Get 30% off our store with coupon code 30PERCENTOFF!
Banner
Ad

O poveste de succes pe care am putea să o trăim și în România

Dacă ar fi să puteți influența viața copilului vostru punându-vă o singură dorință pentru el, care ar fi aceea?

Poate acum ceva ani aș fi răspuns altceva, acum, sigur, sigur, sigur aș spune că vreau să fie sănătos. Să fie pe deplin sănătos câte zile ar fi să aibă.

Mă uit cu mare, mare admirație la niște părinți tare înțelepți, care locuiesc taman la antipozi, în Australia și care au reușit ca în ultimii 15 ani să își protejeze copiii de niște pericole mari în ceea ce privește sănatatea lor. Ar putea fi o poveste cu Moș Crăciun, dar e o poveste în care oamenii au făcut minuni. Mai întâi niște cercetători au reușit să stabilească legătura directă între un virus anume și niște forme de cancer. Apoi alții au creat un ser care protejează copiii împotriva infecției cu acest virus, iar părinții acestor copii au fost de acord acum 14 ani ca să fie vaccinați împotriva acestor forme de boală extrem de gravă. Azi cei care erau atunci copii sunt adulți, unii au deja copiii lor, iar eu scriu aici povestea vaccinării anti HPV.  Australia are cea mai frumoasă poveste a unui mare succes în fața bolilor care a speriat cel mai tare omenirea în secolul 20, bolile oncologice, și care s-a scris în ultimii 15 ani.

Vaccinarea fetițelor împotriva HPV a dus în numai 10 ani de la debutul acestei campanii, la un rezultat formidabil: în 2018 Australia anunța că este la un pas de eradicarea cancerului de col uterin cauzat de infecția cu  HPV. Concret, în numai zece ani procentul de femei australiene cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani infectate cu HPV a scăzut de la 23% la numai un procent. 1,1% ca să fiu riguroasă.

Campania australiană de vaccinare a început în 2007, atunci când guvernul federal al Australiei a început să ofere gratuit vaccinuri fetelor cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani. În 2013, a început și o campanie de vaccinare a băieților. Adolescenții care nu au vârstele mai sus menționate, dar au mai puțin de 19 ani pot beneficia și ei de două doze de vaccin gratis[CC1] [CC2] . Dar nu trebuie să mă credeți pe mine fiindcă am scris aici, dați o căutare pe site-urile de presă din Australia.

“Morala” acestei povești adevărate e că  trăim vremuri în care putem să ne protejăm copiii de una dintre cele mai dramatice maladii ale vremurilor noastre, de cancer. Chiar putem! De câte ori nu i-ați spus copilului vostru, dacă aș putea ți-aș lua orice durere? De data asta chiar se poate să iei boala și să o arunci la gunoiul uitării.

Postarea mea e despre speranță și încredere în medicină, dar nu vreau să vă ascund informații grave, extrem de grave când vorbim despre România și incidența cancerelor cauzate de infecția HPV. Vă rog însă un lucru, atunci când parcurgeți rândurile de mai jos, citiți-le prin prisma faptului că există un ser care se adminstrează în două doze (trei doze dacă vaccinarea se efectuează după 15 ani) și transformă toate aceste informații în ceva ce nu va putea afecta vreodată copilul vostru dacă e vaccinat:

  • România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, cancer cauzat, în proportie 99%, de infecția cu HPV
  • Rata de mortalitate prin cancer de col uterin în țara noastră este de patru ori mai mare decât media Uniunii Europene
  • Infecția cu HPV este asociată și cu dezvoltarea altor tipuri de cancere care afectează deopotrivă femeile și bărbații: cancere ale organelor genitale masculine sau feminine – penis, vagin sau vulvă, cancere de anus și cancere ale regiunii orofaringiene.
  • Anual, infecțiile cu virusul HPV sunt responsabile de 3380 de noi cazuri de cancer de col uterin și 500 de noi cazuri de alte tipuri de cancer (atât la bărbați cât și la femei), cauzând peste 1800 de decese, decese prevenibile în proporție de 100% prin vaccinare.

Dacă există acest scut, al vaccinării, nu vreți să-l folosim?

Vaccinarea anti-HPV este gratuită  și în România, pentru fetele cu vârste între 11 și 18 ani (19 ani neîmpliniți)  în cadrul programului național de imunizare. – Pentru a ne alinia la obiectivele Planului european de luptă împotriva cancerului, ar trebui să vaccinăm 90% din populația țintă de fete până în 2030.

Cred că nu e destul că scriu eu aici informațiile astea, dacă sunteți părinți de fete în special. Vaccinul protejează și băieții dar vreau să vă las mai jost câteva linkuri care să vă ajute să adunați informațiile de care aveți nevoie.

Informațiile factuale despre campania de vaccinare, despre pericolul infecțiilor cu HPV și importanța prevenției prin vaccinare le găsiți aici:  https://www.protejeaza-tedehpv.ro/ – intrați fără grijă, sunt informații verificate.

Dacă vreți să aflați mai multe despre ce este HPV, virusul vinovat de aceste maladii oncologice, găsiți detalii aici: https://protejeaza-tedehpv.ro/ce-este-hpv

Care sunt afecțiunile asociate infecției cu virusul HPV, puteți afla dând un clik aici: https://protejeaza-tedehpv.ro/afectiuni-cauzate-de-hpv

Iar dacă cineva încearcă să vă spună că “știe mai bine, că a auzit de la o asistentă, care e prientenă cu cineva” cum stau lucrurile cu vaccinarea împotriva HPV: infertilitate, viață sexuală precoce sau de ce ar trebui să se vaccineze și băieții,  căutați în linkul alăturat: https://protejeaza-tedehpv.ro/mituri-despre-vaccinarea-anti-hpv    

Nu vă lăsați furați de legende le vremurilor noastre, fiți mai deștepți cu o secundă decât cei care cred in ele.

Medicului de familie vă  poate ajuta cu înscrierea copilulului dvs în acest program de vaccinare.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banner