Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Mesajele false despre coronavirus vânate de Organizația Mondială a Sănătății

Un mesaj care invocă în mod fals poziția Ministerului Sănătății a inundat rețelele sociale și se răspândește ca focul pe what’s app și pe messenger. E un text fabricat care citează un ordin inexistent al ministerului și afirmă că mâncând usturoi, lămâi, multivitamine ori bând ceaiuri antigripale (!!!) sunteti feriți de coronavirus!

Mai mult, dă si “rețeta” de prevenție:
Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât se va usca, virusul vă va invada corpul în decurs de 10 minute. Textul zici că e scris de antivaxeri celebri, iar dacă sunteți atenți la formulări vă dați singuri seama că e un text fabricat/fake/fals, cel din fotografie.

În altă parte am citit sfaturile unui preot care recomandă aghiasma și masajul cu uleiuri împotriva infecției cu coronavirus.

Nebuniile astea nu sunt singurele prostii care i-au făcut pe cei din Organizația Mondială a Sănătății să “vâneze” aceste mituri și să demonteze cel puțin cele mai demente “sfaturi” care circulă pe rețelele sociale.

-> Usturoiul nu previne înfecția cu coronavirus. “Usturoiul e sănătos și poate avea ceva  proprietăți antimicrobiene. Nu există însă nicio dovadă că mâncănd usturoi oamenii sunt protejați de coronavirus”

-> Masajul cu ulei de susan nu previne infecția cu coronavirus. “Uleiul de susan nu omoară coronavirusul.

– > Nici alcoolul dat pe tot trupul nu previne infecția cu coronavirus. Oricât alcool ați pune pe piele nu ferește de îmbolnăvire atunci când virusul a intrat in organism. Mai mult, alcoolul poate fi periculos pentru piele și mucoase. Alcoolul ori solușia clorinată pot fi de ajutor la dezinfectarea suprafețelor numai dacă sunt folosite corespunzător.

-> Scanerele termice sunt folositoare numai dacă e vorba de persoane care au febră ca urmare a infectării cu coronavirus. Scanerele nu pot depista dacă o persoană e infectată, dar nu are simptomele bolii, deoarece e nevoie de două până la 10 zile până când o persoană infectată poate face febră.

-> Antibioticele nu au niciun efect împotriva coronaviruslui fiindcă e un virus. Totuși este posibil să fie utilizate la tratamentul unui pacient infectat deoarece pacientul e posibil să sufere coinfecții cauzate de bacterii.

-> Expunerea la raze ultraviolete ale lămpilor de dezinfecție nu este recomandată, poate cauza probleme pielii.

-> Utilizarea apei de mare pentru spălaturi nazale nu previne infecțiile respiratorii.

Mai sunt și alte infografii, le găsiți aici. Mă tem însă că numărul celor care vor da mai departe “avertizările” falșilor profeți este mult mai mare decât numărul celor care își iau informațiile de pe siteurile oficiale ale OMS, CDC sau Ministerul Sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner