Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Drepturile pacientului cu tuberculoză – o postare și pentru oameni sănatoși, dar fricoși

1. Dreptul la tratament gratuit: – e garantat prin Programul Național de Control al Tuberculozei. Orice pacient depistat cu tuberculoză, de la cel care face pentru întâia oară boala, până la cel care a abanonat tratamentul în alte ocazii, are dreptul la medicația recomandată de medicul care îl tratează, în mod gratuit, oricât de lungă și de costisitoare ar fi schema de tratament. Până în acest an schemele complete de tratament pentru cele mai grave forme de tuberculoză, rezistente la antibiotic, au fost finanțate în mare măsură de foduri internaționale. Ministerul sănătății s-a angajat la sfârșitul anului trecut (2017) că va prelua aceste cheltuieli, că vă asigura toate medicamentele necasare, dar documentația încă nu e finalizată iar bugetul asigurat e jumătate din cel anunțat.

2. Dreptul la concediu medical plătit 100% în cazul salariaților depistați cu tuberculoză: – până la 3 luni de zile se acordă automat, dar concediul minim pentru tuberculoză e de 6 luni. După 3 luni de concediu medical, deși au fost făcute niște modificări legislative, bolnavul e trimis la comisia medicală pentru prelungire care se poate face pentru o perioadă ce acoperă în total un an de zile. Dacă diagnosticul e extrapulmonar: tuberculoză de meninge, de aparat uro-genital, a glandelor suprarenale ori tuberculoză operată, concediul se poate prelungi până la un an și jumătate. Legea e strâmbă însă pentru că bolnavii cu forme rezistente la antibiotic, al căror tratament durează 2-3 ani, sunt pensionați pe caz de boală. In aceste cazuri sumele pe care le primesc bolnavii de cele mai multe cazuri sunt egale cu venitul minim garantat (cca 500 de lei/lună), deoarece pacientul cu tuberculoză e în general tânăr și nu și-a îndeplinit un minin stagiu de cotizare. O nedreptate socială pe care sperăm să o îndreptăm cu adoptarea Legii Tuberculozei. Dacă angajatorul vă desface contracul de muncă în timpul tratamentului împotriva tuberculozei, dați-l în judecata. Litigiile de muncă se judecă în regim de urgență, iar pacientul nu îi provoacă nicio pagubă patronului, statul plătește întegral suma aferentă concediului medical și nu înstituția angajatoare. E dreptul pacientului de a beneficia de concediul de boală.

3. Dreptul la reîntoarcea în câmpul muncii fără nicio constrângere socială: – la finalul tratamentului, atunci când medicul pneumoftiziolog semnează documentul care  confirmă că pacientul se poate întoarce la muncă, nimeni și nimic nu îi poate interzice fostului pacient să-și reia locul în societate. E posibil ca pacientul să continue să mai ia pastile în cantități mai mici, pentru o perioadă, dar asta nu limitează capacitatea de muncă dacă așa decide medicul. În România, nu puține sunt cazurile în care pacienții reîntorși la muncă au fost nevoiți să-și schimbe serviciul deoarece colegii lor refuză să mai împartă cu ei același birou, aceeași încăpere.  Pentru cei care discriminează un fost pacient cu tuberculoză, aici îi includ și pe părinții extremiști care se tem pentru copiii lor dacă un dascal sau un alt copil au avut tbc: tuberculoza nu mai este contagioasă la trei săptămâni de la începerea tratamentului, la sfârșitul tratamentului este complet vindecată. Tuberculoza nu e o răceală cu care să te poți intoarce la muncă chiar dacă îți mai curge puțin nasul. Niciun medic nu eliberează documentele de reintegrare socială dacă pacientul nu e vindecat.

4. Dreptul tratamentului la domiciliu: – dacă nu sunteți contagios, dacă nu aveți prescris un tratament ce necesită observație medicală directă (injecții, perfuzii, etc), dacă vă respectați cu sfințenie tratamentul, dacă nu încălcați recomandările medicului și dacă vă prezentați la dispensar după programul stabilit de doctor, aveți dreptul de a rămâne la domiciliu pe toată durata tratamentului. Țările europene unde tuberculoza e foarte rar întâlnită, nici măcar nu au secții pentru această boală. În Anglia sau Portugalia, pacientul chiar dacă e contagios, e trimis acasa, cu solicitarea de a sta izolat până când microbul e anihilat; un cadru medical specializat vizitează zilnic pacientul și îi administrează tratamentul.

Legea Tuberculozei care se află în Parlamentul României e scrisă în așa fel încât să ajute pacientul să ducă tratamentul la capăt cu ajutor unei indemnizații de hrană pe toată perioada tratamentului condiționată de înghițirea tratamentului; sprijin pentru pacienții cu MDR și XDR să poată avea concediu medical pe toată perioada tratamentului; sprijin psihologic pentru pacienții cu tuberculoză; etc.

Vă las aici petiția pentru Legea Tuberculozei, poate mă ajutați să o dăm mai departe celor care încă nu au semnat-o! Mulțumesc!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner