Sănătate

EURONEWS: România e pe lista neagră a țărilor „cumpărate” de industria tabacului în criza COVID 19

România, Ucraina și Grecia sunt arătate cu degetul într-un amplu articol pe Euronews că s-au lăsat mituite de industria tutunului în criza COVID 19.

Crucea Rosie Româna e cea care deși luptă pentru sănatatea românilor, și-a asociat numele cu cel mai mare “furnizor” de cancere pulmonare la nivel mondial în schimbul unei sume considerabile si a făcut cea mai amplă campanie de promovare pentru compania care le-a băgat banii în conturi în plină pandemie. Găsiți pe toate site-urile comunicatele lor de mulțumire.

Ucraina s-a pus de la nivelul președintelui în slujba intereselor acestei industrii care, desigur furnizează plăcere, iar apoi multă durere.

Grecia a acceptat o donație de ventilatoare pentru spitale…. toate aceste demersuri urmărind de fapt ample acțiuni publicitare și de lobby pe lângă guvernele celor trei țări în care contează exclusiv profturile vănzătorilor de țigări.

Philip Morris este compania campioană la “mituirea” cu donații a oficialităților din Grecia, Ucraina și România.  Aici e tot articolul. Motivul acestei forme oficiale de cumpărare a bunăvoinței politicienilor este în principal relaxarea legislație privitoare la tutun. De alftel, Philip Morris, BAT și JTI – marile companii producătoare de tutun care fac regula pe piața din România au reușit să împiedice proiectul care prevede reglementarea fumatului de tutun încălzit prin intervenții facute cu sprijinul liderului de grup al PNL din Camera Deputaților, direct la Ministerul Sănătății de atunci, Victor Costache. Ministerul Sănătății a dat aviz negativ reglementării fumatului de rit nou, cu tutun încălzit.

În ceea ce privește situația complet imorală în care se situează Crucea Roșie Română trebuie spus că cei de la Philip Morris au încercat inițial să se asocieze cu o altă organizație cunoscută, am scris totul aici, dar în final cei care s-au dovedit complet lipsiți de orice etică a sănătății publice sunt cei de la Crucea Roșie Română.  Acum Euronews  le bate obrazul în fața lumii! Rușinos, chiar dacă banii nu au miros. Și ca să nu vină cineva cu argumentul că alte țări europene nu au primit donațiile de la big tobacco fiindcă sunt mai bogate, gândiți-vă că pe lista țărilor care nu acceptă mita mascată în donații de la tutun se află Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovenia…  

Prim martie scriam asta, fără niciun ecou însă: “Crucea Roșie Română, mă adresez direct domniilor voastre, cum e posibil să vă lăsați târâți prin presă ca un trofeu de vânătoare de către Philip Morris care sub masca unei donații, v-a luat drept “partner in crime”? Aveți statulul de observator independent în Convenția Cadru pentru controlul tuntunului a Organizației Mondiale a Sănătății, când ați abdicat la principiile etice?

Crucea Roșie Română, nu poți să lupți pentru sănătate cu banii luați de la cei care distrug sănătatea și să le faceți publicitate. Îi creditati cu imaginea voastră.

Crucea Roșie Română, v-ați încălcat propria misiune înainte de orice. În 2005 ați semnat împreună cu Red Crescent ( cea mai mare uniune de organizații bazate pe voluntariat și acțiuni umanitare)  un angajament de noncolaborare și neaccepatare a donațiilor făcute de industria tutunului – identificată de Organizația Mondială a Sănătății drept principala cauză a celor mai grave afecțiuni pulmonare. Când v-ați răzgăndit?” – tot articolul e aici.

În loc de concluzie vă spun o poveste reală tot din pandemie, de la Guvernul României.

S-a petrecut în primele zile după declararea stării de urgență. Una dintre cele mai mari companii vânzătoare de tutun a convins politicieni liberali din Camera Deputaților și ce puțin un secretar de stat din Ministerul Sănătății că ar trebui să primească o donație pentru spitalele din subordine, una substanțială. In ochii acestor politicieni nu mai conta că cel puțin două dintre cele mai grave și costisitoare probleme de sănătate publică din România, cancerul pulmonar și infecția cu tuberculoză sunt provocate și complicate de tutun, nici măcar faptul că fumătorii sunt grup de risc în infecția cu coronavirus.  Din fericire profesioniști neimplicați politic din Ministerul Sănătății au reușit să îl convingă pe ministrul Nelu Tătaru să nu accepte această donație “murdară” în ciuda faptului că asupra ministrului veneau presiuni de la partid.

Îi cunosc personal pe toți cei din acesată poveste, dar fiindcă acest act de corupție cel puțin morală nu a mai avut loc, nu îi menționez, insă ei și nu numai ei știu că e adevărat ce e scris aici. Vă imaginați cum ar fi arătat articolul din Euronews într-o asemenea situație?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.