Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Guvernul României n-are bani de dat pe 100 de perne și 100 de pilote noi pentru copiii din Preventoriul TBC, dar a alocat două milioane de lei pentru pușcarii noi

Lista de mai jos nu îmi aparține, a fost scrisă prin decembrie de directorul Preventoriului TBC de la Ilișua cerând ajutor  organizației Romanian Angel Apeal. Voluntarii de aici au bătut pe la ușile unor firme dar fără succes.

1. Pilote mari           200 cm x 140 cm               66 buc.
2. Pilote mici           140 cm x 100 cm               34 buc.
3. Perne                  70 cm x 45 cm                  100 buc.

Așa arată necesarul pentru copii internați la Preventoriul TBC de la Ilișua, copii care vin din familii unde ambii părinți au murit de tuberculoză ori sunt încă sub tratament și nu au din ce să-și crească pruncii expuși astfel la un microb care le poate lua viața. Sunt copiii crescuți

O pernă costă vreo 40 de lei, inmulțit cu 100, e nevoie de 4000 de lei. Iar pentru o pilotă, în jurul a 100 de lei, deci încă  10 000 de lei (prețurile le-am luat de pe site-ul IKEA). Cu totul ar fi vreo 14 mii de lei, adică puțin peste 3000 de euro!!!!! Cu alte cuvinte, statul român (Guvern, Parlament) moare de grija pușcăriașilor, dar de copiii ăștia nu vrea să știe nimeni.  14 mii de lei, de atât e nevoie!! Acum comparați suma asta cu  cea deblocată din Fondul de rezervă pentru studii de prefezablitate pentru două pușcării noi, 2 milioane de lei. Se întâmpla în 2015, martie, guvernul PSD pentru asta aloca bani. Nimic nu e nou de atunci, doar grija și mai mare pentru pușcării noi. A fost nevoie să vina tehnocrații ca la cei 7 lei pe zi alocați pentru un copil din preventoriu să se mai adauge 5 lei.

denis 1

Din cei 12 lei pe zi pentru unul dintre copiii pe care ii vedeți aici în poză se plăsc mancarea, hainele, rechizitele, salariul femeii de serviciu, al asistentelor, al profesorilor care îi învață în Preventoriu, ai infirmierelor care îi ingrijesc, al portarului, al directorului. 12 lei pe zi de copil!!!!!!!!!!

Și mă întorc, 100 de perne și 100 de pilote noi! Cele pe care le au  sunt mai mult resturi, au fost aduse în urmă cu vreo 20 de ani, poate și mai bine, undeva după Revoluție de niște asociații internaționale. Priviți cuverturile de pe pătuțuri, sunt tricotate și puteți lesne recunoaște ca sunt niște pleduri împletite pe undeva prin Europa occidentală. Cei care aveți vârsta mea vă amintiți poate ca am văzut cuverturile astea  la “ajutoare” prin anii ’90. Sunt curate, iar paturile aranjate decent și datorită grijii fetelor mai mari din preventoriu și al ingrijitoarelor, reușesc să dea camerelor un aer primitor, dar sărăcia tronează peste tot. Priviți cu atenție pernele și trageți singuri concluziile.

E momentul să vă cer din nou ajutorul! Strângem 100 de perne și 100 de pilote după dimensiunile de mai sus pentru copiii din preventoriul de la Ilișua impreună cu prietenii mei de la Asociația Română a Bolnavilor de Tuberculoză. Oare reușim să ajutăm copiii aștia încă o dată?  Vă las aici un filmuleț cu ei înregistrat acum patru luni când am fost la Ilișua. Sper să îl vadă Ministrul Muncii, pentru că paradoxal banii pentru preventorii nu vin de la Sănatate ci de la Ministerul Muncii.

 

 

 

 

This article has 1 comment

  1. Mihaela Fandolea

    Buna ziua. Ati reusit sa imobilizati oameni pentru a dona pentru acest loc?As dori si eu sa contribui cu ceva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner