Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Legea Tuberculozei mai are nevoie de 100 de susținători. Suntem aproape 7000

Nu trece săptămână fără un mesaj în care cineva, oameni necunoscuți , să îmi scrie  speriați de moarte fiindcă sunt diagnosticați cu tubeculoză. Laura e din Iași, are o fețiță și urma să se înscrie la Scoala de Poliție de la Câmpina, numai că nu a mai avut șansa asta. Vă las aici mesajul ei:
“Povestea mea, pe scurt începe de luna trecută, umblând pe ultima suta de metri să-mi termin dosarul pentru înscrierea la școala de poliție ca să pot pleca la Câmpina  (să devin polițistă 😁) am descoperit ca am o problema la plamâni. M-au internat de urgență, mi-au facut toate investigațiile (se pot vedea în poză) după care m-au externat. Au spus că trebuie să așteptăm rezultatul, care vine abia dupa 60 de zile. Ieri am sunat și mi-au spus că au mai citit una dupa 21 de zile si că ieșit negativă la tbc, acum mai așeptăm rezultatul final. Iar dacă și acesta iese negativ va trebui să mă întorc pentru alte investigații, aceea fiind biopsie. Țin să spun că eu nu am nici un sintom, de tuberculoză. Mai tușesc într-adevar mai plin dupa ce plâng, râd sau alerg. (…….) Am aflat rezultatul ieri. Pozitiv! Au spus ca bacteria a început să crească să se înmulțească și să existe riscul să fiu contagioasă. Asta mă sperie și mă face să mă simt foarte rau. Nu stiu cât mă afecteaza faptul că e tuberculoză, cât mă afectează faptul că nu știu de când sunt contagioasă și dacă nu am dat și altcuiva. De luni merg sa iau tratamentul timp de 6 luni.”

De ce scriu toate astea, pentru că e momentul să facem ceva mai mult decât a făcut statul până acum pentru bolnavii de tuberculoză. O lege care schimbă niște amănunte esențiale pentru bolnavii de TBC se află din primăvara alui 2016 în Parlamentul României, acum e la Comisia de Sănătate de la Camera Deputaților, dar așteaptă ultimul aviz venit de la medicii care lucrează în Programul Național de Tubeculoză. Documentul medicilor despre care am mai scris aici  urmează să fie trimis peste o săptămâna spre Parlamentul României.

Ce vrea legea asta? Simplu, să sprijine pacienții să își ducă a final tratamentul în așa fel încât numărul bolnavilor contagioși să scadă de la an la an. Credeți-mă, nu e deloc simplu. Legea sprijină pacienții cu forme grave de tuberculoză care au nevoie de 2 sau 3 ani de tratament să obșină concediul medical și nu pensionarea; asigură îndemnizație de hrană pe tot parcursul tratamentului celor care nu au nici după ce să bea apă; acordă sprijin psihologic de specialitate pacienților cu tuberculoză și cadrul necesar educație medicale cu scopul de a preveni îmbolnăvirea dar și stigmatizarea socială.

➡ dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacientii.

➡ indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Indemnizația lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă.

➡  suport psihologic pacienților; informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

Legea Pl-x nr. 470/2016 se află deja pe masa deputaților, ajutați-ne să îi convingem să o voteze!

Mai jos e textul petiției pe care vă rog să o semnați alături de mine, poate vom reuși împreună că în această sesiunea  legea să fie votată de parlamentarii.

https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/deputati-votati-legea-tuberculozei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner