De ce este important să cumperi un ghiozdan ergonomic copilului tău?
Copiii poartă ghiozdanul în spate, în medie, 175 de zile pe an. 25% dintre elevii români au probleme la coloana vertebrală. Conform Institutului Național de Statistică, 5% dintre elevii de liceu suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale.
ergonómic, -ă adj. Care asigură un confort sporit în utilizare. A cărui formă este special adaptată la condițiile de muncă și de utilizare.
Ergonomia unui ghiozdan este dată de câteva criterii: suport lombar, greutate optimă, curele ajustabile, materialul de confecționare, elemente de siguranță.
- Greutatea maximă a unui ghiozdan nu trebuie să depășească 10-15% din greutatea copilului. Spre exemplu, la un copil de 8 ani, greutatea medie este cuprinsă între 19 kg și 33 de kg. Asta înseamnă că ghiozdanul echipat trebuie să cântărească între 3 și 5 kg. În caz contrar, pot fi afectate postura sau mersul. Este important ca un ghiozdan să aibă două bretele, astfel încât greutatea să fie repartizată egal pe ambii umeri.
- Ghiozdanul trebuie ajustat pe spatele copilului. Un ghiozdan ergonomic nu trebuie să fie mai mare decât lungimea trunchiului copilului. El trebuie să fie amplasat între ultima vertebră cervicală (cel mai vizibil os al coloanei)
și partea superioară a crestei iliace (locul în care ajunge degetul mare, în spate, când stai cu mâna în șold). - Pentru căptușeala ghiozdanului este foarte important să se folosească materiale cu aerisire de foarte bună calitate, astfel încât copilul să nu transpire. De asemenea, ar fi ideal ca materialul din care este confecționat
ghiozdanul să fie impermeabil și rezistent la rupere și frecare. - Este esențial ca ghiozdanul să aibă benzi cât mai late din material reflectorizant. Benzile vor reflecta orice lumină care cade pe ghiozdan, astfel încât copilul să fie cât mai vizibil pe stradă, în special în întuneric.
Ghiozdanele Herlitz sunt singurele ghiozdane din România acreditate și recomandate de Societatea Română de Pediatrie. Au structură rezistentă atent căptușită astfel încât să asigure ergonomia, distribuția presiunii și greutății în
mod egal pe coloană, precum și aerisirea spatelui și a umerilor. Poziția ghiozdanului este în întregime reglabilă în funcție de conformația copilului – lucru extrem de important. Menținerea fermă a ghiozdanelor pe spate, lipite de
omoplați și reglate în funcție de înălțime, este unicul mod de a evita defecte de postură, conform recomandării medicilor, și o cerință la care ghiozdanele Herlitz răspund indiferent de model sau situație. În plus, ghiozdanele Herlitz au o greutate optimă asigurând bazele unei creșteri sănătoase.
“Un ghiozdan bun ține spatele drept. Pe termen lung, o postură incorectă poate afecta atât sănătatea fizică, dar și pe cea psiho-emoțională. Fizic, copilul va resimți mai puțină flexibilitate și va întâmpina durerea, în special la nivelul spatelui și al articulațiilor șoldurilor. Din punct de vedere psiho-emoțional, un om cocoșat, cu capul aplecat multe ore pe zi trasmite creierului o atitudine de supunere, este un om cu o încredere slabă în forțele proprii. O durere cronică de orice natură musculară, ce depășește 3-6 luni poate produce depresie și nevroză, panică, frică, agitație internă, somn neliniștit, irascibilitate, oboseală psihică etc.” spune Marius Dincă, terapeut postural la Active Life Therapy.
In loc de final, va dau de veste că am de dat cadou un ghiozdan ergonomic de la Herlitz Romania. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați un comentariu în care să imi spuneți dacă v-au folosit informațiile publicate, să dați mai departe postarea pe facebook și să taguiți pe cineva care are copii și căruia i-ar putea folosi un ghiozdan ergonomic, că tot începe școala curând.
—————————————————————————————————————————————–Articol realizat în parteneriat cu Herlitz Romania