Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

După COVID vine tuberculoza! Pacienții rămân nedepistați din cauza pandemiei

Explozia cazurilor de tuberculoză după izolarea împotriva COVID 19 este cel mai grav scenariu în care intră și România. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză de când a fost decretată starea de urgență și izolarea socială sunt cazuri extrem de grave, cu tuberculoză avansată în stadii contagioase. Sunt pacienți care au stat acasă până nu au mai putut de răul pe care îl simțeau, dar în urma cărora trebuie făcute anchete epidemiologice pentru a depista și celilalți membri ai familiei sau din comunitate care ar putea fi infectați.

Aceste anchete sunt imposibil de făcut în contextul pandemiei de coronavirus și a numărului mare de persoane suspecte de COVID 19 urmărite de același număr mic de oameni din DSP-ulrile din țară sau de personalul din spitalele de tuberculoză transformate în majoritate în spitale de suport COVID.

La spitalul Baia Mare din trei secții de tuberculoză au mai rămas 5 paturi destinate acestor pacienți după  decretarea stării de urgență. Numai săptămâna aceasta au ajuns la spital 5 cazuri extrem de grave, pacienți ai căror plămâni au fost cuprinși integral de infecția cu tuberculoză. Desigur au fost testați și de coronavirus înainte de diagnosticul final.

În spatele fiecărui pacient depistat cu tuberculoză mai sunt 10 pacienți nedepistați

Conform protocoalelor în fiecare focar unde a fost diagnosticată o persoană cu tuberculoză, se face ancheta epidemiologică de către Direcțiile de Sanătate Publică sau de către dispensarul de tuberculoză pentru că microbul se transmite prin tuse, pe calea aerului. Numai că toți acești oameni azi sunt depașiți numeric de responsabilitățile care includ tot ceea ce făceau înainte, plus obligațiile care decurg din pandemia de coronavirus. Ei sunt cei care monitorizează teste COVID la cei aflați în izolare, îi urmaresc pe cei aflați in carantină, supraveghează pacienții ieșiți din spital în perioada post-spitalizare… și mai au de făcut ancheta epidemiologică în focar de tuberculoză, plus eventualele focare de rujeolă, epidemie aflată în extindere în România. Credeți că 5, 6, 10 oameni pot face toate aceste lucruri? Deja știm cu toții răspunsurile la câte sincope se înregistrează zilnic.

Vor muri oameni de tuberculoză înainte de a fi diagnosticați, vom avea o creștere a numărului de cazuri grave care ajung foarte târziu la spital, fiindcă tuberculoza nu doare, iar oamenii de frica infecției cu corovnavirus deja stau acasă până cand lucurile se complică.

Există o soluție, totuși: reluarea programului de depistare a tuberculozei în comunități cu ajutorul caravenelor de screening. Sunt poate cele mai eficiente instrumente de care dispune azi Ministerul Sănătății  prin Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta pentru că aceste caravane dispun de aparatura radilogică necesară și de testele autorizate care depistează tuberculoza cât și infecția cu COVID 19. La fel și laboratoarele Programului Național de Tuberculoză.

“Nu cred că testarea de tuberculoză se va mai face numai pentru această patologie, trebuie să integrăm și testare de coronavirus în paralel cu testele de tuberculoză, pentru că o infecție nu o exclude pe cealaltă , iar în situația actuală nu ne putem permite să excludem una din infecții la testare.” – a spus dr Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta care coordonează cel mai amplu program de screening din România de după 1990.

Ministerul Sănătații a luat în calcul continuarea programelor naționale și în pandemie: medicamentele pacienților cu tuberculoză le sunt duse acasă, supravegherea se face telefonic, sunt pacienți fără adăpost care vin zilnic la gardul spitalelor ca să primească tratamentul și o porție de mâncare, la București au fost internați pacienți care au fost depistati cu dublă infecție: tuberculoză și coronavirus, dar anchetele epidemiologice se fac prin telefon acolo unde pot fi făcute astfel. Cine nu are telefon, a intrat în contact cu un bolnav cu tuberculoză, dar nu merge la spital, nu are nicio șansă să fie depistat. E o situație explozivă care ticăie.

E o nevoie uriașă ca activitatea caravanelor de screening a tuberculozei să revină în comunități, poate mai mult ca niciodată acum când frica e mai mare de spital, decât de boală.

Tuberculoza are simptome similare cu cele ale infecției cu coronavirus:  tuse, febră, oboseală, probleme de respirație, dar și traspirații nocturne, spută cu sânge, dureri intercostale. Nu e obligatoriu ca un pacient să aibă toate aceste simptome, iar in lipsa lor sau într-o stare fizică acceptabilă acești pacienți nu vor merge la medic decât in cazul în care starea lor se înrăutățește brusc.

Intr-un articol publicat de The Guardian, șefa STOP TB, unitatea de luptă împotriva tuberculozei la nivel mondial, medicul român Lucica Dițiu Mardale trage un semnal de alarmă extrem de serios, un milion și jumătate de oameni vor muri nediagnosticați din cauză stării de izolare pe care o traversăm. ”Chiar dacă omul învinge toate obstacolele astea și se simte rău, dar vrea să se ducă undeva, ori nu găsește doctor, ori nu găsește asistentă, ori nu găsește spital, ori nu găsește paturi. Vorbesc la nivel global. Noi ne-am îngrozit, pentru că în India și Indonezia, care au cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză, în primele 3-4 luni ale anului am observat o scădere a diagnosticului cu 80%. Asta înseamnă nu numai că 20% s-au diagnosticat, ci că cei 80% stau acasă, în izolare, dumnezeu știe cu cine, unde și cum, pe care foarte, foarte posibil îi infectează.”confirmă dr Dițiu într-un material realizat de Europa FM.

Organizația Romanian Angel Appeal cere de urgență intervenția Guvernului pentru acești pacienți.
În lipsa măsurilor de suport în comunitate şi pe fondul tergiversării adoptării normelor de aplicare ale Legii 302 / 2018 privind măsurile de control al tuberculozei, complianţa la tratament, mai ales în cazul pacienţilor vulnerabili, cu situaţie socio-economică precară, este la risc.

De aceea, solicităm Guvernului României, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale să nu uite de tuberculoză pe fondul pandemiei COVID-19 întrucât efectele pe termen lung nu vor putea fi gestionate.
Astfel:

  1. Adoptarea normelor de aplicare ale legii 302/2018 este urgentă, astfel încât pacienţii trataţi în ambulatoriu să poată beneficia de drepturile stipulate în lege, mai ales date fiind condiţiile economice actuale.
  2. Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii trebuie să se asigure că bugetul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei acoperă integral medicamentele împotriva tuberculozei sensibile şi a tuberculozei rezistente, în special noile medicamente recomandate de OMS.
  3. Asigurarea tratamentului complet şi corect, conform recomandărilor OMS este vitală, în special medicamentele de ultimă generaţie, cu efecte adverse mai puţine. Nu este momentul ca managerii spitalelor ce tratează pacienţi cu TBC să facă economii la medicamente. Pe termen mediu şi lung o eventuală lipsă a medicamentelor ne va costa pe toţi mult mai mult.
  4. Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene trebuie să se asigure că asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari pe care-i coordonează metodologic colaborează cu Dispensarele TBC pentru distribuirea tratamentului în ambulatoriu şi pentru monitorizarea pacienţilor cu TBC din comunităţile lor, conform Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 18/2017 privind asistența medicală comunitară, aprobată cu modificări și completări prin Legea 180/2017[2].
  5. Spitalele care au în evidenţă pacienţi cu TBC trebuie să se asigure că personalul medical care are contact cu pacienţii dispune de materialele de protecţie adecvate, inclusive pentru COVID-19. De asemenea, în cazul personalului medical care transportă medicamentele la domiciliul pacientului, spitalele trebuie să asigure combustibilul necesar.

România are cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană. Cifrele sunt în scădere, dar restricțiile în ceea ce privește accesul în spitale a bolnavilor care nu sunt diagnosticați cu coronavirus pot duce la creșterea numărului de bolnavi cu tuberculoză depistați abia după ce infecția s-a răspândit în comunitățile de unde provin.

Tuberculoza este boala contagioasă care ucide cei mai mulți oameni la nivel mondial, spre două milioane de decese anual.

This article has 1 comment

  1. Radulescu Simona

    sant diin Piatra Neamt am avut tuberculoza a doua oara in ultimii 3 ani am fost internata la Bisericani acum sant bine si sant in tratament acasa .Vreau sa stiu de ce in fiecare luna trebuie sa ma rog de casa de sanatate sa trimita banii pt cm. la intreprinderea unde am lucrat si nu mai pot sa lucrez mai ales ca este un bar dar acum in aceasta perioada cu covid acei proprietari au inchis barul . De unde ami iau
    sala riul ca sa pot sa ma hranesc mai ales in momentuol asta cand am nevoie de cat mai multa hrana?Poate ami raspundeti si mie proprietarul barului nu ma plateste pana nu intra in cont banii de la casa de sanatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner