Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Sănătate

Miturile antivacciniste -cum sunt intoxicați naivii

Se moare pe capete din cauza rujeolei, e o criză atât de mare încât autoritățile au ajuns să marcheze cu vopsea roșie casele unde este înregistrat un bolnav de rujeolă. Au murit 70 de copii sub doi ani, s-au îmbolnavit 5000 de oameni, iar autoritățile au fost obligate să impună cu forța vaccinarea împotriva rujeolei. Vă las linkul aici:, dacă dați un clik o să vedeți și fotografiile acestei grozăvii a secolului 21.

Citind știrea asta mi-am dat seama că nu departe am fost nici noi anul trecut când au murit aproape 200 de români din cauza gripei împotriva căreia se face vaccinarea în fiecare toamnă. Anul ăsta am stat ceva mai bine, dar isteria a fost inversă. Au fost luate cu asalt farmaciile prin octombrie, ceea ce în sine poate fi un lucru bun, românii vor să se vaccineze, dar vaccinarea pea grabnică face ca efectul de protecție să fi trecut deja în momentul de vârf al gripei, prin februarie- martie. Am avut o discuție foarte lămuritoae cu doctorul Irina Costache, medic prima pediatru. Vă las mai jos înregistrarea, o să vă ajute să luați decizii bune. Dar l-am intrebat si pe Ovidiu Covaciu, fondatorul grupului Vaccinuri si Vaccinare despre efectul antivacciniștilor la noi.

Dacă le creezi frică e foarte simplu ca apoi să le ceri bani pentru ceea ce vinzi tu

Ovidiu Covaciu, Coalitia România Sănătoasă

Care sunt cele mai frecvente mituri cu care justifică pacienții refuzul vaccinării?
– Miturile depind de contextul fiecărui părinte, ce a auzit in jur sau pe internet. Dar, în mare se împart în mituri ce țin de vaccin în sine (ce conține, cine îl face) și mituri ce țin de efectele vaccinurilor asupra copiilor. Acestea din urmă fiind și cele mai comune. De exemplu, un mit des întâlnit este legat de numărul de vaccinuri ce se administrează unui sugar de 2 luni. În prezent, în Programul Național de Vaccinare din Romania sunt 2 vaccinuri, cel hexavalent și cel pneumococic. Ambele sunt extrem de importante si bolile pe care vaccinurile le previn sunt extrem de periculoase pentru un copil mic. Astfel, vaccinurile combinate și cele cu multiple valențe oferă protecție rapid, eficient și cu foarte puține înțepături.

Sunt multe aceste mituri?
– Sunt multe mituri pentru că e ușor să sperii părinți. Vorbim de oameni care își iubesc copiii și vor să îi știe în siguranță. Și dacă le creezi frică de probabil cea mai mare reușită a medicinei moderne e foarte simplu ca apoi să le ceri bani pentru ceea ce vinzi tu, creatorul de mituri.

– Se tem românii de vaccinare?
– Românii în marea lor majoritate, nu. Dar există în fiecare an un grup de părinți care are nevoie de sprijin, de comunicare, de timp și de atenție pentru a înțelege că vaccinarea salvează vieți.  E nevoie de comunicare deschisă cu medicul și de campanii de comunicare bine gândite și teama aceasta ar dispărea într-o anumită măsură. E nevoie și de lege și de aplicarea ei pentru a întări mesajul oficial de recomandare a vaccinării.

Care e vaccinul pe care îl refuză cel mai des?
– În continuare, deși avem o epidemie de rujeolă de peste 3 ani, părinții refuză în principal vaccinarea cu vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), în număr aproape dublu față de celelalte vaccinuri.

– De ce?
– Din păcate, deși au trecut 20 de ani de la frauda făcută de Andrew Wakefield, vaccinul ROR – probabil cel mai studiat vaccin existent, este refuzat în România din cauza lipsei de informare. Pe de-o parte e lipsă de informare cu privire la riscul bolilor pe care vaccinul le previne. Pe de puțini părinți au aflat că asocierea dintre vaccinul ROR și diagnosticul de autism este nu doar falsă, ci practic o imposibilitate științifică. Cercetarea făcută doar asupra acestei întrebări este atât de exhaustivă încât nu mai există loc de dubiu decât ca exercițiu intelectual.

Care e “succesul” vaccinului gripal în Romania?
– Vaccinul gripal se află într-un moment de răscruce. În 2018 aproape 7% din populația generală s-a vaccinat. Extrem de puțin. Dintre pacienții cu probleme cronice unde Ministerul Sănătății oferă gratuit vaccinul gripal, doar 20% s-au vaccinat. În esență, lucurile sunt dramatice. Dar în 2018-2019 a fost un sezon gripal dificil și lucrurile se schimbă

Se vaccinează românii împotriva gripei după efectele foarte grave ale gripei din iarna trecută?
– Da, cererea s-a schimbat semnificativ. Probabil că a crescut de cel puțin două ori numărul de persoane care s-ar vaccina antigripal în acest an. Acum însă, vaccinurile sunt greu de găsit pentru că cei care în Februarie căutau în disperare vaccinurile gripale, s-au asigurat că nu mai ratează ocazia.

Refuzul vaccinării este mai des întâlnit în mediul urban

Cine sunt cei mai expuși propovăduirii antivax, orășenii sau cei care locuiesc în rural?
– Refuzul vaccinării este mai des întâlnit în mediul urban. Asta este atât pentru că sunt mai des expuși la mesajele din social media cât și pentru că cercul social este mai variat și șansele întâlnirii unui personaj antivaccinare sunt mai mari.

– În SUA  o parte din părinții antivaxxeri fac “petreceri” de rujeolă, unde copii sănătoși nevaccinați sunt aduși la joacă împreună cu copiii bolnavi ca “să-și facă imunitate”. Romania e lovită de acest obicei periculos?
– Nu în mod vizibil. Adică nu sunt postări publice în care să fie invitați alți copii la petrecere cu cel bolnav. Dar noi facem petreceri bolnăvicioase în spitale când izolarea unui caz suspect de rujeolă nu se face la timp sau chiar deloc și ceilalți copii sunt expuși automat. Asta este chiar mai rău decât o petrecere cu copii sănătoși, în spitale cei expuși nu sunt mereu în cea mai bună formă. De altfel multe dintre decesele cauzate de epidemia de rujeolă

Cine luptă pentru copiii care au nevoie de vaccinare?
– Pentru copiii care au nevoie de vaccinare luptă în fiecare zi mii de medici, cercetători și experți în vaccinologie care se ocupă de cercetarea întrebărilor esențiale pentru liniștea părinților. Cercetarea lor este preluată de organizații precum Coaliția România Sănătoasă și transformată în campanii de informare publică atât în infografice și video-uri cât și în acțiuni continue precum grupul Vaccinuri și Vaccinare – clarificări și sprijin pentru părinți

Care e cea mai mare capcană în care pică românii când e vorba de vaccinare?
– Nu știu dacă cea mai mare, dar cu siguranță o capcană mare este sanctificarea produselor de la Institutul Cantacuzino. Chiar și acceptând că produsele vaccinale ale Cantacuzino erau de calitate superioară, vorbim de calitate superioară pentru anii 1980-1990. După Revoluție investițiile în actualizarea metodelor de producție, rețetelor și calității nu au mai existat. În prezent, vaccinurile oferite în programul național sunt de calitate net superioară celor produse la Cantacuzino în anii 80.
Mulți părinți au impresia că ar trebui să-și vaccineze copilul cu același produs care a fost folosit și pe ei și refuză vaccinurile de import sau multivalente pentru că ”noi n-am făcut atâtea când eram mici”.
Dar e ca și cum ai refuza să mergi pe autostradă sau într-un tren de mare viteză pentru că atunci când erai mic drumul național avea maxim două benzi și nu-ți permiteai decât bilet de tren Accelerat.
Progresul este bun și prin progresul științei avem acum vaccinuri identice cu cele folosite în sistemele medicale din Uniunea Europeană.

This article has 3 comments

  1. ADA

    Va revomans sa va ibformari mai temeinic si sa nu mai sanctificati vaccinurile fabricate acum, prin cine stie ce laboratoare nestiute si necertifucate, de prin Bangladesh sau Kazahstan, livrate fara termometru digital , zacand pe vreun raft de farmacie la temperaturi de peste 16 grade. Luati de cititi https://www.elefant.ro/vaccinurile-si-autoimunitatea_6f6a5cb5-3401-4b6b-b448-e61904623082

  2. Janea

    Copii se imbolnavesc dupa vaccin.

  3. Alexandra

    Cucoană ia de citeste de aici de la alții cu mai multa scoala ca tine!
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31607599?fbclid=IwAR18MOEqrb3tLd1gA8QPII5fdD_2lj4_LrlM9iEIcEtUOGBeL_QHdLp231Y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner