De ce e un lux pentru România transplantul de plămâni
O fetiţă de 26 de ani a murit aşteptând un transplant de plămâni care nu a mai venit. Dincolo de birocraţie şi de liste de aşteptare vorbim de o situaţie mult mai complicată. Până acum o zi sau două România nu a avut nicio unitate medicală acreditată unde să se poată preleva plămâni. Spitalul Clinic Sfânta Maria a primit acreditarea ieri sau azi, informaţia o am de la directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, profesorul Radu Deac. Nu recoltăm plămâni, nu transplantăm plâmăni, nu donăm altor ţări plămâni. Ăsta e cercul vicios în care se zbate România, iar pacienţii români care au nevoie de plămâni noi s-au trezit cu interdicţia de a-i mai primi. Eurotransplant, organizaţia olandeză care împarte organele prelevate pentru pacienţii dincolo de graniţele tărilor în care trăiesc, a oprit accesul românilor pe listele de aşteptare pentru plămâni. Motivul: ţara noastră nu a contribuit cu astfel de organe.
Am explicat deja mai sus că prelevarea plămânilor va fi posibilă abia de acum înainte. Vor veni medicii de la AKH Viena, spre exemplu, vor preleva apoi vor face operaţia. Profesorul Radu Deac spune ca preşedintele Eurotransplant e aşteptat la Bucureşti pentru a semna protocolul de colaborare cu Ministerul Sănătăţii, a rămas de stabilit doar data când va sosi în România. Asta înseamnă deblocarea accesului celor aproximativ 25 de pacienţi români catre listele de aşteptare.
Transplantul de plămâni. Este cel mai dificil transplant. Compatibilităţile necesare pentru orice transplant de organe sunt complicate de o potrivire ori nepotrivire fizică. Un copil nu poate primi plămâni de adult că sunt prea mari şi nu încap în cutia toracică. La fel şi la un om mare, pentru că sub coaste nu sunt doar plămânii, e şi inima, marile vase de sânge, e o operaţie colosală. Găsiţi mai multe informaţii aici. Vom rămâne la mâna clinicilor din străinătate atâta vreme cât nu avem un bloc operator special pentru această uriaşă intervenţie chirurgicală. Sincer nu cred că vreun ministru al sănataţii se va zbate pentru cele 10 milioane de euro, costuri estimate pentru construcţia unui asemenea centru.
Buna ziua.
Stiu ca nu puteti face public acest comentariu, considerat reclama unor centre private, dar va adresez cateva intrebari.
Spitalul Polisano, Sibiu asteapta, cu toate resursele pregatite, acreditarea din partea dl Radu Deac, de cativa ani.
La fel, pt transplantul renal, apoi hepatic, Spitalul Sf Constantin asteapta acreditarea din 2012, cu atat mai mult cu cat pt aceste tipuri de transplant exista un Program national, iar pacientii nu ar plati nimic, sumele se deconteaza integral.
Ce conteaza, mentinerea absurda a monopolului statului in domeniu, sau vieti in plus ce pot fi salvate?
Sunt naiva ca ma adresez Dvs ca formator de opinie si, in primul rand, ca pacient trecut printr-o situatie grea si, ca atare, in masura sa-i inteleaga sufleteste pe cei cu asemenea nevoi?
Comentariul e public, poate fi citit de oricine. Mai mult, va promit ca saptamana viitoare cand ma voi intalni cu profesorul Deac voi intreba despre cele scrise de dvs. Asa ca voi reveni cu un raspuns. Nu suntenti naiva, ma bucur ca ati scris, e important sa nu ne pierdem rabdare desi testele la care suntem supusi sunt uriase.
toate resursele pregatite pt transplant pulmonar la polisano Sibiu…
stimata doamna.. resursa umana este cea mai importanta… asta nu exista la sibiu
chirurgul este cel mai nesemnificativ element din tot angrenajul unui sistem de transplant pulmonar
dar putina reclama nu strica, nu-I asa?
Multumesc, Dna Paula Rusu, pt raspuns si pt interesul aratat aspectelor sesizate de mine. Astept cu interes raspunsul Dlui Profesor Radu Deac, sper sa ofere o rezolvare cat mai rapida acestor probleme.
Pt transplantul pulmonar probabil este un pic mai complicat, conform declaratiilor Dlui Dr Viorel Costache Spitalul Polisano Sibiu este pregatit dpv material si uman pt aceasta procedura si nu cred sa fie motive pt neacordarea acreditarii, dar acest tip de transplant nefiind inca inclus in Programul national, probabil nici decontarea sumelor necesare nu se poate face deocamdata.
Insa in privinta Spitalului Sf Constantin Brasov nu exista nici macar acest impediment financiar. Si, la fel, nu cred ca sunt motive pt intarzierea acreditarii pt transplantul renal, apoi cel hepatic: spitalul este dotat corespunzator, igiena e la superlativ, echipa medicala este pregatita si coordonata de Dr Bogdan Moldovan, care are supraspecializare, experienta si dubla Acreditare europeana in transplantul renal si hepatic, iar ingrijirea post transplant este asigurata de Dna Dr Andreea Moldovan, medic de boli infectioase, la fel cu supraspecializare in transplant. In plus, proiectul derulat la Brasov se realizeaza in parteneriat cu Spitalul Universitar din Geneva, cu experienta de peste 30 de ani in transplantul renal si 20 in transplantul hepatic.
Cred ca primii castigati (si cei mai importanti) vor fi pacientii. Il citez pe Drul Moldovan: “nu chirurgul este eroul principal, ci pacientul aflat in suferinta”.
http://www.e-transplant.ro/activitati-curente.html