Crezi că ai gripă? Ce nu știți despre tuberculoză și trebuie să știți!
Patru oameni au murit de gripă în iarna asta. Eu insămi am trecut printr-un episod de viroză care m-a cam speriat și am mers la urgențe la Marius Nasta. Plec de aici ca să vă spun niște lucruri pe care ar trebui să le știm cât mai mulți. Când am primit diagnosticul de tuberculoză am fost paralizată de spaimă. M-am agățat ca un om care stă să se înece de spusele doctoriței mele: se vindecă! Câteva zile nu am fost în stare de nimic, am încercat de câteva ori să caute pe internet informații despre boală dar mi se facea rău (greață de spaimă) de fiecare dată când începeam să citesc. Mi-au trebuit câteva zile ca să diger ce mi se întâmplă și să mă pot obișnui cu ceea ce voiam să aflu. A venit al doilea șoc, nu găseam surse autorizate (Ministerul Sănătății, ori alte instituții publice ) care să mă lămurească. Am găsit reviste, site-uri pentru femei, când în cele din urmă am dat peste informațiile publicate de oficialitățile Republicii Moldova despre tuberculoză. Lucrurile se schimbă însă atunci când foști pacienți fac ce știu mai bine ca să-i ajute pe alții să nu treacă, măcar parțial, prin aceleași încercări. Nu vorbesc despre mine ci despre cei de la Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă care au creat cel mai bun instrument pentru pacieți, un fel de manual, de revistă care lămurește, pacienți, familiile lor și, la fel de important, pe cei din prejmă care intră in filmul prost “oare am luat și eu tuberculoză?”. O găsiți aici și la spitalele de pneumo-ftiziologie.
Tuberculoza pulmonară apare frecvent fără simptome și, eventual, se manifestă ca o banală gripă. Semnele obișnuite ale tuberculozei pulmonare sunt:
• O tuse persistentă care durează mai mult de 2-3 săptămâni (uneori tusea cu flegmă sau cu sânge);
• Durere în piept.
• Pierderea poftei de mâncare
• Scăderea în greutate
• Senzația de slăbiciune și de oboseală
• Febra care nu cedează în timp
• Transpirație în timpul nopții
De cele mai multe ori te infectezi dacă ai un contact direct, pentru o vreme, cu o persoană care suferă de tuberculoză pulmonară. Totuși, chiar dacă inspiri picăturile care conțin bacteriile, este posibil ca bacteriile să nu ajungă la plămâni sau ca sistemul imunitar să poată omoare bacteriile imediat. Prin urmare, nu oricine intră în contact cu pacienții care suferă de tuberculoză este infectat!!!!!!
Majoritatea pacienților cu tuberculoză au TBC pulmonară. Doar când ai forma pulmonară contagioasă poţi transmite boala; majoritatea bacteriilor tuberculozei vor fi omorâte după aproximativ 2-3 săptămâni de luat medicamente eficiente de tratare a TBC și nu le vei mai transmite boala și altora. O anumită formă de tuberculoză pulmonară şi toate formele extrapulmonare nu sunt molipsitoare.
Avem o mulțime de întrebări care ne sfârtecă mintea atunci când auzim diagnosticul, multe dintre ele sunt în broșură cu tot cu răspunsurile lor de la felul în care se transmite, până raspunsurile pentru femei însărcinate care au avut neșansa imbolnăvirii cu tbc.
În poză de mai jos sunt cei care au lucrat efectiv ca să adune toate informațiile laolaltă și să fie pe întelesul nostru, al oamenilor simpli: Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, LHL International, Norway Grants, Insitutul Marius Nasta. (Eu doar m-am bucurat de reușita lor, sunt din întâmplare în fotografie.)