Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Guvernul taie 30 de milioane de euro, bani pentru pacienți. Nu se mai cumpără medicamente și aparatură de diagnostic rapid

Legea Salarizării Unice lovește programele internaționale de sănătate pentru pacienții români. România este beneficiara mai multor programe  care sunt finanțate din fonduri europene, norvegiene, de la Fondul Global ori din alte surse internaționale pentru boli grave: tuberculoză, cancer, hiv.  Legea taie liniile de finanțare cu 30 de milioane de euro numai pentru tuberculoză. Vor muri oameni, spun medicii de la Institutul Marius Nasta. Vor muri oameni, iar tuberculoza riscă să devină o epidemie în România în lipsa tratamentelor și a diagnostocării la timp.

In ultimii 10 ani, 51 de milioane de euro au venit din străinatate pentru tratarea bolnavilor de tuberculoză, asta pe lângă fondurile plătite de Ministerul Sănătății. Banii aștia s-au dus pe medicamente de ultima generație pentru pacienții cu forme agresive de tuberculoză, instrumente de diagnostic rapid, tehnologie modernă pentru identificarea infecției. Chiar și așa avem 12 mii de bolnavi în fiecare an, primul loc în Europa e ocupat de România, 25% din cazurile de tbc din Europa se la noi.

Cei care lucrează in aceste programe sunt experți: medici, psihologi, asistenți , practic angajați ai sistemului medical.  Pe scurt cum funcționează aceste programe internaționale: specialiștii din sistemul medical alături de experți din sfera ong-urilor de sănătate sunt cei care concep și apoi pun în practică proiecte care pot cuprinde de la modernizări ale spitalelor până la cumpărarea de medicamente. Aceste lucruri deja se întâmplă. Schema de finanțare a personalului e stabilită de finanțatorul extern, care stabiliește un anumit tarif pe oră. Ori, legea salarizării unice le zice medicilor, asistentelor si celorlalti specialiști care sunt în serviciul medical că nu au voie sa mai ia banii după cum stabilesc fondurile europene. Niciun partener străin nu îsi asumă să nu plătească sumele așa cum au fost stabilite în proiect, ceea ce duce la blocarea totală a plăților și suspendarea proiectelor.  E vorba de trei programe, unul de 10 milioane de euro, unul de 15 milioane de euro și unul de 4 milioane de euro care acoperă nevoile unei părți a pacieților cu tuberculoză.

Și acum să vedem care sunt consecințele punctual: nu se mai cumpără medicamentele pentru pacienții cu forme grave de  tuberculoză MDR și XDR, sunt pacienți trimiși la moarte; se suspendă fondurile pentru dotarea caravanei de diagnostic rapid care așteapă să fie echipată și trimsă în țară, caravana e deja la București dar fără tehnologie pe ea; echipamentele și consumabilele de diagnostic rapid nu vor mai putea fi cumpărate. Chiar în clipa de față, cu tot cu ajuor străin statul nu este în stare să cumpere medicamentele necesare tratării cazurilor grave de tbc. Conform Observatorului Român de Sănătate, din 28 de medicamente folosite în tratarea tuberculozei nu se găsesc sau lipses temporar 18. Vă dați seama ce genocid ne așteaptă dacă nu se modifică legea care taie cele 30 de milioane de euro?

Institulul Marius Nasta a trimis un memoriu către prim ministru, către ministrul muncii prin care le cer ca legea să fie pusă in acord cu hotărâea de Guvern prin care se  stabilește finanțarea internațională pentru proiectele din sănătate.   Vă las aici si argumentele  care au fost trimise guvernanților cu un singur amendament, tuberculoza e o boala contagioasă, e ușor să fie scăpată de sub control.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner