Trebuie să schimbăm Legea Tuberculozei. Am lansat petiția, o găsiți în text
– Sunt bolnav! E mesajul pe care l-am primit ieri de la un fost coleg din presă, am tuberculoză, sunt terminat.
Cand i-am auzit vocea, abia vorbea, m-am înotrs în timp la vremea în care nu îmi mai recunoștea nimeni glasul din cauză că tușisem până aproape mi-am pierdut vocea. Îmi amintesc ca o foarte bună prietenă m-a sunat în zilele alea (nu știam încă ce diagnostic am) să îmi spună ca a sunat-o mama ei de la Tîrgu-Mureș care i-a spus: este o fată la televizor care seamănă atât de tare cu Paula, incredibil, dar nu e ea că nu e vocea ei.
De ce scriu toate astea, pentru că e momentul să facem ceva mai mult decât a făcut statul până acum pentru bolnavii te tuberculoză. Boala asta nu e una a ghetourilor sărăciei, nu e nici o boală numai a pușcăriilor, întrebați în jur căci sigur veți fi auzit despre cineva care a suferit de TBC. O lege care schimbă niște amănunte esențiale pentru bolnavii de TBC se află din primăvara anului trecut în Parlamentul României, acum e la Comisia de Sănătate de la Camera Deputaților. Sigur, e mai puțin importantă vor spune unii decât legea salarizării unitare. Răspunsul meu e altul, când cineva drag se va imbolnăvi veți da vina pe sistem pentru nedreptățile lui, ori sistemul suntem chiar noi când lăsăm înechitățile neschimbate.
În fiecare zi 3 români mor din cauza tuberculozei. Tuberculoza lovește pâna și în cele mai protejate medii: 12 mii de români se îmbolnăvesc anual.
Tuberculoza stigmatizează bolnavii diagnosticați, de cele mai multe ori angajatorul român preferă să îl concedieze pe cel cu TBC. De multe ori, tuberculoza nu e tratată până la capăt de cei mai săraci pacienți, care preferă să renunțe la tratament din cauza costurilor colaterale (hrană, transport pana la dispensarul TBC etc.). Renuță la tratament, boala revine, devin din nou contagioși și îmbolnăvesc în jur: în autobuz, la supermarket, la gară, la mall, la cinematograf, la birt.
Sunt mii de cazuri anual în România în care tuberculoza îi trimite în pensie pe pacienții tineri cu formele rezistente la tratament, deși boala lor se vindecă. Tratamentul lor poate dura mai bine de doi ani. Statul asigură acum un concediu plătit 100% vreme de șase luni, cu comisie medicală, maximum un an de zile. După perioada asta pacientul e trimis în penisie. Ori tuberculoza e boală oamenilor tineri preponderent. La 28 de ani, cu o pensie de 8 lei și o pensie minim garantată de cca 400 de lei, traversănd un tratament la fel de greu precum chimioterapia, pacientul ajunge să moară de foame în loc să se vindece. Tuberculoza îi lasă fără venituri pe cei mai amarâti care își castigă existența prin muncă, de multe ori la negru. Nevindecați, se întorc la lucru și devin contagiosi din nou, pericol pentru ceilalți.
Tuberculoza nu este un fenomen izolat.
Tuberculoza ucide, stigmatizează, schimbă viețile pacienților și ale familiilor lor în cel mai crunt mod posibil.
Dar tuberculoza nu este doar boala lor, a celor care poartă această povară. Este boala unei societăți / țări care nu previne, nu tratează corespunzător și nu învață din propria boală. O țară care are nevoie de o lege clară care să impună măsuri clare. Bulgarii stau mai bine decât noi în ce privește tuberculoza, au un număr mult mai mic de bolnavi, de Ungaria nici nu merită să pomenesc.
Legea Pl-x nr. 470/2016 se află deja pe masa deputaților.
Ajutați-ne să îi convingem să o voteze!
Mai jos e textul petiției pe care vă rog să o semnați alături de mine, poate vom reuși împreună că în sesiunea din tomnă această lege să fie votată de parlamentarii pe care i-ați votat.
Aici e link-ul spre petiție:
Tuberculoza se ia prin aer de oriunde și de oricine. Tuberculoza poate fi învinsă dacă este tratată corespunzător. Cu toate acestea, România ocupă primul loc în Europa în privința îmbolnăvirilor și a deceselor provocate de TBC.
Dată fiind situația, vă solicităm să sprijiniți și deblocarea dezbaterii pe proiectul de lege Pl-x nr. 470/2016 care oferă soluțiile necesare la principalele probleme pe care le ridică tratamentul și prevenția TBC:
➡ dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacientii. Inclusiv pentru pacienții cu TBC MDR si X-DR.
➡ indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu acordată pacientului în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă.
➡ informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.