Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Epidemia de isterie e mai gravă decât infecția cu coronavirus. Radiografia cifrelor

TEXT CONFORM DATELOR PUBLICE LA 23 FEBRUARIE

Dincolo de problema reală ridicată de infecția cu coronavirus, faptul ca veștile circulă extrem de repede, că informații false se propagă ca focul și fac înconjurul planetei în câteva ore ridică spaima generată de COVID 19 la rangul de isterie planetară.
Din Italia românii vor să fugă acasă, în Ucraina au ridicat baricade pe drum ca să oprească convoiul cu cei recuperați din Wuhan și care sunt izolați în carantină, la noi lumea vorbește mai mult de coronavirus deși avem 40 de morți de gripă în 50 de zile. Morții aceștia puteau fi vii, cei mai mulți, dacă rata vaccinării antigripale ar fi ajuns la 75% cât e recomandat și nu la puțin peste 30% cât chiar se vaccinează în România.

 • 99,2% dintre cazurile de infecție cu coronavirus sunt în China!
 • Din 78.817 îmbolnăviri, numai 634 sunt înafara Chinei.
 • În restul planetei sunt înregistrate 0,8% din numărul total de îmbolnăviri, nici măcar 1 la sută.
 • 23.266 este numărul vindecărilor complete după infectația cu coronavirus.
 • Europa numără o bună parte dintre vindecați în Germania, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Belgia, Spania. Despre asta aproape că nu ați auzit, nu-i așa? Sunt informații oficiale confirmate de OMS si CDC.
 • În  97% din cazuri boala se manifestă ca o răceală: curge nasul, niște dureri în gât și puțină tuse.
 • Restul de 3 la sută fac forme grave, pneumonii cu complicații, dar e vorba de grupele de vârstă 60-70-80 de ani, cel mai mare risc avându-l cei care suferă de diabet sau boli de inimă.
 • Rata mortalității în infecția cu coronavirus este de 2,5-3%, iar SARS a avut o rată de mortalitate de 10%.
 • Panica stârnită de știrile despre coronavirus fac să pară că suntem în război biologic ceea ce e fals.
 • Organizatia mondială a sănătății numește această isterie care poate fi mai dramatică decât înfecția fiindcă stârnește lupte cu bâte și topoare (Ucraina), infodemie – epidemia de informații alarmiste.

Isteria italiana

In sezonul de gripă 2019-2020 au fost inregistrate peste 5 milioane de îmbolnăviri din care 217 morți, oameni uciși de virusul gripal, dar isteria națională nu s-a declanșat.

Fiindcă vorbim de coronavirus, cu un mecanism similar cu cel al gripei în ceea ce privește transmiterea bolii, panica a pus stăpânire pe locuitorii peninsulei: localități închise, trenuri care nu opresc în gările acestor localități, in ciuda apelului la calm facut de cei mai titrați infectologi din Italia.

Carantină, măști, prevenție

Carantina persoanelor care au intrat în contact cu persoane infectate cu coronavirus ar putea să creasca la o lună de zile. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că durata de incubație a virusului este de 27 de zile.

Atenție! Infecție secundară cu coronavirus nu înseamnă că un pacient s-a infectat de două ori, înseamnă că o persoană a luat boala de la cineva care nu venea din China, un fel de “infecție la mâna a doua” foarte profan explicat.

Măștile la care publicul are acces nu protejează de infecție. Singurele măsuri care sunt eficiente: spălatul pe mâini cu săpun, dezinfectatul mâinilor cu soluții pe bază de alcool și igiena personală, tușitul în pliul cotului, aruncarea batistelor la gunoi și din nou spălarea pe mâini.

Spre deosebire de epidemia de SARS, cercetătorii au reușit o mobilizare mult mai amplă, astfel încât Australia a anunțat ieri că testează în scurtă vreme un vaccin împotriva COVID 19.

În vreme ce noi ne dăm de ceasul morții din cauza coronavirusului, Organizația Mondială a Sănătății a ridicat alerta ebola la nivel de urgență fiindcă din 3 mii de cazuri noi, peste 2000 au murit.

This article has 49 comments

 1. Lucian

  Dacă din 5 milioane de îmbolnăviți de virusul gripal au murit in jur de 200 asta nu înseamnă 5% , așa cum ati scris ; asta înseamnă 0,005%, ceea ce este de o mie de ori mai puțin . Înțelegeți ?
  Este ca și cum cineva ar înțelege un cuvânt dintr-o mie !!!
  Virusul actual nu poate trece neobservat așa cum lăsați sa se înțeleagă , in cele mai multe cazuri declanșează insuficiențe respiratorii ;maștile sunt bune pentru ca ne protejează reciproc . Strănutul in pliul cotului ?!!
  Faptul ca se iau măsurile – care par exagerate și menite spre a declanșa isteria – sunt pentru a preveni o epidemie la care unitățile spitalicești și medicii nu ar putea face fata , sunt pentru a preîntâmpina un blocaj economic – parte importantă a economiei este turismul , ceea ce presupune contactul direct cu oamenii .
  Cu tot respectul , mai puțin cu datul cu părerea :Lucrurile trebuie ținute prevenite !

  • Marian

   Tocmai voiam sa scriu cam aceleasi comentarii. mi se pare incredibila faza cu procentul. am impresia ca oricine scrie pe internet zilele astea si isi face cate un blog aiurea.

  • Ana

   Buna ziua, @Lucian! Unde se mentioneaza ca 200 de morti din 5 mil de imbolnaviti inseamna 5%?

  • Panicati-va

   Nu e nevoie sa se mentioneze, oamenii au venit aici sa-si expuna parerea fara sa citeasca atenti. Pentru aia-i internetu’

  • Sabina Herceg

   👏👏👏

  • Catalin

   Lucienisor, preventia nu o faci prin mass media, despre asta-i vorba lua-o-ar naiba de minte uscata.

  • Bogdan Stoica

   Unde scrie treaba asta? Nu gasesc in textul doamnei acel procent. Nu cred ca a lasat sa se inteleaga ca virusul trebuie lasat sa treca neobservat. Tine de perceptia fiecaruia. Asta nu inseamna ca trebuie sa devenim nebuni, sa navalim in magazine sa facem provizii de parca vine Apocalipsa. Daca ar fi o situatie atat de dramatica, sunt aproape convins ca s-ar inchide in totalitate vami, aeroporturi si asa mai departe. Nu intra nimeni, nu iese nimeni din tara. Efectul de turma si dezinformarea din massmedia la superlativ!

 2. Marinmm

  Habar n ai despre ce vorbesti cucoană. Sa compari gripa cu un coronavirus, unde nu ai imunitate. Nici spanish flu nu a avut o rata mare a mortalitatii, totusi au murit intre 50 si 100 milioane de oameni. O treime din populatia pământului fiind infectata. Eu zic sa ne panicam, cand mărețul Partid Comunist Chinez pune in carantina miliaone de oameni, este motiv de panica. Cand chinezii fac 2 spitale intr o saptamana, 1700 de medici si asistente sunt ” out of service ” pentru ca au fost infectati, este motiv de panica. In fine… Cine este Paula Rusu, defapt?

  • aCID

   Exact asta ar putea fi problema coronavirusului, faptul că nu e „prea” mortal, ceea ce îl ajută să se răspîndească al draq de repede. Și că se transmite prin aer și contact piele, asta e altă poveste. Iar chinezii… sînt chinezi. Ei fac o autostradă în 2 luni, de ce s-ar comporta altfel cu un spital? De interes public sînt ambele!

  • Valentin

   Invata in puii mei sa scrii, analfabetule, apoi intreaba cine este Paula Rusu..

  • Tzutzu

   Spitalul ala a fost amenajat, nu facut de la zero. Altul care se baga în seama. E cineva Paula de ai ajuns sa comentezi pe blogul ei :)))

  • Catalin

   Una o stiu bine, citesti porcarii nu te incurci

 3. Marinmm

  Sa ne imaginam ca defapt totul a pornit in Bucuresti si nu in wuhan, ok? doamna jurnalist. 50000 de cazuri in Bucuresti din care 10000 in stare critica. Cati din acestea vor avea parte de tratament adecvat? Avem destule paturi ATI? 10000 cu siguranta nu :). Peste toate astea sa ne imaginam ca 1700 de persoane din staful medical este infestat.sa nu ne panicam? Chinezii s au miscat foarte bine, chiar daca cam tarziu. Abia dupa ce s au PANICAT au început sa apara si ceva rezultate satisfacatoare. Asta a insemnat sa puna 60 de milioane de oameni in carantina, fabrici, scoli, universități inchise, interzisa circulatia masinilor, transportului public etc etc. Bine ca n au citit paularusu.ro 😂

  • Catalina

   nu putem compara cu Bucurestiul! In Wuham au fost 50.000 de cazuri intr-o populatie de 11 milioane!! Intelegem diferenta?

  • Marinmm

   Nu au fost ci sunt 50 de mii de cazuri (cifre oficiale) , zona este inchisa complet, 60 de milioane de oameni sunt in carantina, problema acolo este ca multi nu sunt diagnosticati din lipsa de kit uri, fiind doar 1000 valabile pe zi (in Romania ministrul sanatatii s a lăudat ca detinem 150 de kituri de testare in toata tara) . Deasemenea in China persoanele decedate inainte sa fie testate pozitiv nu se pun la numaratoare. Timp de o luna Partidul chinez comunist a incercat ascunderea informațiilor, sa avem incredere ca astazi ni se prezintă cifre oficiale? Primul doctor care a atenționat despre existenta virusului a fost saltat de autoritatile comuniste, intre timp a murit, la doar 34 de ani. Vedem ce se intampla in urmatoarea luna. Este crucial ca virusul sa nu scape de sub control si sa apara focare in tari mai putin dezvoltate. Atunci o sa avem o mare problema la nivel global. Iar Romania este o tara subdezvoltata la capitolul sanatate. Iti vorbesc in cunostinta de cauza. Zi faina

  • Marinmm

   Sincer, Catalina…. ” nu prea intelegem diferenta ”. Dorești sa ma lumiezi? 🙂 A trebuit sa trec cu bine peste 100 de examene importante de alungul vietii mele, dar cand citesc articole semnate Paula Rusu sau Olivia Steer simt ca totusi nu sunt la nivelul pe care mi-l doresc 🙂. Deci , te rog, mi as dori sa ” intelegem” diferenta. Multumesc

  • marian

   corect!

 4. mds

  wow, simptomele sunt simple, ca ale unei gripe. hai sa nu ne panicam. 🤬

  • Marinmm

   Gripa si coronavirus sunt doua lucruri diferite. Covid19 este un virus zoonotic la fel ca Spanish flu 1918 100 mil decese , Hong kong flu 1968 un milionde decese, asian flu 1957 doua – patru milioane de decese. Sistemul imunitar nu il detecteaza, nu exista un vaccin momentan. 20% sunt cazuri severe care necesita terapie intensiva. Virusul poate suferi in timp modificari genetice (antigenic shift) si doar timpul ne poate spune ce v a insemna asta. De exemplu Spanish flu a facut milioane de victime dupa un an de zile, in urma unei mutații genetice s-a produs ” second wave spreading ” scuze imi este mai usor in engleza, la fel si Hong Kong flu, abia dupa multe luni numarul victimelor crescut alarmant, la fel Asian flu a inceput nu foarte alarmant cu destul de putine victime la început. Faptul ca. NCOV19 se raspandeste asimptomatic pana la 27 de zile si prin aerosoli il face extrem de periculos. NU COMPARA GRIPA UMANA CU UN VIRUS ZOONOTIC NICIODATA :). Într-adevăr … Toate mai sus mentionate au simptome similare gripei. Asta i singura asemanare. Suntem in stare sa oprim raspandirea virusului in Romania? Nu cred… Nu am fost in stare sa stopam gripa porcina anul trecut desi știam focarele, plus ca oamenii nu s porci, oamenii circula, oamenii interactioneaza. Avem destule spitale, medici? Nu! . Daca nu se gestioneaza in mod corespunzător acest virus si se va ajunge la o pandemie de proporții, numărul mortilor creste semnificativ pentru ca spitalele sunt supra aglomerate, pur și simplu majoritatea mor acasa din cauza lipsei tratamentului de specialitate pentru ca asta s a intamplat cu celalalte pandemii din trecut si asta se întâmplă si in zona Hubei Wuhan. De asta proporția victimelor este mult mult mai mare față de alte zone sau tari. Sa ai intr un singur oras 70000 de cazuri dintre care 11500 cazuri care necesita terapie intensiva, dintre care 1700 de cazuri sunt din randul staff-ului medical, fa un simplu exercitiu de imaginatie. 🙂

  • Panicati-va

   Omul a studiat medicina pe google, sigur stie ce zice

 5. abc

  Cifre eronate. 634 au fost doar cei infectați de pe nava Diamond Princess.

  • abc

   Atât despre “informații false se propagă ca focul și fac înconjurul planetei”… Iar faptul că Dumneavoastră, care știți mai bine ca noi toți, că în România se moare în spitale și de boli de care autoritățile sunt “pregătite”, nu scrieți cu mai multă precauție, mă întristează nespus.

  • Marinmm

   Ce sa stie doamna asta? Are cumva pregatire medicala? Face propaganda de tip antena 3.

  • abc

   A1 a preluat deja informațiile eronate de aici. Ați preluat cifra celor bolnavi înafara Chinei de la “Other”, ceea ce pe site-ul menționat de Dumneavoastră e categoria care nu aparține de nici un stat, adică acea navă pe care au fost mulți infectați. Numărul real al celor bolnavi înafara Chinei e mult mai mare. O rectificare ar fi binevenită.

 6. Laura

  Un text scris din inconstienta! Periculos mod de a gandi si a interpreta realitatea.

 7. George

  Un articol scris de cineva fara creier. Unii se cred inteligenti si scriu desi nu au habar. Dar prostul pana nu e fudul, nu e prost destul.

 8. Gabriela

  Pt cei care au comentat mai sus, va invit sa va uitati la toate informatiile puse in context:
  https://www.youtube.com/watch?v=6dDD2tHWWnU&feature=youtu.be

 9. Andrei

  God article but lacks in the big picture area.
  Puncteaza statistica f bine dar nu observa impactu la multiple nivele si face downgrade pe altele.
  Ajunge si el un mijloc de dezinformare ca si restul.
  Pt o informare reala din multiple unghiuri si facts not personal bulshit opinions recomand canalul youtube Peak Prosperity

  • zed

   Lol, m-ai spart

  • Patricia

   Andrei, iti recomand si eu sa nu mai vorbesti rom-gleza ca nu te descurci la nici una.

 10. Georgi

  Ar trebui inchise granitele si la noi ca la austrieci. Ce mai asteptam? Brusc toti romanii vor sa vina acasa, ca sa ce? Ca se ne imbolnaveasca si pe noi? Stati acolo cum ati stat si pana acum. N-ati venit acasa cu anii si cum se intampla ceva, hop top veniti sa infectati si sute de alti oameni! Stati acolo!!! Nu as lasa niciun avion, autocar, masina, avion sa vina in Romania. Si nu numai! Ar trebui inchise granitele si la italieni! Inconstienti!!! Vin acasa sa ii imbolnaveasca si pe altii! Lasi…

 11. dragos cazacu

  doamna Paula Rusu, prin aceasta postare aratati ca intelegeti detaliile subtile ale acestor fenomene la nivelul unui cititor de ciao.ro si atat, cu parere de rau va spun. Situatia e extrem de grava pentru ca o spun ziaristii din tabloide ci specialisti recunoscuti. Nu poza unui moment este incredibila ci trendurile. Daca ati aprofunda un pic de statistica sau macar de matematica simpla, de progresie geometrica ati intelege de ce nu imresioneaza cei 40 de morti de gripa locala si de ce e terifiant un fenomen care in 75 de zile a ajuns de la un caz la 80.000 in 32 de tari. And still counting!
  Mai vorbim pe tema asta cu isteria, dupa aprecierea mea in maxim 10 zile!

  • Daniel orlando

   Peste 10 zile o sa rada toti prietenii de tine si o sa-ti dai seama ca esti un paranoico-penibil, mai exact o oaie a societatii condusa si influentata de media. Esti un prost care stie sa comenteze pe internet -> si atat. Acum du-te la market si fa-ti provizii, cumpara-ti masca si bagati-o in cur. Sper sa mori intepat de o albina si sa rada lumea de tine de cat de penibil esti.

 12. Mirela Marcut

  Doamnă dragă….sunteți o idioată!

 13. Teofil Lumânare

  Muie ție și celor care cred în vaccinuri și îndeamnă lumea să le facă! S-auzim numai de bine!

 14. Vasile Cretu

  Sperând să nu supăr pe nimeni… dar hai să stăm drept și să gândim strâmb!

  Nu cumva isteria asta este o metodă nouă de marketing să pregătească lumea întreagă să fugă la spital să se vaccineze în momentul când China va striga “avem vaccinuri !”
  Mda, ar fi profituri de trilioane peste noapte,sau, atât de rapide cât pot avioanele să zboare!

  Repet, sper că nu supăr pe nimeni! Nu vreau să pornesc o isterie anti vaccinuri!

 15. Vasile Cretu

  Sperând să nu supăr pe nimeni… dar hai să stăm drept și să gândim strâmb!

  Nu cumva isteria asta este o metodă nouă de marketing să pregătească lumea întreagă să fugă la spitale, clinici și doamna asistentă medicală ce a adus acasă o mână de fiole (pe sub mână) să se vaccineze în momentul când China va striga “avem vaccinuri !” Mda, ar fi profituri de trilioane peste noapte,sau, atât de rapide cât pot avioanele să zboare!

  Repet, sper că nu supăr pe nimeni! Nu vreau să pornesc o isterie anti vaccinuri!

 16. Eu

  Esti praf

 17. sdfsdf

  Sunt‬ 77660 infectii in China continentala si ‭2751 in afara ei (2663 morti in China si 45 in afara) .

  E mai rau sa risti decat sa te panichezi si sa iei masuri preventive?
  Si pana la urma de ce e asa rau sa stai in garda? E mai ok sa stai nepasator, sa ai virusul si sa ii infectezi si pe altii doar pt ca “tu nu te panichezi”?

 18. Laura

  “În 97% din cazuri boala se manifestă ca o răceală: curge nasul, niște dureri în gât și puțină tuse” Nu e adevarat , se manifesta prin febra mare, tuse, dificultate in a respira, lucruri pe care le-au spus medicii de mai multe ori in mass media de unde veniti cu afirmatii de genu asta sunteti doctor?

 19. Ujlaki Csaba

  PACE.
  Stiu ca legat de orice tema apar totdeauna doua tabere. Dar haideti sa ne comportam civilizat si in forma constructiva.
  1. Toti stim ca acest virus a produs decese, deci e bine sa luam masuri (atat autoritatile cat si noi personal) de igena , de intarirea sanatatii noastre (multi au murit care avea o boala existenta deja), de limitarea circulatiei si a contactului cu multi oameni (intrebarea e cati dintre cei care au spus ca problema e foarte mare vor fi dispusi sa meraga pe jos la servici in loc de autobuz, tramvai, metro? Sau se crede ca totul e responsabilitatea autoritatilor doar si eu nu trebuie nimic sa fac?).
  2. Panica nu ajuta nica ieri doar inrautateste situatia. Daca intrun stadion e pus o bomba care poate exploda in orice moment, sa ii panicam pe oameni ajuta? Stim ca nu. Va inrautati situatia.
  Atunci ce ajuta? Daca ii anuntam pe oameni ce sa faca (in mod aranjat cu pasi rapiz sa mearga spre iesiri acum, fara panica si sa fie atenti sa nu se raneasca unul pe altu), iar oameni sa faca acest lucru. Asai ca asta ar face oricare din voi? Nu ati dori sa se creeze panica in stadion daca si familia noastra e acolo.

  Deci, ca sa concluzionam.
  Desi nu stiu nimic despre doamna care a scris blogul, imi cer iertare de la ea in numele celor care au jignito. Imi cer iertare si de la cei care au scris in mod constructiv, civilizat si altii iau jignit. (La cine ii place sa critice si sa jigneasca acum poate pe mine ma va critica. Accept acest lucru. … Ah, nu fac parte din nici o biserica. Nu de acea scriu aceste lucruri pt ca religia ma obliga. Ce o scriu, pentru ca doresc sa aduc aici o voce care indeamna la atentie, liniste, pace, intelegere, respect, poate chiar iubire daca nu considerati exagerat.)
  Iar legat de corona virus sa fim precauti, atenti, sa aratam exemplu bun la altii prin fatul ca noi accentuam igiena familiei noastre, mergem pe jos in loc de mijloc de transport comun, facem cumparaturi la magazinul de pe colt in loc de supermarketuri, amanam pe putin mai tarziu calatoriile, zilele de nastere, chefurile, etc …. dar sa ramanemi calmi. Si sa ne respectam mai mult unii pe altii, chiar daca altii au alta parere decat noi sau au gresit in ceva.
  Va doresc la toti sanatate si fericire.

 20. Mircea Voievod

  Stimati fosti concetateni, va e frica ca va dispare natia ? Atata paguba…pacat ca nu dispare omenirea, ar disparea din univers o galeata de gunoi!

 21. Mircea Voievod

  Doamna Rusu, deci asa va descrieti “Perle, ruj roşu, dantela fină şi tocuri înalte”….veniti in pat cu mine? Dar cu tocuri, ador pe la spate… Haide-ti pana nu va incaleca vreun Virus….

 22. Emil Bobocea

  E o similitudine aici cu virusul ” porcino-aviaro-uman” cu două proteine de intestine gros de porc și chioară de pasăre a treia proteină umană fiind de la sursa ce la distribuit pe ADN-ul acesteia. Știm că a involuat pe două proteine aviaro-uman , gripa poloneză cu evoluție mult mai mică în timpul de eliminare de către sistemul imunitar. Aici vorbim tot de un amestec de viruși șarpe-liliac-om normal cu un timp de vindecare triplu că la o gripă.Ce nu s-a spus șarpele era ofticos și liliacul cufurit sau invers, că chinezu mâncăruri de șerpi era răcit nu încape nici o îndoială dar că la mâncat pastramă în oțet nepregătiți bine la cuptor iar nu mai e nici un secret. Normal că involuiază pe alte grupe umane nemâncătoare de șerpi. De așteptat , atenție numai la răspândaci voluntari înfumurați sau nevinovați neatenți până în iunie . Ce declară un bolnav chiar nu-i de luat în seamă, toate sunt semiadevăruri de interes. Să ne spălăm pe mâini normal dar să nu ne ungem cu ulei pe mâini și să le păstrăm uscate burete e mult mai grav la veracitatea acestui virus.

 23. mircea

  Iti pastrezi opiniile initiale, acum dupa ce vedem cum a evoluat rata de infectie la nivel mondial?
  Consideri ca pe viitor ar fi bine sa iti dai cu parerea mai putin?

 24. Radu

  Influencer de carton…

 25. Victor

  Articolul e depasit, inutil, perimat. 99% sunt in China? Si peste cateva saptamani??? Ne-am speriat degeaba?…dar economia mondiala e lovita.

 26. Horia

  This post did not age well.

 27. Daniel Tudor

  sterge mizeria asta de post, macar atat bun simt puteai sa ai, nu sa scrii ca ai scris un cacat doar pentru ca nu aveai cum sa stii pe 23 februarie, lumea era alarmata pe buna dreptate si idiotii ca tine, pacifisti fara sa isi faca temele, s-au grabit sa calmeze populatia, si dupa parca te vad in grupul cu “oamenii nu au educatie financiara”, sper ca iti dai seama cat esti de penibil si nici proprii tai copii nu ar trebui sa te asculte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner