Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Mărturia unui pacient cu plămânii transplantați: s-a pus la cale un genocid cu premeditare

E ca o boală cronică povestea  primului transplant de plâmâni efectuat în România, care de fapt nu poate fi făcut din motive privind siguranța pacientului. O spune actualul Ministru al Sănătății, Florian Bodog, a spus-o și fostul Ministru al Sănătații, Vlad Voiculescu. Nu știu și nici măcar nu mă interesează ce ar putea fi in spatele acestui scandal. Știu doar că doctorul Narcis Copcă și cei pe care îi numește echipa lui au lăsat oameni care au nevoie de transplant de plămâni fară nicio soluție: nu pot fi operați în România, nu mai sunt primiți nici în străinătate. E mărturia cutremurătoare a unui pacient transplantat în urmă cu ceva ani la Viena.

Chirurgul care face transplantul nu-și urmărește pacientul 

Prima și cea mai mare problemă, nu avem medicul care să facă transplantul decât în regim de navetă.  Doctorul Igor Tudorache, șeful Centrului de Transplant Pulmonar de la Hanovra, a anunțat încă din toamnă că vine pentru transplanturile din România în regim de colaborare cu Spitalul Sfânta Maria.  Adică, vine, operează, plecă înapoi la Hanovra.

– Ce înseamnă asta  pentru cel care trece printr-un transplant? L-am întrebat pe un pacient român cu transplant de plămâni, operat la Viena acum 8 ani, Dani Dimulescu.

Noi, cei cu transplant pulomar nu înțelegem cum  ar putea putea face domnul doctor Igor Tudorache? Face transplantul și apoi plecă? Dar dacă se întâmplă vreo problemă în terapie intesivă? Majoritatea  transplantaților au întâmpinat probleme în terapie intensivă după operație. Atunci ce facem cu pacientul? Urgența cine o asigură pe urmă? Și ca să-l plimbi pe  pacient de la un spital la altul cu imunitate scăzută la zero, să-l plimbi prin spitalele care sunt pline de germeni, pentru ce mai facem transplantul? Doar ca sa omorâm pacientul? Ceea ce se întâmplă acum e făcut premeditat. Au reușit să dărâme o legatura cu spitalul din Viena, profesorul de acolo refuză acum toți pacienții din România. Până de curând pacienții români erau primiți la evaluare. Acum nu a mai e primit niciun român la evaluare.

– Ce se întâmplă cu omul transplantat după operație? Mai vine chirurgul care a făcut transplantul pe la patul lui?

– Operația de transplant durează  șapte ore jumătate, opt ore jumătate. După aia eu am stat intubat în terapie intensivă trei zile. Am făcut operația sâmbătă și ei m-au trezit marți. Eu am stat în spital două săptămâni, dar am fost un caz fericit. Cei care au complicații sau  hipertensiune au stat întubați, în comă indusă și trei săptămâni la terapie intensivă. Chirurgul venea dimineața și seara la mine după transplant,  în fiecare zi, citea analizele, vedea starea mea. Venea cu toata echipa de gardă. Două săptămani și două zile m-a văzut apoape zilnic doctorul care mi-a făcut transplantul de plămâni. După ce m-am externat am stat încă două luni și jumătate la Viena, mergeam la consult săptămânal, de două trei ori pe săptămână la fizioterapie și o dată la control la echipa de cardiologi și pneumologi.  A trebui să învăț să fac totul de la capăt. Pacientul transplantat de plămâni trebuie să reînvețe să meargă, să tină furculița în mâna, să stea pe scaun.

E un genocid premeditat. L-au păcălit pe pacientul de la Iași

– Ce credeți despre scandalul din jurul transplantului de plămâni?

– E un genocid. Eu cred ca a fost premeditat ca să nu ne primeasca nimeni la Viena și nimeni din UE, dar au rămas pacienții pe drumuri. Medicul care făcea transplant la Viena a spus că nu mai are nevoie de scandal și pentru câți bani plătește România pentru transplant preferă să nu le mai facă. Îl știu pe pacientul de la Iasi pe care l-au pacălit anul trecut să spună că vrea să facă transplantul în România, atunci când a fost cearta aceea în noiembrie-decembrie. Era mai amărât și probabil nu a fost incurajat să facă transplantul la Viena. In ianuarie a primit telefon de la medicul de la București care i-a spus că nu se mai face transplantul în România și să se orienteze spre altă clinică din străinătate. Acum nu mai are nicio soluție. E un genocid. Ii va ucide și pe cei care au făcut transplantul pentru că din momentul în care se face această operație în România și noi cei transplantați în străinătate vă trebui să ne facem controalele aici (n.r.: nu se mai deconteaza de către statul român aceste controale, pot fi făcute, dar cotra cost).  Ei voiau ca de acum să ne facem controlul la Hanovra, în Germania (n.r.: ciudat, avand în vedere ca doctorul Igor Tudorache vine de la Hanovra). La Sfânta Maria nu au nici computer tomograf, nici laboratoarele pentru analizele post transplant. Nouă, la Viena, ne făceau computer tomograf chiar și în perioada de internare în terapie intensivă.

In loc de concluzie las aici cuvintele lui Narcis Copcă, pentru că nu doar chirurgul  care face transplantul e de împrumut la Spitalul Sfanta Maria, dar și echipele de pneumologi: “Am fost acuzați că n-avem pneumologi. Avem contracte semnate cu pneumologii de la Spitalul Colentina. Mai precis, ei au contract și la Colentina, și colaborare cu noi.

D-le Copcă, dacă ați avea nevoie, v-ați face transplant de plămâni în spitalul pe care îl conduceți?

Precizare: sunt pacient operat în România și cred nimeni nu trebuie sa joace alba-negra cu  șansa la viață a unui om.

 

 

This article has 2 comments

  1. Fanul lui Vanghelie

    Interesant ca nimeni nu-i cere parerea chirurgului principal, Igor Tudorache.Pai asta ar fi cel mai in masura sa spuna daca avem conditii de operat in tara..el stie cel mai bine ce trebuie facut si cum trebuie urmarit pacientul post-operator,e pacientul lui, e orgoliul lui de profesionist in joc, e viata pacientului lui in joc..el ce spune?.Cel mai interesat de conditiile de respectat si de conduita post-operatorie a transplantatului pulmonar este insusi chirurgul principal Tudorache, el ar trebui sa fie cel mai preocupat daca cei de la Sf. Maria ii pot urmari bolnavul post-operator, fiindca de asta va depinde succesul sau esecul operatiei facuta de el..In loc de ce spune Firea, Bodog, Voiculescu, eu as merge pe ce spune Igor Tudorache.Faceti efortul si obtineti un interviu cu Igor Tudorache , el va descrie cel mai bine ce-i trebuie unui transplantat pulmonar si cum trebuie urmarit, monitorizat, samd..Ca intrebare finala pentru el ar fi: considerati si aveti garantia ca dupa ce operati un pacient la Sf.Maria , acesta va fi ingrijit post-operator conform standardelor dvs si protocolului impus in astfel de operatii,astfel incat pacientul operat de dvs sa nu o “ia la vale” si sa zicem:operatie reusita, pacientul mort?

  2. Marian Stoica

    Ar trebui ca statul sa reduca din salariil , si pensiile speciale ale parlamentarilor si ale altor categorii de “bugetari de lux” , si sa redirectioneze acesti bani , catre spitalele publice , si modernizarea acestora. Dar cum coruotia guverneaza in Romania, atunci nu o sa se poate face mai nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner