Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Dacă politicienii își țin promisiunea, până la sfârșitul anului vom avea Legea Tuberculozei

La 10 dimineață eram toți la Comisia de Sănatate, foști pacienți cu TBC, susținatori din organizațiile neguvernamentale care lucrează cu pacienții cu tuberculoză. Știam de la președintele comisiei că vor lipsi o parte din cei 19 membri care formează organismul ce reglementează actele normative legate de Sănătate din Camera Deputaților. În cele din urmă ne-am întâlnit cu președintele comisie, dr Florin Buicu si vicepreședintele Comisie, Lucreția Roșca.

Ne-au ascultat argumentele, ne-au dat dreptate și ne-au asigurat că și ceilalți membri ai comisiei chiar dacă lipsesc, susțin proiectul de lege menit să scadă numarul mare de îmbolnăviri din România. Dacă promisiunile sunt respectate, la sfârșitul anului ar trebui să vedem votul pentru Legea Tuberculozei. Europa e cu ochii pe noi.  Între timp, continuăm să adunăm semnături la petiția “Parlamentari, Votați Legea Tuberculzei”, poate ne adunăm 12 mii de susținători, câti bolnavi are anual România, aici: : campaniamea.de-clic.ro/p/StopTB pâna la votul legii.

Nu doar din princină că suntem cei mai suferinzi de tuberculoză din Uniunea Europeană, ci pentru că exportăm boala. Priviți graficul de mai sus. București, Iași, Bacău sunt zone fruntașe la numărul de emigranți dar și zonele campioane la tuberculoză. Ceea ce vedeți sun județele cele mai afectate de TBC, dar cifra cea mai mare de îmbolnăviri în România e în capitală. Da, atat e de grav!

Președintele Comisiei de Sănătate: până la finalul anului putem avea legea aprobată

Asta e știrea publicată de Agerpres după întâlnirea de azi-dimineața.

Proiectul de lege a trecut de Senat și a ajuns la noi, la comisie. Îmi doresc ca împreună cu colegii mei din Comisia de sănătate să reușim să introducem în lege multe dintre lucrurile importante, predictibile, de la început, să nu mai așteptăm emiterea unor norme de aplicare de la minister, care ar prelungi practic termenele de intrare în vigoare a legii. Proiectul acesta vine să rezolve o problemă de sănătate publică, dar și o problemă socială. Ieri după-amiază (marți — n.r.) am avut discuții în cadrul comisiei cu parlamentari de la toate partidele, nu am constatat vreo poziție contra proiectului de lege, ci doar sugestii și eventuale amendamente. Dezbaterile vor începe pe articole în săptămânile următoare și îmi doresc ca până la finalul anului să putem să avem legea aprobată, astfel încât, la adoptarea bugetului, să putem prevede și sumele necesare în bugetul anului 2018″, a afirmat Buicu la Palatul Parlamentului.

Prezentă la dezbaterile comisiei, una dintre fostele paciente cu tuberculoză, Paula Rusu, a menționat că viitoarea lege trebuie să cuprindă o serie de măsuri care să îi ajute pe cei care suferă de această boală.

“În acest moment, în România sunt 25.000 de pacienți cu tuberculoză, ne situăm pe locul unu în Uniunea Europeană. Sunt câteva probleme sociale, pentru că printre pacienții care se tratează există oameni care provin din păturile sărace, care în momentul în care se îmbolnăvesc nu mai au nicio sursă de venit. Pentru ei, tratamentul este o corvoadă. De îndată ce se simt mai bine, oamenii ăștia renunță la tratament pentru a se întoarce la muncă. Noi propunem în lege un sistem de susținere socială a celor mai săraci dintre pacienții cu tuberculoză, un model asemănător cu cel al pacienților cu HIV. Oamenii nu au nevoie doar de bani, au nevoie și de consiliere psihologică. Este foarte greu să treci de unul singur, iar stigmatul social este real. Aveți dintre colegi în Parlamentul României, eu îi cunosc, nu doresc să facă public faptul că au trecut prin tuberculoză”, a spus Rusu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner