Cum să feriți copiii de virusul sincițial care îi poate băga direct în spital în anotimpul rece – anunțul Societății de Pneumologie

Societatea Română de Pneumologie avertizează populația cu privire la riscurile asociate Virusului Sincițial Respirator (VSR), o infecție virală extrem de contagioasă, cu impact major asupra sănătății respiratorii, în special în rândul sugarilor, vârstnicilor și persoanelor cu comorbidități. Acesta este unul dintre virusurile care afectează sistemul respirator inferior, reprezentând principala cauză a bronșiolitei și pneumoniei în rândul copiilor sub doi ani, dar afectând totodată și persoanele adulte vulnerabile, precum vârstnici sau cei cu comorbidități. Povara bolii severe cauzate de VSR este comparabilă cu gripa.

În prezent, ne aflăm în plin sezon al infecției cu VSR, aceasta având o incidență maximă în lunile de toamnă și iarnă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial, acest virus este responsabil pentru peste 33 de milioane de infecții ale tractului respirator inferior, din care aproximativ 3,2 milioane de cazuri necesită spitalizare, cauzând totodată peste 100.000 de decese anual, majoritatea în rândul copiilor mici. În România, numărul internărilor din cauza infecțiilor respiratorii de sezon a crescut anual, VSR fiind una dintre cauzele majore de morbiditate respiratorie.

Infecția cu VSR este subdiagnosticată la adulți. Fiziopatologia, prezentarea clinică și epidemiologia infecției cu VSR contribuie la subdiagnosticarea bolii. VSR poate exacerba afecțiunile cronice de bază iar infecția poate conduce la infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, exacerbări ale astmului și ale BPOC, declin pe termen lung al funcției respiratorii.

Riscurile infecției cu VSR și grupurile vulnerabile

VSR afectează în mod sever copiii sub vârsta de doi ani, precum și persoanele cu vârsta peste 65 de ani, sau cei cu afecțiuni respiratorii sau imunitate compromisă. Simptomele încep de obicei cu o răceală comună (febră, nas înfundat, tuse ușoară), dar în cazurile severe poate duce la dificultăți respiratorii, scăderea oxigenului din sânge și insuficiență respiratorie, necesitând internare de urgență. Studiile arată că, pentru unii copii, primul episod de infecție cu VSR poate duce la riscul crescut de astm pe termen lung.

Importanța prevenției și a vaccinării

Întrucât în prezent nu sunt disponibile tratamente specifice, este nevoie de noi intervenții care să poată preveni spitalizările și îmbolnăvirile cauzate de VSR la toți sugarii începând de la naștere, atunci când aceștia sunt cei mai vulnerabili la forme severe de boală și la vârstnici și la cei cu comorbidități.

Societatea Română de Pneumologie recomandă măsuri riguroase de prevenție, mai ales în sezonul rece. Igiena riguroasă a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave și evitarea spațiilor aglomerate sunt măsuri esențiale pentru reducerea riscului de infecție. De asemenea, pentru categoriile vulnerabile, vaccinarea anti-VSR reprezintă o măsură importantă de protecție, prevenind complicațiile severe și reducând povara asupra sistemului medical.

Medic primar pneumolog, medic specialist pediatru in cadrul Institutului de Pneumologie “Marius Nasta”, Bucuresti

Prevenția este cheia pentru a proteja grupurile vulnerabile și pentru a reduce impactul acestui virus sezonier asupra sistemului de sănătate,” a declarat Prof. Dr. Roxana Nemeș, Președintele Societății Române de Pneumologie. „Alegerea de a ne vaccina și a implementa măsuri de igienă corespunzătoare poate face diferența în prevenirea cazurilor severe de boală, spitalizărilor și chiar deceselor.

Pentru informații suplimentare și recomandări specifice, vă rugăm să contactați Societatea Română de Pneumologie sau să vizitați site-ul oficial al organizației.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

9 Responses

  1. Fantastic items from you, man. I’ve remember your stuff previous
    to and you are just too great. I really like what you’ve received right here,
    really like what you’re stating and the way wherein you assert it.
    You make it enjoyable and you continue to take care of to keep it wise.

    I can’t wait to read much more from you. This
    is actually a great website.

  2. Hello I am so delighted I found your web site,
    I really found you by error, while I was searching on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like
    to say thank you for a tremendous post and a all round enjoyable blog
    (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I
    have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will
    be back to read much more, Please do keep up the superb work.

  3. Please let me know if you’re looking for a author for your weblog.

    You have some really great articles and I think I would be
    a good asset. If you ever want to take some of the load
    off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
    Please shoot me an email if interested. Cheers!

  4. Nice blog here! Also your website loads up fast!
    What web host are you using? Can I get your affiliate link to
    your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  5. Your articles never fail to captivate me. Each one is a testament to your expertise and dedication to your craft. Thank you for sharing your wisdom with the world.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre autor

Sunt Paula Rusu, jurnalist, am facut televiziune 16 ani la toate posturile mari. Poate o să mai fac. Sunt în continuare jurnalist la mine pe blog și pe Live cu Paula din Sufragerie, trainer de comunicare, moderator, blogger, activist pentru sănătate.

Galerie Foto