Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

De ce trebuie să vorbim mai mult și mai apăsat despre efectele stigmatizării bolnavului cu epilepsie?

Nu e o întrebare retorică, e una dintre situațiile care au un impact uriaș asupra actului medical.
– De frica stigmatului public părinții refuză să accepte diagnosticul de epilepsie.
– De frica stigmatului public pacienți adulți care trec prin crize epileptice întârzie prezența la medicul neurolog sperând că au fost doar episoade pasagere, care nu se vor mai repeta niciodată.
– De frica pierderii locului de muncă pacienții contrazic medicul chiar în cabinet în speranța că nu vor fi loviți de acest “blestem”.

Nu sunt niște păreri personale, sunt mărturiile doamnei doctor Irina Oane, medic neurolog la Spitalul Universitar din București, specializat în epilepsie, iar mai jos vă las înregistrarea.

Oricum, ascunși sau asumați pacienții își caută permanent răspunsuri la întrebările lor, majoritatea din dorința de a-și regăsi locul în societate fără a mai fi stigmatizați.

Am preluat și am adresat mai departe întrebările lor, pe unele nu le-am intuit deloc: “Epilepsia se moștenește ? Exista posibilitatea ca o persoană să se vindece definitiv de această boală? In special
copiii…. Ce șanse sunt ca celulele stem să ajute în cazul crizelor de epilepsie?  Ce se poate face pentru un bolnav cu epilepsie farmacorezistent, pentru a beneficia de o viață cât de cât normală? Cum se poate obține o indicație pentru operația la creier care să vindece epilepsia?”

Interviul face parte din campania națională “Nu te ascunde”, inițiată de UCB Pharma, una dintre marile companii care dezvoltă tratamente țintite pentru epilepsie. E un demers menit să sprijine lupta împotriva stigmatizării acestor pacienți care sunt greu tolerați de societate.

Lista întrebărilor mele a fost mult mai lungă și le găsiți în interviu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner