Ministerul Sănătății recunoaște oficial: nu a cumpărat medicamente și teste pentru tuberculoză
Un document oficial trimis de Ministerul Sănătății, drept răspuns la o interpelare venită din Camera Deputaților recunoaște oficial lista problemelor cu care se confruntă România în ceea ce privește cazurile de tuberculoză iar responsabil nu e nimeni altcineva decât ministerul care recunoaște că a ignorat problema.
- Nu putem face testele rapide de depistare a tbc din cauză că aparatura nu poate folosită din motive birocratice ori nu au fost cumpărate
- Nu avem medicamentele pentru cele mai grave cazuri de tuberculoză decât pentru pacienții tratați prin intermediul străinilor de la Fondul Global sau Fondurile norvegiene. Pentru restul pacienților, cum dă Cel de sus.
- Fiindcă unele medicamente petru tuberculoză sunt medicamente speciale, în loc ca Ministerul Sănătății să ajute la achiziționarea lor prin facilitarea unor căi extraordianare, aducerea lor în România s-a blocat cu anii în birocrația autorizării întârziate.
- România spitalizează pacineții cu tuberculoză că trebuie, că nu trebuie, deși in UE oamenii sunt izolați la domiciliu și supravegheați să își urmeze tratamentul.
- Personalul medical care se ocupă de tuberculoză e ineficient protejat în fața trasmiterii bolii – așa zice Ministerul Sănătății. Adevărul e că două dintre asistentele care m-au tratat au făcut și ele TBC de-a lungul vremii.
- Ministerul recunoaște că personalul sanitar nu supraveghează cum trebuie administrarea tratamentului în ambulatoriu, dar nu spune că personalul e subdimensionat, ca lipsesc medicii ori asistentele în număr suficient pentru a acoperi nevoile celor 25 de mii de bolnavi de tuberculoză pe care îi are România.
- România nu acordă sprjin social și psihologic bonavilor de tuberculăză, o spune Ministerul Sănătății, dar același minister nu face nimic in sprijinul Legii Tuberculozei care reglementează exact aceste lipsuri.
- Nu se face educație santară, nici prevenție pentru ca statul român nu consideră ca e necesar. Așa am ajuns locul întâi in UE la tuberculoză și exportatori de tbc.
- In zonele sărace monitorizarea tuberculozei e aproape absentă.
- Inafară de străinii de la Fondul Global și de la Fodurile Norvegiene nimeni nu se preocupă de pregătirea personalului special pentru tuberculoză, e vorba de abilitățile de comunicare, formele de abordare a pacientului suferind de o boală contagioasă ucigașa.
Când se vor rezolva aceste probleme? Peste 5 ani! Așa spune răspunsul Ministerului Sănătății!
Acum, Legea Tuberculozei reglementează bună parte din toate aceste lipsuri, numai că nimeni nu se grăbește cu punerea ei în dezbatere, deși Institutul Marius Nasta a răspuns, negru pe alb ca e nevoie de acestă lege. Documentul se află la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, blocat cel mai probabil de modificări la legile justiției, la codul penal, etc.
Răspunsul Ministerului Sănătății îl găsiți aici: http://www.cdep.ro/interpel/2017/r2116A.pdfhttp://www.cdep.ro/interpel/2017/r2116A.pdf