Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Dacă vreți să ajutați un supraviețuitor al cancerului, dați mai departe informația asta. VIA e pentru ei

Zilele trecute am fost  la spitalul unde am fost internată după ce m-au dignosticat cu tuberculoză, am filmat ceva. La un moment dat se apropie de mine doi băieți (20-22 de ani), pacienți, aveau mască de protecție pe față. Îi intreb dacă vor să vorbească în fața camerei despre problema lor de sănatate, ma refuză politicos, dar îmi spun:

– Noi vă cunoaștem pe dumneavoastră, de aia am venit că v-am văzut în curte.
– De la televizor?
– Ah, nu, v-am citit blogul după ce ne-am îmbolnăvit de tuberculoză. Așa am aflat mai multe despre ce ați pățit și despre ce ni se întâmplă nouă. Am citit tot ce ați scris despre tuberculoză! Am văzut și înregistrările.

Postarea asta nu e despre tuberculoză ci despre supraviețuitorii cancerului, fiindcă la fel fucționează toți pacienții. Avem nevoie de un punct de sprijin atunci când ceva nu ni se pare normal, iar o persoana care nu a trecut prin asta, pur și simplu nu poate ajuta prea mult.

Un copil care a supraviețuit cancerului se întoarce la viața lui de dinainte, devine adult, își vede de sănătate poate ceva mai atent, așa credem cu totii. Și așa este până la un punct.  Însă viața unui supraviețuitor al cacerului s-a schimbat major. Mă refer la aspectele la care nu obișnuim să ne gândim vreodată. Un copil care a făcut chimioterapie, radioterapie și care a supraviețuit e posibil ca la viața adultă să descopere că a rămas infertil pentru totdeauna din cauza consecințelor tratamentului împotrva cancerului. E o realitate despre care nu va întreba niciodată cineva cu o problemă similară, ma refer la infertilitate, pentru că pacientul care a supraviețuit cancerului pus și simplu se confruntă cu alt fel de realități decât noi, ceilalți.

Pentru supraviețuitorii cancerului Asociația Little People sprijinită de Lidl Romania a creat un istrument care mie îmi pare esențial: prima aplicaţie mobilă destinată tinerilor adulţi afectaţi de cancer din România. Mai precis, tineri bolnavi de cancer sau supravieţuitori de cancer cu vârsta cuprinsă între 18-39 de ani, pentru care sistemul de sănătate şi îngrijire din România nu este pregătit. Pentru ei este gândită şi creată această aplicaţie. Ca să întrebe orice, să aibă curajul să atingă subiecte tabu, să se conecteze cu tineri care au trecut prin experienţe similare, să se descarce şi să îşi găsească ancore sănătoase prin care să facă faţă experienţei.  Se cheama VIA.

Mi-am descărcat aplicația ca să văd cum funcționează. Sunt deja 156 de conturi active, dar statisticile cancerului în România ne arată că trebuie să fie mult mai mulți cei care au nevoie de aplicația asta și încă nu știu de ea. Aproape 100 de mii de români sunt diagnisticați anual cu diverse boli oncologice.  Evident, că cei care trec prin această problemâ de sănătate își pot proteja identitatea virtual, dar șansa de a ieși din izolare pe care o oferă aplicația mie îmi pare colosală. Spun asta pentru că, la rândul meu, fac parte din niște grupuri închise de pacienți cu tuberculoză și știu căt de mult contează sprijinul de la pacient la pacient. De la om care trece prin aceleași dureri, la persoană care se confrută cu aceeași poveste.

“Izolarea este cunoscută ca fiind problema numărul unu cu care se confruntă tinerii adulți atunci când au de înfruntat un diagnostic precum cancerul. Asociaţia Little People România a observat cu ce probleme se confruntă aceşti tineri adulţi care sunt diagnosticaţi cu cancer şi au venit în ajutor lor cu aplicaţia mobilă VIA unde sunt tineri cu aceleaşi probleme ca ei.

VIA este prima aplicaţie mobilă concepută pentru a crea conexiuni umane între tinerii adulţi care se luptă cu diferite forme de cancer, dar şi pentru a-i ajuta să înfrunte singurătatea.Aplicaţia se poate utiliza de către tinerii adulţi bolnavi de cancer, cu vârsta cuprinsă între 18-39 de ani. Unul dintre beneficii este faptul că le oferă tinerilor un spaţiu securizat, virtual, în care să poată comunica între ei, să își poată împărtăși experiența liberi, să pună întrebări și să afle răspunsuri de la persoane care au trecut prin același tratament. De asemenea, pot lega prietenii cu persoane față de care nu au teama de a fi respinși, care îi înțeleg și le oferă siguranță că nu sunt singuri în această luptă. Cu cât vor cunoaște mai multe  detalii despre boala cu care se confruntă, cu atât se vor simți mai siguri și mai puternici. Aplicația este disponibilă tuturor tinerilor adulți afectați de cancer din toate centrele de tratament din țară.”

Asta e parte din comunicatul asociației, vă las aici și link-urile de unde poate fi descărcata gratuit.

Aplicaţia pentru Android poate fi descărcată de aici:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.via.littlepeople

Aplicaţia pentru iOS poate fi descărcată de aici:
https://itunes.apple.com/dk/app/via-%C3%AEmpreun%C4%83/id1386658646?mt=8&ign-mpt=uo%3D2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner