Monștrii creați în spital sunt de neoprit. Nu sistemul e ticălos, ci medicii care decid să ascundă infecțiile din spital
O femeie de 36 de ani internată pentru o operație de hernie de disc, moare de curând în spitalul Bagdasar Arseni. E povestea publicată de tolo.ro. A stat internată o lună, are încă trei operații pe langă cea de la coloană, după cum rezultă din biletul de ieșire din spital: una la cap și două la plămâni (drenaje pleurale). In plus două infecții intraspitalicești cu clostridium ( acesta este motivul operațiilor de la plămâni) și cu stafilococ auriu, ambele infecții sunt ucigașe. Putea fi salvată? Nu știu, fiindcă nu sunt medic și nici medicii nu sunt dumnezei. Dar știu altceva; infecțiile cu microbi luați din spital aduc moartea iar medicii știu asta. O știu pentru că au pierdut lupta de nemumărate ori în fața microbilor care nu răspund la niciun tratament.
Pe hârtie suntem printre cele mai curate țări europene în ceea ce privește infecțiile luate din spital. În realitate, nenorocirea de la Colectiv ne-a arătat cât gunoi împing sub preș miniștrii Sănătații din România. Iar vinovații sunt de la ministru în jos ori de la medicul curant în sus, deci nu sistemul (care nu înseamnă absolut nimic) ci oamenii. Medicul vede că ii moare pacientul fiindcă a luat un streptococ auriu sau un acinetobacter, dar nu sigilează salonul, sala de operație, pentru dezinfecție și sterilizare. Directorul știe că în spitalul lui un pacient care putea să plece viu a murit ucis de un microb pe care îl crește chiar spitalul. Șefii de la Direcțiile Județene de Sănătate Publică știu că lipsa unor rapoarte privitoare la infecțiile din spitale nu înseamnă că ele nu există, ci doar că sunt ascunse. Și ajungem la miniștrii Sănătății, ei știu crima care se ascunde în spitale dar din motive care îmi scapă se prefac că nu există această problemă și raportează cifre mincinoase la Uniunea Europeană, de parcă ne-ar și crede. E crimă! Mor oameni cu zile, uciși cu bună știință de autoritatea medicală a statului român. Fiecare verigă e vinovată.
Acum două zile Organizația Mondială a Sănătății a anunțat oficial: antibioticele pierd lupta în fața microbilor mutanți din spitale. 12 familii de bacterii care au devenit ultra rezistente la antibiotice reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană. (La noi e curat, în spitalele românești doar Tolo descoperă infecții și el lucrează la ziar, nu la stat. )
“Grupul cel mai critic dintre toate include bacterii rezistente la antibiotice care reprezintă o amenințare deosebită în spitale, casele de ingrijire medicală, și în randul pacientilor a căror îngrijire necesită dispozitive, cum ar fi ventilatoare și catetere de sânge. Acestea includ Acinetobacter, Pseudomonas și diverse Enterobacteriaceae (inclusiv Klebsiella, E. coli, Serratia, și Proteus). Ele pot provoca infecții grave și adesea mortale, cum ar fi infectiile fluxului sanguin ori pneumonii. Al doilea și al treilea nivel din listă – categoriile de înaltă și medie de prioritate – conțin alte bacterii rezistente la medicamente care provoacă mai multe boli comune, cum ar fi toxinfecțiile alimentare cauzate de Salmonella ori gonoree.” Sunt datele oficiale din comunicatul OMS.
Vă dau lista mai jos, iar cei care ați trecut prin spitale o să recunoașteți imediat numele microbilor de care ați mai auzit până acum. Ceilalți, e suficient să fi urmărit chiar și fără consecvență drama supraviețuitorilor de la Colectiv care mai apoi au murit în spitale din cauza infecțiilor ca să vă dați seama că ați mai auzit de microbii ăștia.
Prioritatea 1: Critică
Acinetobacter baumannii, rezistente la carbapenem
Pseudomonas aeruginosa, rezistente la carbapenem
Enterobacterii, rezistente la carbapenem, ESBL producătoare
Prioritatea 2: Înaltă
Enterococcus faecium rezistent la vancomicină
Staphylococcus aureus rezistent la meticilină, vancomicină-intermediar și rezistent
Helicobacter pylori, rezistentă la claritromicină
Campylobacter spp., Rezistente la fluorochinolone
Salmonele, rezistente la fluorochinolone
Neisseria gonorrhoeae, rezistente la cefalosporine, rezistente la fluorochinolone
Prioritatea 3: Medie
Streptococcus pneumoniae, penicilina-non-sensibile
Haemophilus influenzae rezistente la ampicilină
Shigella spp., Rezistente la fluorochinolone
OMS cere nici mai mult nici mai puțin ca acele companii care fac cercetare farmaceutică să lase proiectele pe care le au pentru a dezvolta noi linii de antibiotice. În România nici măcar nu le raportăm!!!
Precizare: nu generalizez. Sunt convinsă că există destui medici care luptă împotriva acestei stări de fapt numai că nu se face primăvară doar cu niște flori.