Guvernul a tăiat la rectificare banii pentru medicamentele pacienților cu cancer pulmonar avansat. 10 mii de pacienți condamnați
Opriți moartea a 10 mii de pacienți cu cancer, e titlul scrisorii deschise trimise premierului Mihai Tudose și ministrului de finanțe Ionuț Mișa de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar cu metastaze în fazele trei sau patru, pentru care trebuiau alocați bani pentru imunoterapie au fost tăiați de pe lista banilor. De fapt la rectificare au plasat sumele pentru tratament la același capitol cu salariile medicilor, în așa fel încât la prima vedere pare că au dat banii, în realitatea abia acoperind salariile medicilor. Spre deosebire de chimioterapie, care functioneaza prin distrugerea celulelor canceroase, imunoterapia actioneaza asupra celulelor sistemului imunitar pentru a le ajuta sa atace celulele canceroase, efecte adeverse sunt mai puține, iar rata de supraviețuire mult crescută. La 1 august Agenția Națională a Medicamentului a aprobat introducerea pe lista de compensate a acestui tratament, urmând ca achiziția să se facă la de 1 septembrie. Mai sunt două săptămâni și e 1 decembrie, iar banii de medicamente nu există.
Scrisoarea pacienților e de fapt ultimul strigăt de ajutor al unor oameni care deja luptă cu ce e mai rău, cancerul. “Acești pacienți sunt tratați în prezent cu chimioterapie, care consumă resursele sistemului doar ca să le mai prelungească viața cu câteva zile, în timp ce toate ghidurile terapeutice moderne și toate recomandările Comisiei Naționale de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății recomandă imunoterapia ca tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic.
Această terapie este disponibilă și în România, însă din motive ce nu pot fi calificate, pacienții primesc în continuare chimioterapie.
Rectificarea bugetară din septembrie deja face victime printre pacienţii cu cancer pulmonar metastatic, care ar fi trebuit să înceapă terapia încă de atunci, iar numărul acestora va creşte dacă următoarea rectificare va fi negativă pentru tratamentele cost-volum și cost-volum-rezultat. Nu aveți calitatea de a lăsa să moară mii de oameni! În lipsa unei finanțări corespunzătoare a tratamentului, 10.000 de femei și bărbați, 50% dintre ei cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, vor muri începând chiar de acum, când dumneavoastră parcurgeți aceste rânduri.” Printr-o lege votată de curând au făcut posibil ca medicamentele să poate fi cumpărate din aceleași foduri din care vin și salariile. O nebunie. Vă las aici legea dacă vreți să o consulțați: medicamentele și salariile se acordă prin credite de angajament.
Statul paralel cu pacienții
In statul paralel cu pacienții, o femeie cu cancer cu metastaze pulmonare, de la Ploiești a obținut un ajutor special de Consiliul Local ca să își poată face tratamentul împotriva cancerului în străinătate. Altfel spus, statul plătește anapoda citostatice ineficiente după cum confirmă documentele, dar nu cumpără medicamentele eficiente din lipsa banilor.
O pacientă diagnosticătă cu cancer pulmonar, medic, în vârstă de 49 de ani, a murit luna această așteptând accesul la imunoterapie.
O altă pacientă diagnosticată cu același cancer cu metastază pulmonară, a plecat să își faca tratamentul cu imunoterapice în Turcia pentru că în România ar fi trebui să îsi cumpere tratamentul la preț de listă care se ridica la cca 7.000 de euro pe lună. Familia femei e decisă să dea statul român în judecată pentru recuperarea chletuielilor făcute cu tratamentul în Turcia.
Deși, în prezent, există pe piața din România 5 medicamente imuno-oncologice, pentru diverse indicații terapeutice (diverse tipuri de cancer), de care ar putea beneficia mii de pacienți, un singur medicament imuno-oncologic este decontat de stat, pentru o singură indicație terapeutică, dar numai pe hârtie. În prezent, există 4.000 de bolnavi de cancer pulmonar cu metastze în România, restul pănă la 10 mii sunt pacienți care suferă de alte forme de cancer ( sân, colon, etc) în stadiul avansant, cu metastaze la plămâni.
În Suedia, 2 din 3 pacienţi sunt în viaţă la un an de la diagnosticarea cu cancer pulmonar, în Bulgaria 40% din pacienţi sunt în viaţă după un an. În România, media de supravieţuire este de jumătate de an, doar aproximativ 20% din pacienţi trăiesc mai mult de un an. Supravieţuirea la 5 ani este practic nulă pentru cei cu boală metastatică.