Ministerul Sănătății întârzie avizul privind Legea Tuberculozei. Criza medicamentelor pentru TBC: din 28 lipsesc sau nu se găsesc 18
După Ministerul Finanțelor, Legea Tuberculozei a primit undă verde și de la Ministerul Muncii, cel care ar urma să coordoneze ajutorul pentru bolnavii săraci cu tuberculoză și decontarea concediilor medicale pentru tbc (foto). Doar Ministerul Sănătății nu are încă nicio poziție față de acest proiect, avizul ministerului fiind cel care întârzie raportul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și dezbaterea legii in plen înainte de vot! Până și Organizația Mondială a Sănătății cere oficial ceea ce solicităm statului cu Legea Tuberculozei.
Atunci când am început să adunăm semnăturile pentru petiția privind Legea Tuberculozei, Organizația Mondială a Sănătății avea un set de recomandări pentru țările care se luptă cu această boală. Recomandari care priveau în mare măsură schemele de tratament și felul în care trebuie supravegheați pacienții. Între timp, aceste reguli au fost revizuite, iar normele pe care le cuprinde proiectul prinvid Legea Tuberculozei se află acum pe lista de recomandări OMS: susținere socială din partea statului pe perioada tratamentului pentru pacientul sărac, fără venituri; asigurarea unei perioada de concediu medical în raport de diagnostic, nu o perioadă standard; sprijin psihologic pe perioada tratamentului și nu în ultimul rând asigurarea continuă schemelor de tratament. Cred ca e nevoie să tot semnăm petiția până îl convingem și pe ministrul Florian Bodog că e nevoie de legea tuberculozei ca de aer! Așa că o las aici pentru care nu au semnat încă: http://campanie.de-clic.ro/TB
Cu 18 medicamente lipsă sau întârziate, România are cea mai mică rată de vindecare din UE
E nevoie de legea asta pentri că în ciuda unui program național de tuberculoză, medicamente esențiale lipsesc pe rând din scheleme de tratament ale pacienților. Raportul Observatorului Român de Sănătate a socos la iveală o realitate care demonstrează de ce România produce 25% din tuberculoza europeană. Din cele 28 de medicamente analizate, menționate ca fiind esențiale sau necesare în tratamentul pentru tuberculoză, jumătate, 15 medicamente esențiale sunt raportate a avea discontinuități/dificultăți în aprovizionare cauzate de barierele legislative existente în România. Alte 3 medicamente lipsesc din România. 18 din 28 de medicamente pentru tuberculoză lispesc sau nu se găsesc temporar. E oglinda unei realități, așa înțelegem de ce avem cea mai mică rată de vindecare din Europa. Lista concluziilor e devastatoare:
- Din cele 20 de medicamente recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru tratamentul tuberculozei rezistente la tratament (MDR/XDR-TB) lipsesc sau au probleme de achiziționare în România 15 medicamente.
- 8 medicamente nu sunt incluse în lista medicamentelor decontate de stat pentru tratamentul bolnavilor cu TBC, deși sunt oficial recomandate de Organizația Mondială a Sănătății în această boală (lipsesc din lista C2 subprogramul TBC din HG 720/2008).
- 14 medicamente, adică jumătate din cele necesare, nu au primit preț de decontare ceea ce le face imposibil de achiziționat legal de către instituții publice. Această barieră birocratică blochează accesul pacienților la tratamente vitale pentru care statul și-a asumat obligație legală de a le deconta (medicamentele nu sunt incluse pe lista necesară în OMS 1605/875/2014).
- Pentru 14 medicamente nu au fost organizate achiziții centralizate fie din cauza fondurilor insuficiente, fie a barierelor birocratice; în 5 situații, medicamentele pot ajunge legal la pacienți doar dacă aceștia au pe lângă un diagnostic de tuberculoză, și unul de HIV.
- 10 medicamente esențiale pentru tratamentul tuberculozei sunt aduse în România prin intermediul autorizațiilor de nevoi speciale, procedură laborioasă și îndelungată care ar trebui folosită doar în cazuri izolate și excepționale.
- 5 medicamente nu au autorizație de punere pe piață în România deoarece producătorul nu este interesat de România din motive comerciale. ( sursa, aici puteti vedea tot raportul: http://health-observatory.ro/wp-content/uploads/2017/10/ORS_raport_tuberculoza_2017.pdf)
Statul român nu este capabil să asigure toate medicamentele esențiale tratării tuberculozei, o boală contagioasă desemnată ca fiind prioritate de sănătate publică. Majoritatea medicamentelor pentru tuberculoza rezistentă la tratament nu sunt astăzi disponibile pacienților din România prin programele derulate de statul român. Organizațiile internaționale asigură în România medicamentele esențiale pentru tratarea unui număr limitat de bolnavi de tuberculoză. Fondurile internaționale alocate acestui scop se vor termina în martie 2018, moment în care și acești pacienți vor rămâne fără medicamente dacă statul român nu va putea prelua finanțarea. În prezent, Guvernul României nu este capabil să-și îndeplinească îndatoririle legale față de pacienți.