Din 6 aparate care fac raze pacienților cu TBC în capitală, unul nu merge, unul face 5 radiografii pe zi, iar 2 au stat defecte juma’ de an
Din șase dispensare TBC câte există în București unul are serviciul de radiografie total suspendat fiindcă nu merge aparatul, la un altul nu primesc decât in limita a 5 (cinci) radiografii pe zi fiindcă aparatura e foarte veche și nu sunt suficiente filme iar în alte două, dacă nu aveți domiciliul pe raza sectorului respectiv nu puteți face radiografia decât contra cost. Oricât de rea vi se pare descrierea, vă spun că până azi la dispensarul TBC care are arondate sectoarele 1 și 2 nu se puteau face radiografii din luna decembrie a anului trecut. Exact, de aproape jumătate de an!
De unde știu? De la cei care lucrează cu persoanele care sunt realmente un risc pentru cei din jur. Organizația Salvați Copiii îi adună din ghetourile sărăciei pe cei care nu au acces la serviciile medicale și îi duc la medic atunci când au simptome de tuberculoză. Asta pentru că boala e contagioasă iar oricare dintre noi o poate lua de pe stradă unde nici bogăția nici renumele ori numele pe care îl purtăm nu ne feresc de microbi. Fotografia pe care o vedeți e de pe ușa Dispensarului TBC Sector 1 și 2 iar mai jos e scrisoarea celor de la Salvați Copiii.
Radiografiile gratuite costă 38 de lei
In clipa de față la Dispensarul de la sectorul 5 aparatul de raze X zace cu garanția expirată. Până nu se rezolva acesata problema e considerat un pericol pentru pacienții care trebuie să-și facă radiografia pulmonară. De două luni e așa. Bolnavii aceștia ajung la dispensarul de sector, unde nu pot face radiografii, dar sunt luați in evidențe de medici și trimiși în altă parte pentru raze. De cele mai mute ori au plătit din buzunarul lor lucrătorii de la Salvați Copiii radiografia care costă 38 de lei, desi serviciile medicale pentru TBC sunt susținute 100% de Programul Național. Și atunci de ce le plătesc, o să vă întrebați? Pentru ca la Casa de Asigurări de Sănatate nu sunt decontați decât bolnavii din raza dispensarului. Altfel spus, eu, pacient cu TBC nu pot face radiografie gratis decât la Buftea, fiindcă la dispensarul de acolo aparțin dupa adresa din buletin, degeaba mă duc a dispensarul cel mai apropiat că nu beneficiez de drepturile mele de pacient cu TB. E adevărat, am făcut naveta la Buftea câtă vreme mi-am luat tratamentul. Eu aveam din ce să îmi plătesc această formă de “turism medcal”, cei care au venituri mici renuță de cele mai multe ori.
Mai puneți la socoteală că de obicei lucrătorii sociali de la Salvați Copiii identifică adulții care tușesc a tuberculoză iar cei mai mulți au acasă doi, trei , patru copii pe care e posibil să-i fi contaminat. Toți trebuie sa ajungă la dispensarul TBC de care aparțin, dar sunt trimiși grămadă în altă parte la radiografie, urmând să vină înapoi cu rezultatele la dispensarul de care aparțin. De obicei a doua or a treia zi. O brambureală care îi face pe acești pacienți și așa săraci să nu mai meargă la doctor. Râmân bolnavi contagioși printre ceilalți.
Așa se răspândește tuberculoza, pierzând drum niște pacienți care ar putea fi tratați, dar din nevolnicia sistemului sanitar rămân pe dinafară. Asta apropo de întrebarea la care nu am răspuns: “de unde ai luat tuberculoza”.
Pentru Ministerul Sănății, recapitulare poate vă asigurați că serviciile medicale gratuite pot fi și prestate nu doar trecute pe hârtie:
Dispensarul TBC sector 1 și 2 – serviciul de raze funcționează de azi, după 6 luni de pauză din lipsa unor documente
Dispensarul TBC sector 3 – 5 radiografii pe zi fiindcă nu au destule filme
Dispensarul TBC sector 4 – se fac radiografii gratuite doar celor cu domiciliul in sectorul 4, pentru restul se percepe o taxă de 38 de lei
Dispensarul TBC sector 5 – nu mai fac radiografii de două luni, e expirată garanția aparatului RX
Dispensarul TBC sector 6 – se fac radiografii gratuite doar celor cu domiciliul in sectorul 4, pentru restul se percepe o taxă de 38 de lei
În România mor în fiecare zi trei persoane ucise de tuberculoză. După două săptămâni de la nceperea tratamentului bolnavul nu mai este contagios. România exporta TBC în Europa, suntem țara din UE cu cel mai mare număr de bolnavi de TBC. Am lansat zilele trecute petiția cu strângere de semnături pentru modificarea Legii Tuberculozei în așa măsură încât să reducem efectul acestei infecții în România! Linkul e aici : http://campanie.de-clic.ro/TB, vă aștept să semnați!