Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Cu cât se vinde sănătatea românilor? Distribuitorii de medicamente care decid cine trăiește și cine moare

Pare șocant dar în topul primilor 500 de exportatori români se află firmele numărul 1 și numărul 2 de distribuție de medicamente. Mediplus si Farmexpert nu produc nicio pastilă, nici macar cutiile de carton în care sunt ambalate medicamentele. Nu produc o injecție ori un unguent, doar sunt pricipalele canale de distribuție ale medicamentelor de la producători la farmacii ori spitale.  Ca să va faceți o idee: Mediplus e pe locul 118 în topul exporturilor, se bate cu industriile producătoare de mașini, produse petroliere, produse din lemn. Coca-Cola care are producție în România pentru sud estul Europei e pe locul 212.

top exportatori 2

 

Farmexpert, locul doi în distribuția de medicamente e pe locul 286. Și tot cu titlul de comparație fabricile românești care produc medicamente Terapia SA și Antibiotice SA sunt pe locurile 300, respectiv 399. Informațiile sunt furnizate de Institutul Național de Statistică pentru Ziarul Financiar.

Companiile acestea exportă medicamentele care nu mai ajung la pacienții din România. In loc să fie distribuite in farmacii, pleacă  în box paleți catre Germania, Ungaria, Marea Britanie chiar. Este cazul atît de revoltător al insulinei care astăzi e de negăsit în farmacii.

Între timp continuă să curgă mesaje de la pacienții români care nu găsesc pe lângă insulină, Augmentin, Rivotril și lista poate continua. Zilnic îmi scriu oameni disperați, de parcă eu sunt farmacie. Am mai săpat puțin, iar informațiile puse cap la cap arată așa: fostul Ministru al Sănătații, Vlad Voiculescu obliga anul trecut prin ordin de ministru ca producătorii și distribuitori să asigure necesarul de medicamente pentru bolnavii români abia apoi putând să vândă în străinătate medicamentele care vin pentru pacienții din România. Ordinul există din 29 noiembrie anul trecut.

Aici e ordinul: http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2016/11/OMS-serviciu-public-final-29nov.pdf

Legea pare că nu e obligatorie pentru cei care distribuie medicamentele.  Criza insulinei depre care am scris aici e ilustrativă. Mai grav e că Ministrul Sănătații Florian Bodog recunoaște că cei care fac legea peste legile statului român sunt firmele care în loc să distribuie în farmaciile românești medicamentele, le duc in Europa.  Iată ce îmi spune  Florian Bodog  acum cîteva zile: “sunt la curent cu ceea ce se întâmplă, știu care sunt firmele care fac export paralel și ei știu că eu știu, știu ca insulina pleacă la export paralel, sunt așa-ziși pacienți care recoltează insulina din farmacii pe care le introduc în acest export comunitar, nu există o posibilitate să oprim acum exportul, doar să-l limităm pe o periadă de timp”

Ordinul de ministru al lui  Vlad Voiculescu e clar, citiți și voi:  

1. dacă există o comandă justificată,  o rețetă care cere un medicament, farmacia poate opri reteta și in maxim 48 de ore trebuie să aducă medicamentul. Cu o copie a acestei rețete farmacia poate impune unui distribuitor să aducă medicamentul în cantitatea necesară. 

2. dacă prin sistemul electronic de raportare (SER) a stocurilor scade nivelul național de stocuri timp de 7 zile consecutiv, medicamentul întra în lista temporară de interdictie pentru export!!!!!!!!  

3. cu 10 zile înainte de a trimite stocuri în UE, distribuitorul trebuie să anunțe ANMDM. Iar dacă exista vreo rețetă în aceste 10 zile care nu a putut fi eliberată din cauza că medicamentul respectiv nu se gasește în farmacie, atunci distribuitorul este obligat să satisfacă nevoia națională înainte de a lasa medicamentul la export.

Actualul Ministru al Sănătății recunoaște existența acestui ordin dar l-a repus în dezbatere publică, se pregătește să îl mai dea o dată (n-o fi bună semnătura lui Vlad Voiculescu). Peste o lună:

Intre timp, un milion de bolnavi de diabet caută cu disperare insulina pe care nu o găsesc in farmacii fiindcă a plecat la export așa cum recunoaște chiar dl Florian Bodog.

 

 

 

This article has 4 comments

 1. Florin

  Ar mai fi pozitiile 262 Pharmnet Plus si 479 Maxi Farma.

 2. vasile

  Posibilitate de castig noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica la oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: vasileiuliu@gmail.com

 3. mihaela

  din păcate asa este…ar trebui sa facem o petitie in care sa se ceara o lege clara de interdictie totala a exportului de medicamente importate,precum si limitarea exportului de medicamente de productie interna daca acestea nu satisfac cerinta interna.

 4. Crina

  Exista foarte multe companii căpușa pe distribuitorii mari. Distribuitorul mare nu exporta mult, in mod direct, însă vinde subdistribuitorului din țară, și de abia acela exporta. De aceea nu trebuie sa ne uitam efectiv la exportul distribuitorilor mari, ci și la vânzările pe subdistribuitor. Vezi fratele Alinei Laudatu, managerul de vânzări de la Farmexim, a cărei companie de subdistributie, un pic mascata, ia marfa de la… Farmexim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner