Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

26 de morți de rujeolă: azi două județe nu mai au vaccin deloc, despre restul Ministerul Sănătății ține datele oficiale la sertar

Unde a dispărut vaccinul ROR din România?

Cinci luni de zile Ministerul Sănătății nu a fost capabil să asigure aprovizionarea continuă cu vaccin ROR în plină criză de rujeolă. In timpul ăsta 15 județe au ajuns cu stocurile pe zero, iar incă 5 au rămas cu mai puțin de 20 de doze disponibile pentru populația unui județ întreg. Jumătatea de Românie făra vaccin ROR. Un blocaj în timpul căruia la fiecare două săptămânia a murit un copil nevaccinat.

Fostul Ministrul al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat public că la sfârșitul lui 2016, decembrie în România se găseau 240.213 doze vaccin rujeolic-rubeolic-oreion, ROR.

În ianuarie Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile raportează  130.968 de doze disponibile la medicii de familie si la Direcțiile de Sănatate Publică din țară, cu 7 județe în care stocurile sunt pe 0. în februarie stocurile scad la 86.749 de doze și creste la 10 numarul judetelor unde stocul e 0. în martie situațiă e și mai gravă, stocurile ajung la 56.351, iar 15 judete nu mai au niciun vaccin pe stocurile de la DSP și încă 5 județe au sub 20 de doze de ROR în frigidere! Daca faceti o socoteală sunt 274.068 de mii de doze , stocul lui Voiculescu , plus minus cateva mii de doze! Aici e linkul, mai jos sunt fotografiile cu tabele afișate pe site.

 

După luna martie nu mai apare niciun tabel oficial pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor. Cam atât despre transparența impusă de Voiculescu. Aprilie, nimic. Pe 12 mai Ministrul Sănătății Florian Bodog anunța că în România vor sosi primele doze de vaccin ROR din 2017.

Dan Nitu, medic, reprezentant ARPIM

L-am intrebat pe medicul Dan Nițu de la  Asociația  Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente,  responsabil de vaccinuri, de ce suntem în situația asta?

– ROR nu a lipsit anul trecut. A lipsit când s-au panicat parintii, atunci când s-a găsit vaccin din plin parinții au preferat să caște gura la dr Google și să nu-și ducă copiii la vaccinare. 

– Si atunci cum am ajuns in situația asta?

 26 de morți din cauza rujeolei în ultimele 10 luni e foarte mult, dar e în linie cu ce zice medicina. Dintre cei care se îmbolnăvesc, dintre cei nevaccinați în jur de 2 – 3% se îmbolnăvesc și în jur de 0.5 la sută decedează. Din nefericire determină encefalite, afectează sistemul nervos central și duce la deces. Statul trebuie să aibă o imagine despre necesarul de vaccinuri fiindcă sunt cicluri de producție de până la doi ani. Sunt state care-și comandă cu cel puțin 18 luni înainte necesarul de vaccin. E nevoie de predictibilitate apoi să faci ca vaccinurile să ajungă în teritoriu.

– Dar totuși statul roman are nevoie de dozele de vaccin  în regim de urgență. N-avem 18 luni la dispozitie fiindca mor oameni.

– Nu e imposibil ca statul să primească dozele comandate de urgență, dar statul roman s-a învățat că face licitația în septembrie și vrea livrarea in octombrie. Pe când statul sloven face licitația în luna februarie când vaccinul nu e produs și vrea livrarea în august, septembrie.

Cum s-a descurcat Ministerul Sănătății? Uite așa, asta e știrea de vineri:

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că s-a semnat contractul pentru 109.000 de doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion și rubeolă), iar astăzi va semna contractul pentru cele 10.000 de doze care se aflau în depozitele producătorilor/importatorilor/distribuitorilor și care fuseseră blocate de acum două săptămâni ca să nu plece la export.

Numai mie imi pare că România e din nou defazată??? 5 luni de zile ca Ministerul Sănătății să semneze  contractul de livrare de vaccin ROR în regim de urgență? 5 luni în care a murit un copil la două săptămâni!

Ceea ce știu sigur e faptul ca ministrul Bodog nu e picat din lună și a știut că asta urmează încă din ianuarie când a venit la minister. Știa că asta e efectul tăierii prețului medicamentelor cu 35% decis de Dragnea cu orice preț. Nu poți obliga pe nimeni să facă afaceri cu tine statul care nu negociază doar taie pe model venezuelean orice îi iese în cale până ajunge să ne omoare pe toți, de boli, de foame. Așa am ajuns la coada livrărilor de vaccin, ca ultimii neserioși.

Doar două companii farmaceutice produc vaccin ROR omologat in Uniunea Europeana. Fabricarea unui vaccin cu un singur microb poate dura de la 4 la 9 luni. Cele mai complexe cum e vaccinul ROR care are trei microbi durează mai mult, până la 24 de luni.

Sunt 5 luni de la preluarea guvernării de către PSD, cu stocurile asigurate, cu o criză de rujeolă moștenită din guvernarea tehnocrată, și totuși  România obține primul transport de urgență de vaccine ROR la jumătatea lui mai.  Și ne mirăm că mor copiii?

This article has 1 comment

  1. Valentin Jalba

    Noi cu Romania ne-am intors in urma cu mai mult de un secol, inainte de Victor Babes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner