Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Maternități unde bebelușii prematuri sunt încălziți cu sticle cu apă ori cu veioza. Cine-i salvează pe acești prunci?

Avem maternități în țară unde copiii care vin prea repede pe lume sunt îngrijiți de medicii si asistente cu ajutorul căldurii pe care o dă o veioză, ori cu sticle cu apă caldă așezate lângă bebeluși. Nimic nu este dezvoltat așa cum trebuie la bebelușul născut înaintea sorocului. Plămânul, care trebuie să-i asigure oxigenarea sângelui, este incapabil să rămână deschis, destins. Și se turtește după fiecare respirație și rămâne turtit. Acesta înseamnă un lucru mecanic extraordinar care îl epuizează și clachează. Moare. Prematurii au nevoie de aparatură foarte costisitoare și de oameni supraspecializați. Pentru detresa respiratorie este nevoie de niște medicamente care costă fabulos. Sunt un fel de ceasornicari de oameni minuscule aceste cadre medicale.

La fiecare 6 ore un bebeluș mai mic de un an moare în România. E prima propoziție pe care o poți citi când deschizi site-ul celor de la Salvați Copiii. Eu va propun o aritmetică, intr-o zi sunt de patru ori 6 ore, asta inseamnă că patru bebeluși se sting la fiecare sfert de zi. E o aritmetică a morții. Cu cifrele astea suntem pe rușinosul loc 1 al mortalității infantile din Europa.

Nu știu dacă ați văzut măcar in poze cum arată un prunc născut înainte de vreme.  Intindeți palma, a mea are cam 15 centimetri, puneți-o alturi de cealaltă si gandiți-vă acum că aveți în mâini un om minuscul, de 24 de centimetri si 700 de grame, cam cât o franzelă. Ambele palme sunt un culcuș prea mare pentru pruncul prea grăbit să vină pe lume. Si țotuși e un pui de om a cărui inimă bate, ai cărui plămâni însă nu știu să respire, al carui creier mai are de crescut, care mai trebuia să stea în pântecul mamei, caruia ii e frig,  care e mai mult înger decât om.  Ei sunt primii pe lista atunci când statistica pruncilor ce nu apucă joaca din copilărie e pusă pe hârtie, mortalitate infantilă.

Numai că aritmetica morții e bătută de artimetica vieții. Niște pântece artificiale, transparente, cu temperatură controlată,  cu aparatură care asistă micuții plămâni neputincioși, se cheama incubatoare și au ajuns in maternitațile românești datorită unor oameni care s-au luat la trânta cu moartea.

Un prematur lângă un bebeluș născut la termen

Un prematur lângă un bebeluș născut la termen

-El e Mihai, Mihai Păcălici, arătându-ne o fotografie cu un copil . S-a născut prematur, până-ntr-un kilogram și a păcălit moartea! Spune Gabrila Alexandrescu de la Salvați Copiii.  Vestea proastă e că avem în continuare matenități unde nașterea premature a unui copil înseamnă moartea. Noi am reușit să ducem 275 de echipemente, incubatoare și altă aparatură în 67 de maternități, în 37 de județe. Dar mai e nevoie de ajutor .

– Da, am reușit să dotăm cu aparatură 40 de secții de neonatologie, completează Anca Năstase cea care coordonează programul “Dorna, grijă pentru copii”. O să vedeți pe siteul nostru poveștile acestor copii născuți prea devreme. Sperăm și in ajutorul dumneavoastră, ajutându-ne să adunăm 100 de mii de inimioare (nu like, ci love) vrem să continuăm programul de dotare a acesto maternități cu incubatoarele necesare.

– Cați copii ați salvat prin acest program? Intreb eu

– In total sunt 24 de mii de copii pe care i-am ajutat?

24 de mii de copii, 24 de mii de suflete salvate din gheara morții. Ca să aveți dimensiunea corectă. Sinaia are doar 15 mii de locuitori.

-Noi am ajuns in 67 din cele 180 de maternități, deci mai sunt înca 113 în care e nevoie de aparatură. A merge într-o secție de nou născuți nu înseamnă ca duci doar un incubator, e nevoie de mult mai mult ca să poți să salvezi un premature. Din analiza pe care am făcut-o e nevoie de sute de incubatoare.  E declarația dezarmantă a Gabrielei Alexandrescu.

N-au fost doar incubatoare aduse în maternitați de Salvați Copii impreună cu ajutoarele lor de la Dorna, au adus ventilatoare, mese de resuscitare, pulsoximetre, aparatură care e potrivita numai acestor prunci jumatate oameni, jumatate îngeri.

România nu are decât 50% din capacitatea de îngrijire a nou-născuților. Un proiect în valoare de 600 de mii de lei pentru dotarea maternităților zace prin sertarele de la Ministerul Sănătații. A fost aprobat in vremea Ministrului Achimaș Cadariu, dar ulterior nu a mai fost de interes. Poate totși se vor găsi banii fiindcă vorbim de numai vreo 150 de mii de euro.

Până atunci, o inimioară dată filmulețelor de pe pagina Dorna face minuni pentru cei care au cea mai mare nevoie de o minune, copiii veniți pe lume înainte de vreme.

Fii în inima lor pe viață!

Simona Halep e imagine acestei campanii și are în mâna fotografia cu micuțul Mihai Păcălici.

gabriela alexandrscu si simona halep

This article has 1 comment

 1. lili

  Dna Rusu, va felicit sincer pentru noua dvs “viata”! Eu sunt Lili, cea care la sfarsitul anului trecut v-a intrebat ce cautati dvs la Romania TV?( unde erati inca atunci)
  Chiar mi s-a parut nepotrivita prezenta Dvs acolo.
  Vazandu-va in fotografii acum, parca sunteti o alta femeie, o femeie frumoasa, cu un suflet mare!
  Romania TV ucide sufletul, dna Rusu!
  AZI, va felicit si va doresc multa Sanatate si numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner