Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Cum să umbli în picioare la 24 de ore după operația de șold? Premieră în România

Nu mi-l amintesc altfel decât cu mersul șchiopătat. Ne aducea zmeură coaptă din gradină, adunată de el într-o farfurie  cu care venea șontâc pe cărare. Piciorul stâng de când a început să-l doară întâia oară, cu mulți ani în urmă, s-a scurtat cu vreo 10-11 centimetri, așa că a ajuns să fie mai scund decât nevasta lui. O boală ce roade cartilajul șoldului până rămâne os pe os e diagnosticul primit demult de tata, așa-i ziceam bunicului din partea mamei mele.

– Tată, hai să mergem să vedem de operație, că sunt atâtea soluții azi. Stai un pic în spital și pe urmă te poți bucura de cal, de căruță, de vaci.

– Nu mă duc. Că dacă pune un doctor cuțitul pe mine io nu mă mai scol din pat niciodată.

Îmi aduc aminte discuțiile astea purate cel puțin o dată pe an de părinții mei cu bunicul pe care încercau să il convingă să-și opereze șoldul care il durea fără încetare de ani de zile. Teama că totul ar putea fi și mai rău l-a făcut să rabde durerea până la mormânt.

Cine s-ar fi putut gândi până de curând că după o operație de șold în care chirurgul taie oase, pune niște aparate care arată precum niște piese înlocuitoare pentru roboți, pacientul se poate ridica a doua zi ca să plece acasă. Boala care duce la nevoia unei proteze de șold e urâtă, dureroasă și se înstalează fără a putea fi oprită.

dr. Gregor Kavčič si dr. Gabriel Dinu ( de la stânga la dreapta)

– Tot mai mulți oameni fac coxartroză, spune chirurgul Gregor Kavčič de la Spitalul GH Novo Mesto din Slovenia. Trăim mai mult, iar asta face ca uzura încheieturilor să fie și ea mai mare. Coxartroza e o boală care duce la erodarea cartilajului din șold, se întâmplă încetul cu încetul dar în final nu mai rămâne nimic din cartilaj. Se freacă os pe os ceea ce duce la o durere aproape continuă, insuportabilă pentru pacient.

La 24 de ore după operație pacientul poate pleca acasă

– O asemenea intervenție chirurgicală până de curând reprezenta o sperietoare pentru majoritatea dintre pacienți, completează Gabriel Dinu, medic primar ortoped la spitalul Monza din capitală. Această nouă operație minim invazivă face diferența în primul rând scăzând riscurile hemoragice și reabilitatea spectaculos mai rapidă decât în celălalt fel de operație.

– Operați astăzi un bărbat și o femeie, dacă totul merge bine, când vor fi externați? E întrebarea mea știind de acasă cât de grea e viața celor doi, dar și cât de mare poate fi spaima în fața unei asemenea operații.

– Peste două sau trei zile, spune chirurgul roman fără nicio ezitare.

Bloc operator, spitalul Monza

Intervine și chirurgul Gregor Kavčič, care se află la spitalul Monza ca să conducă cele două operații.

– In spitalul nostru spitalizarea este tot așa, două, trei sau câteodată patru zile. Dar avem pacienți care pleacă acasă cu  implant de șold după 24 de ore. Îl operăm azi la prânz, după anestezie se trezesc și se dau jos din pat, iar dacă totul e în regulă pleacă acasă a doua zi dimineața.

Un răspuns care îmi pare mai degraba reclamă decât realitate.

– Există o serie de pacienți care pot pleca din spital a doua zi, pe picioarele lor. Condiția la externare este să se descurce singuri la toaletă și la masa, să fie independenți , mă lămurește ortopedul Dinu.

– În spitalul meu pacienții trebuie să îndeplinească niște criterii: trebuie să meargă singuri o sută de metri, trebuie să poată urca și coborâ scările, trebuie să nu simtă durere, trebuie să se dea singuri jos din pat, să meargă singuri la toaletă. Dacă toate criteriile sunt îndeplinite, pacientul poate pleca acasă după operație. Imi explică și medicul sloven.

Am vorbit cu cei doi chirurgi înainte să intre în operație. O femeie și un bărbat, oameni activi de 60 respectiv 50 de ani urmau să treacă prin operație de inlocuire a șoldului din carne și oase într-unul din ceramică.

O proteză de șold poate rezista o viață

– Domnul are o coxartroza bilaterală la ambele solduri iar doamna doar la un șold. Sunt oameni extrem de activi, domnul încă lucrează, este inginer. Iar doamna este bunică, are trei nepoți cu toate că e tânară, are 60 de ani.

– E vreunul dintre ei șchiop.

– Amândoi șchioapătă.

– Cât rezistă această proteză?

– Bună întrebare. Să spunem așa, 95% dintre proteze ar trebui să reziste 20 de ani. Dar cea mai veche proteză de șold pe care am văzut-o la un pacient, pe care a trebuit să o schimbăm acum o lună de zile, a fost implantată acum 43 de ani. E mărturisirea făcută de chirurgul sloven fără emoție.

– Care sunt avantajele noilor proteze?

– In primii ani dupa operatie calitatea vietii pacientului se datorează în primul rând chirurgului. Dacă operația e facută bine, pacientul nu va avea probleme. Dar mai târziu, după 5, 10 ani, aici intervine uzura materialului din care e făcuta proteza. Dacă materialul e nu bun, proteza de șold nu va trece dincolo de 10 ani chiar dacă în primii ani pacientul se simte foarte bine. Dupa 10, 15 ani materialul din care e făcută proteza face diferența: plastic de ultimă generație sau ceramică sunt cele mai bune soluții pentru pacienții mai tineri de 50 de ani.

Proteza pe care o implatează echipa de chirurgi ortopezi de la Monza a fost implantată pentru prima dată în 1986 în Franța și este folosită de atunci în peste 75 de țări de pe glob, se numește Corail, este distribuită în România de Ronda Medical și arată ca în fotografia asta.

Proteza de șold Corail

Însă operația e una în premieră. În loc de o tăietură de vreo 30 de centimetri pe exteriorul piciorului, femeia și bărbatul care-și pun proteza vor avea o cicatrice de 5-10 centimetri pe linia slipului, la încheietura șoldului, aproape invizibilă. Vor pleca acasă cel târziu peste trei zile.

Protezele de șold nu sunt dispozitive ieftine, dar statul suportă costul protezei prin Casa de Asigurări de Sănătate. Aici găsiți actele necesare unui asemenea decont. O proteză ieftină de șold cu plastic și metal costă 6300 de lei, una mai performantă cu ceramică și plastic, 7500 de lei iar ună perforamantă de ceramică în jurul a 10 mii de lei.

În România aproximativ 35 de mii de pacienți au nevoie anual de o proteză de șold din cauza coxartrozei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner