Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Dreptate pentru pacienții cu forme grave de tuberculoză, vor beneficia de concediu medical pe toată perioada tratametului

Normele de aplicare ale Legii Tuberculozei sunt blocate din nou, de asta dată de criza guvernamentală care promite să se prelungească după cum arată strategia declanșării alegerilor anticipate.

Până când vom reuși să ajungem și la ultimul pas legal în ceea ce privește aplicarea Legii, ordonanța 25/2020, cea cu împărțirea fondurilor din programele de sănătate ale Ministerului Sănătății între sistemul public și cel privat, îndreaptă o mare nedreptate făcuta pacienților cu forme grave de tuberculoză.

Ordonața 25/2020 dă dreptul pacienților cu forme grave și foarte grave ale tuberculozei, MDR și XDR să beneficieze de concediu medical plătit pe toată durata tratamentului. Până acum pacienții cu forme grave ale tuberculozei erau obligați să se pensioneze fiindcă legea nu permitea concediu pe toată durata tratamentului; pensionarea se făcea pe sume derizorii având în vedere ca tuberculoza afectează în mare parte oameni tineri, fară stagii de cotizare. Au fost situații în care pacientul a fost pensionat de boală, la 27 de ani, cu o pensie de 8 – opt lei.
Indemnizația pentru tuberculoză este 100% valoarea salariului încasat de pacient înainte de diagnostic.

Legea precendentă acorda ca durata maximă a concediului pentru tuberculoză 6 luni cu posibilitatea de prelungire până la un an de zile prin comisiile de la dispensarul regional, chiar dacă pacienții cu MDR sau XDR urmează tratamentul doi-trei ani de zile. O lege discriminatoarie cu pacienți bolnavi de tuberculoză de mâna întâi și pacienți ghinioniști, cu forme grave, de categoria a doua. In România există aproximativ 400 de cazuri cu tuberculoză MDR și XDR.

Iată textul noii legi, în ultimul paragraf e vorba despre tuberculoză:

La articolul 13, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale și se diferențiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătății;
b) un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;
c) pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză.”

Aici e argumentul invocat de Guvern:  >>>>se impune intervenția legislativă de urgență în sensul modificării și completării reglementărilor referitoare la acordarea certificatelor de concediu medical persoanelor care sunt diagnosticate cu tuberculoză, astfel încât acestea să aibă dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până ia vindecare, precum și la acordarea certificatelor de concediu medical pentru personalul militar în activitate, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare, fără de care aceștia nu vor putea beneficia de certificate de concediu medical și de drepturile bănești aferente acestor certificate.<<<<<

Pe scurt, Guvernul a cuprins în ordonanță o bucațică din Legea Tuberculozei care încă nu are normele de aplicare. Au rămas de reglementat și aplicat condițiile acordării normei de hrană pentru pacienții care își urmează strict tratamantul împotriva tuberculozei și accesul la servicii de consiliere psihologică și asistență socială. Vă țin la curent cu pașii pe care îi face Ministerul Sănătății după deblocarea situației politice.

Ordonanța de urgență 25/2020 a intrat în vigoare pe 12 februarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Cereți-vă drepturile, dacă sunteți dintre pacienții cu MDR sau XDR.

Pentru România, tuberculoza rămâne o problemă prioritară de sănătate publică. Suntem ţara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de TB înregistrate.

O persoană contagioasă poate transmite infecția altor 10 – 15 persoane într-un an.

Tuberculoza este prima cauză de deces printr-o boală infecțioasă și a 10-a cauză de deces prin orice boală la nivel mondial, o treime din populația globului fiind deja infectată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner