Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

De ce unii bolnavi cu tuberculoză nu mai trebuie internați în spital?

“Ministrul Sănătății dă afară din spitale bolnavii de tuberculoză” – atât a înțeles un jurnalist oarecare din proiectul pilot prin care pacienții din capitală diagnosticați cu tuberculoză necontagioasă pot să urmeze tratamentul la domiciliu, fără a mai fi nevoie să fie internați pentru că nu reprezintă un pericol pentru nimeni.  De fapt nu a înțeles nimic, doar a pus un titlu alarmist pe care îl decontează în final tot bietul bolnav de tuberculoză, stigma care vine odată cu diagnosticul.

Aș pleca de la câteva informații de bază:

  1. Bolnavul de tuberculoză nu e contagios prin definiție. Toate cazurile în care testarea secreției din plămâni (sputa) este negativă, sunt necontagioase. Adică un pacient cu tuberculoză care are acest rezultat (BK negativ = Bacilul Koch negativ) nu elimină prin tuse în aer microbi care pot infecta alți oameni. Sunt doar bolnavi, nu și contagioși.
  2. O persoană infectată cu bacilul Koch, vinovat de tuberculoză, poate să nu dezvolte boala niciodată, dar infecția poate fi depistată în 24 de ore datorită testelor avansate care sunt disponibile în România.
  3. Un pacient necontagios, care urmează sfatul medicului și revine la control după programul stabilit de medicul curant, poate fi tratat acasă fără niciun risc pentru familie, prieteni ori restul comunității.
  4. Microbul care se transmite pe calea aerului poate fi deja rezistent la antibiotic, iar o persoană sănătoasă, dar cu un sistem imunitar scăzut se poate infecta direct cu acest microb. Diagnosticul de tuberculoză rezistentă la antibiotice (MDR) nu înseamnă că pacientul a mai avut tuberculoză și s-a tratat parțial, deși există și astfel de cazuri.
  5. Bacilul Koch nu ține cont de categoria socială din care provine bolnavul, motiv pentru care e greșit să credem ca tubercloza e boala sărăciei. Și “bogații” suferă de tuberculoză dacă au un sistem imunitar slăbit din cauza stresului, oboselii sau a altor boli.

Scriu toate lucrurile astea pentru că realizez că în continuare „legendele tuberculozei” sunt mai puternice decât informațiile verificate medical.

Revenind la proiectul pilot pe care îl incepe Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, vreau să vă spun că medicii care tratează bolnavii de tuberculoză pun deja în aplicare, acolo unde se poate, acest concept: tratarea în ambulatoriu, acasă, a paciențilot necontagioși și care își urmează tratamentul întocmai cum le cere medicul. E un cost mult mai mare pentru întreg sistemul medical să ții în spital pe cineva ca mine, spre exemplu, în condițiile în care statul poate cheltui cu pacientul Rusu Paula doar banii pentru medicamente fără a mai include spitalizarea, mâncarea și celelalte costuri conexe; în schimb, eu pacientul, îmi iau toate cele 16 pastile, merg la control atunci când am fost programată și în acest timp beneficiez de concediul de boală care pentru tuberculoză e plătit în cuantum de 100% din valoarea salariului lunar încasat. De ce statul ar trebui să îmi plătească și spitalizarea dacă nu e necesară?

Țineți cont că scriu în calitatea de pacient cu tuberculoză înainte de orice. Proiectul tratării în ambulatoriu a tubeculozei, din ianuarie 2020 oferă posibilitatea pacienților necontagioși să poată începe și continua tratamentul fără să fie obligați să stea internați în spital cu lunile  pentru a lua cele 10-12 pastile zinlic la ora 9 atât timp cât nu sunt un pericol pentru cei cu care intră în contact.

Beneficiile pentru pacientul necontagios (BK negativ, țineți minte) – sunt multiple: el se poate tratata acasa în mediul familiar, avându-i drept sprijin pe cei apropiați fără a prezenta vreun risc pentru cei din jur. În plus, scade riscul de contaminare cu alte tulpini, prin internarea în aceeași secție a persoanelor infectate evident cu tulpini diferite. Da, e posibil ca cineva care are tuberculoză și e internat în spital să se infecteze cu o nouă tulpină a bacilului Koch, alta decât cea cu care a fost internat. Se tratează la fel, dacă nu e vorba de vreun microb rezistent, dar nimeni nu vrea o “petrecere” cu niște familii de bacili în  plămânii deja suferinzi.

Dispensarele  TB din sectoarele 4, 5 și  6 au posibilitatea să asigure investigații medicale pentru afectiuni asociate, pentru monitorizarea reactiilor adverse și pot prescrie medicamentele pentru reactii adverse pe toata durata tratamentului, ceea ce nu era posibil până acum.

Durata de la recoltarea probelor: secreția din plămâni, sânge, până la diagnostic este de 2 ore, ceea ce permite practic începerea în conditii de siguranță a tratamentului pentru pacient dar și pentru cei din familie care eventual sunt infectați dau nu au semnele bolii. În plus pentru contacții pacientului, se va oferi suport psihologic.

Scade riscul de depresie  care apare la internarea pacientului.

Beneficii pentru familie sunt uriașe:  scade impactul emoțional negativ produs de internarea în spital a unuia dintre membri, scade stigmatul asupra bolnavului care până acum era “arestat” inutil în spital, lucru ce are un efect dramatic în percepția publică care asimilează perioada lungă de spitalizare cu gradul de pericol pentru societate.

Dacă e să o luăm din perpsectiva numărului de pacienti  care urmează să între în acest proiect pilot, acesta reprezinta 10% din pacienții  tratați într-un an pentru tuberculoză în Institutul Marius Nasta. Adică vreo 200 din 2000.

Proiectul se adresează doar persoanelor cu cu domiciliu în Bucuresti, care nu prezintă risc de contagiune pentru persoanele cu care ei vor lua contact.

E inutil să păstrăm un număr care nu e necesar de paturi pentru tuberculoză în loc să creăm, de pildă, secții de paliație pentru pacienții în stadii terminale, cu boli cu incidență mare precum cancerul, de exemplu.

Nu doar că e o decizie corectă a Ministerului Sănătații și că ministrul Victor Costache nu dă afară niciun pacient cu tuberculoză, dar e o decizie europeană. Numai țările din fostul bloc sovietic mai țin pacienții cu tuberculoză “arestați” în spitale, în restul Europei există țări unde până și pacientul contagios e ajutat să se izoleze acasă în primele două săptămâni de tratament, până devine necontagios, este sprijinit de serviciile sociale să-și urmeze tratamentul fără a pune poveri inutile pe bugetul de sănătate.

Avem nevoie în continuare de paturi în spitale pentru tratarea cazurilor grave sau complicate de tuberculoză, dar în raport direct cu numărul de bolnavi. Ori România are astăzi numărul de paturi pe care le avea în 2002 când încidenta era triplă față de 2018.   Acum 18 ani aveam  142,9 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori și 4.500 de paturi pentru această maladie.  Azi am ajuns la 59,6 cazuri la 100.000 de locuitori iar numărul de paturi este tot  4.500. E o cheltuială nejustificată.

Inclusiv Legea Tuberculozei, cu sprijinul material pentru pacienții cu tuberculoză are exact același scop, să cheltuim banii acolo unde e nevoie, nu doar să bifăm paturi de spital unde o parte din pacienți sunt ținuți inutil, pentru ca spitalele să poată deconta servicii pe care nu ar mai trebui să le facă. Normele de aplicare ale Legii Tuberculozei urmează să fie puse în dezbatere publică, eu sper cât mai curand, astfel încât să producă efectele pe care le așteaptă pacienții.

Dacă incidența tuberculozei scade și incidența cancerului crește, oare nu ar trebui să gândim că sistemul de sănătate este al tuturor românilor?

Schimbările propuse de Ministerul Sănătății sunt sigure pentru toate părțile, pacienți, aparținători, alte categorii de bolnavi, personal medical. Nu doar ca sunt sigure, sunt europene, sunt susținute de Organizația Mondială a Sănătății și sunt necesare pentru România.

This article has 1 comment

  1. George Cioara

    Domnilor ziaristi am 72 de ani in urma cu 62 de ani mama mea avea TBC metastazica ajunsese la 35 kg pe vremea acea cum stiti Sindicatele trimiteau oameni bonlavi la diferite statiuni pentru TBC era un Sanatoriu la Poiana Tapului ,A fost si mama trimisa acolo 3 saptamini ma luat si pe mine tata era inchis la Vacaresti politic era PNL ist , aveam 10 ani si ma luat si pe mine era vara in luna iulie Mama era o femeie foarte credincioasa Ortodoxa , se ruga ore noaptea intro seara mama a avut un vis Divin ,, cineva ii spunea sa mearga la URLATOARE sa bea apa ca se va vindeca, asa a facut mama dupa o saptamina mama sa inviorat numai tusea numai dadea singe, incepuse sa manince bine

    Dupa ce veneau oameni din statiuni doctori li se faceau pacientilor analize sa vada daca au evaluat cind doctoral a vazuto pe mama sa uimit , lui mama ia fost frica sa spuna de vis ca o bagau la spitalu de nebuni nu aveai voie sa spui ca Dumnezeu te a vindecat ba doctor ia spus vezi Partidul are grije de oameni sa ii trimita in statiuni sa se faca bine

    Am citit acest articol acum ca apa care vine din Munti Bucegi face miracole ba actualmente si NATO este interesata si Ceausescu trimitea elicopteru sa ii se aduca apa dar domnilor degeaba a baut ca nu avea credinta

    Cititi acest articol si sugerez oamenilor bonlavi care au credinta curate sa mearga la aceste izvoare sa se vindece cu siguranta va spun sa nu indrazneasca cineva sa ia apa si sa faca bani ca nu are nici un effect ba mai mult vor muri ca Ceausescu nu va jucati cu Dumnezeu va rog publicati aceate rinduri si fiecare sa se cerceteze cu credinta inainte de a bea aceasta apa

    https://identitatea.ro/izvoare-din-bucegi-cu-cea-mai-pura-apa-planeta-unde-exista-nicio-bacterie/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner