Constantin Velisarato, tot medic, căruia i-a pus implant la 89 de ani. De fapt i-am pus 10 implanturi într-o singură operație. Tatăl lui Mihnea a spus “eu nu vreau să am proteză”. Nu a suportat psihologic. Era spre 90 de ani, cu un diagnostic de fibrilație atrială, noi ne-am grăbit să nu dureze mult intervenția, a durat spre 40 de minute, am lucrat laser eu cu Mihnea împreună. Domnul doctor, pacientul, fusese chirurg, chirurgie generală; el știind totuși riscurile, a spus “eu vreau să îmi asum chestia asta pentru că vreau să mai pot mânca friptura mea de vită, dar nu cu proteză”. Cand eram studenți mergeam la spital să ne mai uităm la operațiile dânsului, după aceea a investit în noi educație și l-am ajutat. A fost spectaculos și pentru noi că i-am pus 10 implanturi și lucrare imediată, era o noutate pe vremea aia, se cheamă “immediate loading”. A rămas permanent cu această lucrare făcută dintr-un plastic ușor (n.r. acrilat) și o tot înlocuiam la un an, doi, ținând cont de vârasta dumnealui pentru că cel mai important pentru noi a fost calitatea vieții pacientului. Asta a fost soluția și iată că a funcționat.
O garanție greu de găsit – medici stomatologi abslovenți de medicină militară
“Implantul e o procedura extrem de sigură. Dacă la montarea unui stent la inima ai sanse de supravietuire de 50% si semnezi, la implant ai sanse de success 90% si peste 10 ani. Adica peste 10 ani ai sanse sa pierzi implantul 10%” – așa am început discuția.
Cred că e prima dată când am simțit că stomatologul nu vrea să “îmi vândă” un serviciu, ci să îmi calmeze neliniștile și să mă facă să înțeleg mai bine la ce să mă aștept de la un implant, fără marketing.
– Când ați făcut primul implant?
– Primul implant l-am pus în 2004, sunt aproape 18 ani, l-am facut vărului meu, a fost un fel de cobai, râde medicul.
– Ce mai face varul? Se simte bine?
– Face foarte bine și implantul și vărul. La început implantologia a fost destul de empirică, în sensul că nu erau foarte mulți care știau exact cum se pun implanturile.
– De asta ați început cu vărul?
– Nu, vărul m-a rugat: “pune-mi și mie un implant, că am nevoie”. Era perioada în care au început să vină companiile străine specializate și aveau nevoie de medici mai curajoși. Primii care au pus implanturi profesionist în România au fost cei de la Spitalul Militar Central. Acolo a fost primul centru de implantologie. Eu și Mihnea am făcut medicină militară și ne-am făcut stagiul acolo. Noi am absolvit Universitatea de Medicina Carol Davila dar și Institutul medico-militar, cum ar veni avem două facultăți. Eram militari în cadru civil. Datorită acestei conjuncturi am avut acces la aceste proceduri, în anii 1995-2000 au fost pionierii care au introdus implantologie în România fiindcă aveau posibilitatea financiară mai mare.
– Vreau să revin la povestea primului implant. Ați urmărit evoluția lui? Cum se simte vărul, l-ați urmărit din curiozitate științifică?
– Nu, l-am urmărit de frică, râde doctorul Popescu, fiindcă în cazul lui am făcut o intervenție în premieră. I-am extras un dinte și în același timp am introdus implantul, ceea ce era o procedură în premieră. Noi doar citiserăm despre asta, dar am făcut-o și a funcționat. Ce-i drept, am utilizat un implant nemțesc. După cum știți, nemții nu fac numai mașini foarte bune, sunt foarte tari și pe partea asta de biomecanică, sunt foarte exacți. Erau niște implanturi uimitoare, și dacă le pui mai strâmb, mai drept, mai prost, implantul tot se integrează, adică te ajută pe tine ca doctor. Și asta contează, câteodată te ajută tehnologia. Desigur a contat și vârsta pacientului, atunci avea 25-27 de ani.
Protocolul sanitar DentalMed a salvat viața unor pacienți care nu se știau bolnavi
În realitate multi pacienti sunt speriați: frica intervenției chirugicale, aspecul financiar, „doctor” Google… Am înțeles însă după o oră de discuții că implantul e o intervenție sigură care are o rată de success foarte mare, de peste 90-95 % la peste 10 ani distanță de la momentul împlantării. Iar cel mai important poate, în toata discuția a fost că în clinică la DentalMed nu intri în procedura unui implant fără un set de analize premergătoare.
Există un protocol medical pe care îl urmează și care nu ocolește niciun pacient. Motivul e simplu, evitarea oricăror complicații sau suprize care pot afecta pacientul. A explicat pe larg dr Popescu:
– De aceea sunt protocoale de urmat înainte de intervenție, sunt pacienți care au HIV și nu știu, sunt diabetici și habar nu au, de aceea sunt protocoale de verificare a stării de sanitate a pacientului inaintea interveție și pe multi îi descoperim chiar noi. Uite, am avut o situatie cu un pacient care a venit pentru o interventie, făcuse covid, i-am zis să facă o investigație cardiologică, ne-a spus ca are toate analizele la zi fiindcă tocmai fusese internat cu covid. Am insistat totuși și după câteva zile am primit un telefon: “doctore, mi-ai salvat viata, aveam o coronară obturată 90 la sută mi-am pus și stent, puteam să mor oricând”. Omul a venit pentru dinți si l-am salvat de un infarct iminent.
In general boala ce nu te doare e gravă, e aproape un principiu medical. Protocolul sanitar la DentalMed e că trebuie eliminată inflamația din orice parte a corpului, nu doar cea bucală. Abia apoi se restaurează dantura imitand proiectul mamei naturi.
“Noi prin aceste implanturi imităm rădăcinile naturale. Niciodată nu o să se compare un implant dentar cu un dinte. Dintele e organ senzorial, noi simțim cu un dinte și un fir de păr și transmitem informația la creier. Implantul nu e sensorial. E de evitat sa ajungi la implanturi, dar daca nu mai ai optiune devine a doua cea mai bună opțiune”, imi explică doctorul Velisarato.
Dacă vă intrebați unde e clinica DentalMed, ce serviciile medicale dentare mai are, care sunt prețurile pentru implant dentar, găsiți toate informațiile aici: https://www.dental-med.ro/
Ah, și încă ceva, e una dintre clinicile dentare care oferă servicii de urgență refugiaților în nevoie.