Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Funcționarii disprețului absolut: nu legea își bate joc de Magda Vasiliu, ci oamenii care o aplică

Povestea tristă a Magdei Vasiliu a făcut înconjurul internetului. A fost nevoie să se revolte public pentru un drept altfel garantat de lege. Un șir lung de funcționari amestecat cu medici i-a respins dreptul la concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav pe diverse motive: că trebuie să vină personal din Italia, acolo unde se află la tratament cu băiețelul ei,  ca să se prezinte la diferite birouri pentru ștampile și alte formalități, că nu e bun medicul din Italia ca să scrie concediul, că nu se ște cine din România îl poate scrie, etc. O batjocură fără margini!

Asta se întâmplă atunci când medicul ori funcționarul CAS se prefac că aplică legea. Actul normativ nu e unul secret, dar e nevoie de omenie ca să vrei să ajuți pe cineva aflat la mii de kilometri distanță de țară din cauza unui necaz pe care nimeni nu vrea să-l cunoască cu adevărat.

Ce zice legea despre concediul acordat părintelui care îngrijește un copil bolnav de cancer, așa cum e cazul Magdei?

(OUG 158/2005)
1. Orice părinte are dreptul la acest concediu atunci când copilul lui e diagnosticat cu cancer, indiferent de vârsta copilului! O spune legea nu o spun eu! E o prostie afirmația făcută de șeful CAS care zice că Magda trebuie să demostreze că pruncul ei are handicap fiindcă peste vârsta de 7 ani părintele copilului nu mai are dreptul la concediu. O demență și o incompetență.  Vă las aici articolul de lege ca să citiți cu ochii voștri: ART. 51 În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii (n.r. cancer), este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. – In realitatea răspunsul a fost “nu se poate”, că l-au încadrat pe băiețel la alt articol al legii prin care îi cer Magdei să demonstreze în fals că băiatul ei e hadicapat, când de fapt nu e.
2. Atunci când părintele e în străinătate cu copilul său, medicul care il are în grijă  este cel care scrie concediul medical pe baza actelor traduse si legalizate din țara unde pruncul e la tratament. Nu o spun eu, o zice legea! Citiți si voi:  ART. 53(1) Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav care primeşte servicii medicale pe teritoriul unui stat membru în UE/SEE unul dintre părinţi… (2) Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate. – In realitate răspunsul a fost “nu se poate” deși hârtiile sunt în România, traduse și legalizate.
3. Legea spune și care e cuantumul indemnizației de concediu în condițiile astea: 85% din salariul părintelui. Și aici ma apucă iarași revolta: unui adult diagnosticat cu cancer statul îi plătește o indemnizație de concediu medical de 100% din salariu, un copil nu merită decât 85% din salariu părintelui…. Lege strâmbă, oameni fără suflet.
4. Punctul ăsta nu mai e din lege. Medicul de familie al Magdei, medicul pediatru al fiului ei sunt primii care ar fi trebuit să o ajute fiindcă știau și, în teorie cel puțin, înțelegeau cel mai bine cât de mare e încercarea prin care trece Magda. Au preferat să o trimită de la Ana la Caifa numai ca să scape de ea.

Cu alte cuvinte Magda nu cere niciun favor, ci doar să beneficieze de dreptul ei prin lege. Rea voință ori prostie, cert e că nu legea e de vină, o spun tuturor funcționarilor de la premier în jos. Sunt vinovați oamenii care o aplică, lipsa de înțelegere, o minimă căldură omenească, un dram de înțelegere și un strop de voință ca să ajuți un om atunci când e cel mai greu încercat. Ce e cu voi oameni buni? Mai sunteți oameni?

In loc de concluzie: zilele acestea  a fost pe toate canalele o știre despre un bunic bătrân tare care a fost trecut mort în acte în locul femeii lui care s-a prăpădit și care umblă de nebun 80 de km ca să le spună lunar celor de la Casa de Pensii ca e viu și că are nevoie de pensia lui. In loc să repare eroarea, nenororciții de funcționari care au greșit l-au pus mieros să mai vină peste o lună din vârf de munte ca să spună că e viu pentru pensia lui.
Meritați să ajungeți șomeri în vârf de munte în neomenia pe care o arătați, stimați angajați ai Casei de Pensii.

This article has 2 comments

 1. Ciprian V.

  Cu parere de rau, trebuia sa va fi consultat intai cu un jurist, pentru a va explica textul legii. Textul complet spune asa:
  SECŢIUNEA a 5-a
  Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav

  ART. 49
  Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
  ART. 50
  (1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se eliberează de medicul curant, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege.
  (2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
  (3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30 de zile calendaristice.
  ART. 51
  În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacă durata concediului medical depăşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

  Punctual, in cazul prezentat, copilul are 8 ani, deci nu se incadreaza la categoria de sub 7 ani din textul legii si nici nu se incadreaza pe handicap, pana nu i se intocmeste dosarul de handicap pe baza documentatiei din strainatate. In al doilea rand, daca ne referim la art. 51, el nu exclude varsta maxima de 7 ani, respectiv 18 pentru cei cu handicap, ci doar precizeaza ca pentru acele situatii concediul va fi eliberat de un medic din specialitatea respectiva, nu de medicul de familie.
  Mai departe, avem art. 53 alin.2: Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară. Asadar, concediul medical presupune, dupa cum se vede, revenirea in tara. Ati taiat fix partea importanta din alin. 2 ca sa va iasa argumentatia. Si da, va fi respectat si art. 51, care spune ca acel concediu va fi scris de un specialist pe acea afectiune, in cazul nostru, de oncolog.
  Da, legile sunt strambe, asta nu o contesta nimeni, dar va rog ca pe viitor sa cereti o parere avizata si sa nu mai blamati medicii care respecta legea, pentru ca nimeni nu o sa le ia apararea in caz ca o vor incalca si vor fi pusi sa plateasca daunele (amenda pentru un CM e de 5000 lei).

 2. Un medic oarecare

  1.In Romania toate serviciile medicale decontate de Casa de Asigurari (deci si concediul medical) se acorda in prezenta pacientului,cu card de sanatate sau adeverinta inlocuitoare si cu adeverinta de salariat de la locul de munca in care sa fie trecut numarul de zile de concediu medical din ultimile 12 luni.
  2.Concediile medicale se acorda pentru boala,iar cele de ingrijire copil bolnav se acorda pana la varsta de 7 ani a copilului.Pentru copiii incadrati in grad de handicap-pana la varsta de 18 ani.
  3.Pentru spitalizarile inafara tarii sunt niste reglementari in lege ( traducerea documentelor,autentificare,posibilitatea acordarii retroactiv pe 15 zile,etc.),dar prezenta pacientului si a cardului este necesara.
  4.Copilul bolnav are 8 ani si nu este incadrat in grad de handicap.Toate drepturile mamei vor decurge de la data emiterii deciziei de handicap de catre Comisia de expertiza,in baza documentelor aduse din Italia.
  5.Toata populatia Romaniei este supusa acelorasi legi…inclusiv jurnalistii si familiile lor…
  6.Toti medicii,de toate specialitatile,trebuie sa respecte legile.Altfel platesc material (concedii,trimiteri,retete acordate fara respectarea legii) sau,chiar,se poate ajunge la rezilierea contractului cu Casa.
  7.Birocratia in sistem e uriasa,inrobitoare,atat pentru pacient cat si pentru medic,restrictiva,iar sistemul e suprareglementat.
  8.Cand un medic va spune ca legea nu-i permite sa faca ceva,credeti-l,ca stie ce spune,nu are nimic personal cu voi si nici nu asteapta ciubuc!
  9.Sa fiti sanatosi! Sa fim sanatosi! Si,mai ales,sa punem umarul sa ne construim o tara sanatoasa,la cap si la trup!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner